Tidligere konserter

Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2010-I
21. februar, kl. 14:00
THE LADYS ENTERTAINMENT
Sjur H. Bringeland, blokkfløyte
Daniel T. Gundersen, cembalo
"Under falskt flagg" - Franskmenn, englendere og tyskere i italienske tonedrakter danner kjernen i repertoaret duoen "The Ladys Entertainment" fremfører denne søndagen, med musikk av mellom andre Händel, Chedeville og Telemann. I tillegg blir det urpremiere på barokk orkestermusikk i musikernes egne arrangementer for to instrumenter, helt i tråd med tidens praktisk-pragmatiske instrumenteringspraksis.
28. februar, kl. 14:00
CURRENTES
Kristin Mulders, mezzo-sopran
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Lub, middelalderfidel
"Spinato Intorno" - Currentes legger frem en ny versjon av sitt italienske middelalderprogram. Søkelyset rettes mot komponisten, kopisten, pavesekretæren og miniatyrmaleren Antonio "Zacara" da Teramo, og hans alltid vakre, tidvis underlige sanger.
7. mars, kl. 14:00
LUANA GUNDERSEN-ENSEMBLE
Luana Gundersen, traverso
Stefan Lindvall, barokkfiolin
Ingrid Eriksen, cembalo
Musikk av Bach og Leclair - De fleste forbinder mer med navnet Johann Sebastian Bach enn med hans samtidige Jean-Marie Leclair (1697-1764). En av grunnene kan være at førstnevnte etterlot seg femten ganger mer musikk enn sistnevnte. Fiolinvirtuosen Leclairs komposisjoner er imidlertid av ypperste kvalitet.
14. mars, kl. 14:00
LAILA KOLVE
Laila Kolve, blokkfløyter (og andre fløyter?)
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Antikk Musikk inviterer Laila Kolve, en formidabel musiker som i tillegg til barokkrepertoaret har arbeidet med folkemusikk av mange slag. Her får vi høre en lett blanding av norsk og britisk folkemusikk, i tillegg til noe barokkmusikk.
21. mars, kl. 14:00
TINTA BARROCA
Luana Gundersen, traverso
Sofia Diniz, viola da gamba
Tinta Barroca ble startet i 2006 av Luana Gundersen. Navnet på ensemblet er, som stifteren, portugisisk og betegner den vanligste og mest portugisiske vindruen som er i bruk. Hennes portugisiske kollega Sofia Diniz er bosatt i Köln, sammen har de opptrådt i Portugal, Norge, Tyskland og USA. De avslutter Antikk Musikk sin første serie i 2010, med musikk av romeren Corelli, og Hotteterre "le romain".
Konserter i Kafé Knøderen - Våren 2010-II
28. april, kl. 18:00
Luana Gundersen-ensemble
Luana Gundersen, traverso
Stefan Lindvall, fiolin
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Musikk av Leclair og Hotteterre.
5. mai, kl. 18:00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
Musikk av Dieupart, Boismortier, Clérambault.
12. mai, kl. 19:00
Bergen Barokk/Currentes
Frode Thorsen, blokkfløyter
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Knut Sveen, cembalo
Bergen Barokk/Currentes i samarbeid, bestående av Frode Thorsen, Jostein Gundersen og Hans Knut Sveen spiller denne kvelden musikk fra Jørgen Mestmachers Notebok, en manuskriptsamling fra den tysk/bergenske handelsmannen som levde på Bryggen på 1700-tallet. Stykkene er i hovedsak dansemusikk som antakelig ble skrevet inn i samlingen av ulike opphavsmenn. I tillegg blir det italiensk og engelsk musikk for forskjellige besetninger og solo som danner programmet. Komponister som Girolamo Frescobaldi og Henry Purcell er med, blant mange andre.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2010-I
13. juni, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
Musikk av Dieupart, Vivaldi, Händel.
20. juni, kl. 14:00
Tinta Barroca
Luana Gundersen, traverso
Sebastian Knebel, cembalo
På programmet har Luana Gundersen-ensemble fløytesonater av selveste Johann Sebastian Bach. Luana Gundersen (traverso) spiller denne søndagen i lag med cembalisten Sebastian Knebel fra Dresden.
27. juni, kl. 14:00
Currentes
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, viola da gamba
Engelske improvisasjonsstykker og smektende melodier tilbys over en flat stol når Mikko Perkola tar med seg sin viola da gamba fra Finland for å duettere med Jostein Gundersen. De to har samarbeidet siden 2009 gjennom ensemblet Currentes, men aldri som duo.
4. juli, kl. 14:00
Currentes Consort
Jostein Gundersen
Cecilie Haukedal Johansen
Frode Thorsen
De som allerede har fått med seg trio-konserter med Cecilie Haukedal Johansen, Frode Thorsen og Jostein Gundersen, vet at det ikke spilles kun på sopraner og alter. Trioen har også med basser tre ganger så store som altfløytene. Programmet på Damsgård består av de fineste renessanse-sanger, og gjøres på et sett med helt nye fløyter fra Nederland.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2010-II
22. august, kl. 14:00
Blokkfløyteduo
Jostein Gundersen
Frode Thorsen
På denne søndagen har vi gleden av å høre Frode Thorsen og Jostein Gundersen briljere på sine blokkfløyter med musikk av Hotteterre og Telemann.
29. august, kl. 14:00
Fløytesolo
Luana Gundersen
Konserten, som bærer tittelen "Fløyte solo", inkluderer et repertoar bestående av verker for solo fløyte av Bach, Debussy, Karg-Elert, Jolivet fremført på barokk-, og Boehm-fløyter.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2010
21. november, kl. 14:00
"Sommeil, Douleurs et Desespoir"
Cathrine Bothner-By, sopran
Lars Henrik Johansen, cembalo
Sommeil, Douleurs et Desespoir - Virtuos, klagende eleganse var et essensielt element i sangstilen ved Ludvig den fjortendes hoff på 1660-­ og 70-­tallet. Michel Lambert og Benigne de Bacilly instruerte en generasjon sangere i den virtuose ornamentikkens kunst som et virkemiddel for å formidle nyansene til kjærlighetsdikt. Disse sangene er et tidlig eksempel på den særlig franske måten å uttrykke søt bitterhet i sang på, hvor den velbalanserte teksten og de uforutsigbare melodiene blir til stemningsminiatyrer. Sopranen Cathrine Bothner-By og Lars Henrik Johansen på cembalo undersøker disse poetiske dansemelodiene som blant annet er hentet fra Lullys kjente operaer. Som Lully selv sier i Recit de la Beauté: "...Et puisque il faut mourir, mourez d’un beaux trepas".
28. november, kl. 14:00
Anette Bjørnenak og Gjermund Fredheim
Anette Bjørnenak, blokkfløyte
Gjermund Fredheim, barokkgitar
Mens blokkfløyte er og vil være en gjenganger i våre Latinskoleprogrammer, er det slett ikke ofte vi får høre barokkgitarer klinge. Grunnen er enkel: Det er for få utøvere på dette instrumentet på denne kanten av landet. Det kan se ut til at den unge gitaristen Gjermund Fredheim har tenkt å gjøre noe med det, når han i samspill med Anette Bjørnenak tar frem en barokkgitar. Det fremføres for det meste musikk fra de britiske øyer: Variasjons-satser, Henry Purcell, Gottfried Finger hentes frem fra barokken, kontrastert med Da Chara (1984) av den fortsatt levende komponisten Ian Krouse.
5. desember, kl. 14:00
Luana Gundersen og Mikko Perkola
Luana Gundersen, traverso
Mikko Perkola, viola da gamba
"Air à l'italienne" - Som konserttittelen antyder ønsker Luana Gundersen (traverso) og Mikko Perkola (viola da gamba) denne søndagen å presentere et blandet repertoar av både fransk og italiensk. Entusiastisk tilbyr de sonater for fløyte og basso continuo av eminente komponister som Sammartini, Corelli og Hotteterre.
12. desember, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
Mangt tyder på at Händels blokkfløytesonater i sin tid ble til som akkompagnementsøvelser for prinsessen av England. Dette forklarer den uvanlig selvstendige basstemmen i komposisjonene, som for en gangs skyld setter akkompagnatøren i sentrum: Her finnnes noe å bryne seg på og å brilliere med for en hver cembalist! The Ladys Entertainment spiller denne søndagen samtlige av disse sonatene, og gir tilhøreren mulighet til selv å oppleve det kompositorisk komplekse og den veldige variasjonen i Händels mesterstykker. Ikke rart at han livet ut lånte byggestener herifra i bygningen av sine senere store operaer og oratorier.
Bergen Middelaldermusikkdager - 2010
4. september, kl. 19:00, Håkonshallen
Schola Solensis
"Una voce" - Schola Solensis vil under konserten presentere utvalde stykke frå kyrkjemusikken i mellomalderen, blant anna frå norske helgenfestar. Publikum vil også få eit innblikk i detektivarbeidet som ligg bak den aukte kunnskapen om lokale tekstar og melodiar i mellomalderen.
5. september, kl. 19:00, Håkonshallen
Currentes
Kristin Mulders, mezzosopran
Kjetil Almenning, tenor
David Catalunya, clavisimbalum
Hans Lub, middelalderfidel
Jostein Gundersen, blokkfløyter
"Spinato Intorno" - Currentes presenterer programmet "Spinato Intorno", med verdslig, flerstemt musikk av de italienske komponistene Antonio Zacara da Teramo (ca1350-ca1415) og Francesco Landini (ca1335-1397).
Andre konserter
5. september, kl. 19:00, Bergen Domkirke
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Ricardo Odriozola, fiolin
Bodil Erdal, cello
Ines Maidre, cembalo & orgel
Verker av Frescobaldi, Sanches, Telemann, Valentine og Haukedal-Johansen.
2. oktober, kl. 18:00 & 4. desember, kl. 19:00, Kafé Knøderen
Jam-session
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Knut Sveen, cembalo
Mikko Perkola, viola da gama
"Foreningen Antikk Musikk ønsker velkommen til konsert i Kafé Knøderen i Lyder Sagens gate 22, lørdag 2. oktober klokken 18. Det skal improviseres i kaféen og Currentes kan friste med mye improvisasjon over flerstemmige komposisjoner og barokke bassganger." - "Som en ekstra bonus i adventstiden inviterer blokkfløytisten Jostein Gundersen og cembalisten Hans Knut Sveen til uformell jam-session i Kafé Knøderen, lørdag den 4. desember, fra klokken 19 og utover kvelden. Forvent øl, vin og visesang som en del av opplevelsen som tilbys i fine kaféomgivelsen. Det er heller ikke usannsynlig at unge musikerstudenter fra Griegakademiet dukker opp og viser veteranene hvor skapet skal stå!"
20. oktober, kl. 19:00, Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet
Anette Bjørnenak og Ayako Yamaguchi
Anette Bjørnenak, blokkfløyte
Ayako Yamaguchi, hammerklaver
Verker av Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Cristoph Friedrich Bach og Johann Sebastian Bach.
3. desember. kl. 19.30, Logen Teater
Festkonsert · Holbergdagene 2010
Foreningen Antikk Musikk & venner
I anledningen Bergens Kammermusikkforenings 75-årsjubileum og som avslutning på årets Holbergdagene inviteres det til festkonsert i Logen Teater, 3. desember kl. 19.30. Denne datoen markerer også Ludvig Holbergs fødselsdag. - Flere av medlemmene ifra Foreningen Antikk Musikks tidligmusikkensembler vil i lag med musikere ifra Harmonien framføre barokk orkestermusikk av komponister som Händel, Vivaldi og Telemann. Barn ifra Suzukigruppen Viva (Bergen Kulturskole) vil også delta i denne feiringen.