Tidligere konserter

Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2011
13. mars, kl. 14:00
«Lieder für das Clavier»
Torleif Torgersen, hammerklaver
Ingeborg Aadland, sang
Joseph Haydns (1732-1809) lieder og canzonettas er svært sjarmerende musikk i en sjanger som nesten var helt utdødd. De var tenkt som underholdning i hjemmet, og det var vanlig at den som sang også akkompagnerte seg selv. Sangene har ofte mange vers, noen med så mange som 20! Det er derfor helt nødvendig å utnytte alle muligheter til variasjon i både melodi og akkompagnement, en utfordring Ingeborg Aadland (sang) og Torleif Torgersen (hammerklaver) ikke skygger unna.
20. mars, kl. 14:00
Holberg Barokk
Kerstin Frödin, blokkfløyter, barokk-obo
Ruth Solveig Steinsland, blokkfløyter, barokk-obo
Henrikke Gjermundsen Rynning, cello
Daniel Tang Gundersen, cembalo
På konserten i Bergen Skolemuseum søndag 20. mars framfører Holberg Barokk et italiensk program med musikk fra 1600- og 1700-tallet. Blokkfløyter benyttes i 1600-tallsrepertoaret i første del av konserten, og oboene tar over som melodiførende instrumenter i Montanari og Vivaldi. Kilden til Montanari er hentet fra Lunds Universitetsbibliotek. Manuskriptet oppgir ikke komponistens fornavn, men mest sannsynlig dreier det seg om fiolinisten Antonio Montanari fra Modena.
27. mars, kl. 14:00
Anette Bjørnenak-ensemble
Anette Bjørnenak
Siv Thomassen
Masumi Yamamoto
Anette Bjørnenak Trio spiller musikk av bl.a C.P.E. Bach, J.S. Bach og Vivaldi. Kjente og kjære komponister fra barokken som har skrevet mye flott musikk!
03. april, kl. 14:00
Currentes
Kristin Mulders, mezzo-sopran
Stefan Lindvall, barokkfiolin
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, viola da gamba
Hans Knut Sveen, cembalo
«For Several Friends» er det sympatiske navnet på en samling instrumentalmusikk utgitt av Matthew Locke (ca. 1621–1677), og står som motto for Currentes sine konserter med engelsk 1600-talls musikk. I denne ukens konsert er all musikken hentet fra Lockes bidrag til semi-operaen «Psyche» (det var mer enn én komponist involvert), om kvinnen hvis skjønnhet skapte ubalanse mellom mennesker og guder.
10. april, kl. 14:00
«På sporet av historiens største fiolinister»
Sigurd Imsen, fiolin
Siri Hilmen, cello
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Fiolinistene Tartini, Veracini og Locatelli er blant de største fiolinister som har levd. De har etterlatt seg sine komposisjoner på sirlig graverte notetrykk, og på de vakre, gulnede sidene aner vi deres storhet som fiolinister mellom linjene. Denne musikken er skrevet på tampen av barokken, da den italienske fiolintradisjonen var på sitt absolutte høydepunkt. De tre sonatene, alle nummer 12 i sine respektive opus, viser det ypperste og mest radikale innen fiolinlitteraturen før den wienerklassiske estetikken vinner frem og etterlater det obskure i historiens skygge. Sigurd Imsen spiller musikken på tidstypisk fiolin med tykke tarmstrenger, uten skulderstøtte eller hakebrett.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2011
5. juni, kl. 14:00
Via Galante
Hanne Sofie Akselsen, traverso
Gunnar Hauge, barokkcello
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
«Bare Bach»
12. juni, kl. 14:00
Musica Celines
Dag Anders Eriksen, fiolin
Ines Maidre, cembalo
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Italiensk musikk fra renessansen og barokken med verker av blant annet Rossi, Turini, Uccelini, Fontana, de Rore, di Lasso, Kerll og Corelli.
19. juni, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Ingeborg Aadland, sang
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
«Pastorale Preferanser» – Kantater av Alessandro Scarlatti, ispedd instrumentalmusikk av Telemann, Händel og «Anon».
26. juni, kl. 14:00
Sang & lutt
Elin Aase, sang
Erik Høsøien, lutt
«En midtsommernatts drøm»
14. august, kl. 14:00
«Bare bratsj!»
Beatrice Siegrist Bjørnsen · bratsj
Hans Gunnar Hagen · bratsj
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo
Musikk av J.S. Bach, G.F. Händel, Wilhelm Friedemann Bach og C.P.E. Bach, samt Stamitz.
21. august, kl. 14:00
Traverso-solo
Luana Gundersen
Solofløytemusikk av Bach.
28. august, kl. 14:00
Musica Celines
Dag Anders Eriksen · fiolin
Ines Maidre · cembalo
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Musikk av William Byrd, Georg Philip Telemann, Francesco Barsanti og William Williams, samt egne arrangementer av lystig musikk fra det 17de århundre.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2011
6. november, kl. 14:00
Arve Stavran (cembalo)
I denne konserten får vi høre cembalisten Arve Stavran presentere et repertoar bestående av kjente og ukjente iberiske komponister som Gaspar Sanz, Juan Cabanilles, Antonio Soler og mange andre.
13. november, kl. 14:00
Lars Henrik Johansen (cembalo) & Liv Ulvik (sang)
Den norske kirkesangen på 1700-tallet er en glemt kulturskatt. De mange fine salmene ble fremført på en fri og improviserende, og ved hjelp av gamle orgelmanuskripter, beretninger om hvordan sangen var og ta med det som er bevart i folkesangen, forsøker denne konserten å gjenskapehvordan denne tradisjonen kunne være.
20. november, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim Holter, sang
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
«Neun Deutsche Arien: En utflukt i Händelsk indlighet» — I 1729 bodde den tyske protestanten Händel i London på syttende året, med en rekke praktfullt-heroiske italienske operaer på opuslisten. Men i Neun Deutsche Arien (HWV 202–210) koster han på seg et gjensyn med den inderlige nordtyske pietismen; her fortoner han ni tekster av den hamburgske dikteren Barthold Heinrich Brockes (1680–1747), for sopran og basso continuo, ledsaget av et enkelt obligatinstrument. The Ladys Entertainment og sopranen Ingvill Mjeldheim Holter tar oss denne søndagen med inn i den følsomme sfæren som viser Händels mest intime side – ispedd sonater av en annen nordtysker som gjorde londoner av seg, Johann Ernst Galliard (1687–1749)
27. november, kl. 14:00
Tinta Barroca
Luana Gundersen, fløyte
Sebastian Knebel, cembalo
«Unge genier» – Tinta Barroca fremfører fløytesonater tilskrevet til J.S.Bach og W.A.Mozart. Verkene er likevel av diskutabel opphav. Fløytesonatene BWV 1020, 1031 og 1033 er trolig blitt komponert av unge sønnene til Bach i samarbeid med faren. Unge Mozart skrev sine cembalosonater med fløyte-akkompagnement når han var åtte år, mest sannsynlig under veiledning av faren Leopold. Ensemblet Tinta Barroca ble grunnlagt i 2006 og har spesialisert seg på fremførelse av musikk fra 1700- til 1800-tallet på historiske instrumenter. Ensemblet har opptrådt i Norge, Portugal, Tyskland og USA.
4. desember, kl. 14:00
Elisabeth Holmertz (sang) & Fredrick Bock (lutt)
«Lovesongs Respelled» – Det sies ganske ofte at likhetene mellom tidligmusikk og dagens popmusikk er mange: De har fengende melodier over enkle men vakre akkompagnement, med rom for improvisasjon og personlige tolkninger. Elisabeth Holmertz og Fredrick Bock ville teste ut dette og se hvor langt de kunne gå i begge retninger: Hvor «pop» kunne en luttsang fra 1600- tallet bli før den mistet sin barokke karakter, og ville en popsang bli for veloppfostret om de gav den en mer «klassisk» ramme? Istedenfor å bare gjøre barokkversjoner av kjente popsanger, bestilte ensemblet nye verk av Susanna K. Wallumrød og Benedicte Torget. Deretter tok de en låt av Ane Brun og blandet alt sammen med luttsanger av Barbare Strozzi (som levde i Venezia på 1600-tallet). Holmertz og Bock merket fort at de hverken behøvde inngå kompromiss eller gjøre om på noe som helst – det fungerte.
Andre konserter
5. mars, 2. april, 7. mai, kl. 18:00
Currentes m/venner
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, viola da gamba
Hans Knut Sveen, cembalo
Foreningen Antikk Musikk ønsker denne våren alle velkommen til en åpen tidligmusikk-jamsession i Kafé Knøderen (Lyder Sagens gate 22), lørdag 5. mars, klokken 18. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co. Tilsvarende arrangement vil også finne sted den 2. april og 7. mai, samme kafé, samme klokkeslett.
19. juni, kl. 18:00, Rosenkrantztårnet
Currentes
Jostein Gundersen · blokkfløyter
Anna Danilevskaïa · middelalderfidel
David Catalunya · clavisimbalum
«Nuda non era»
19. juni, kl. 19:30, Nykirken
Lux Borea & Bergen Domkor, feat. Ingrid Eriksen
«Telemann i Paris» – Intim og sommervakker barokkmusikk av Georg Philipp Telemann, sammen med det magiske Magnificat av Arvo Pärt.
1. oktober, 5. november, 2. desember, kl. 18:00, Kafé Knøderen
Tidligmusikk-jam
3. desember, kl. 18:00, Griegakademiet, Lars Hilles gate 3
Festkonsert · Holbergdagene 2011
Bergen Barokk
Currentes
Tinta Barroca
Musica Celines
The Ladys Entertainment
Dag. A Eriksen
Hans Gunnar Hagen
Siri Hilmen
Britta C. S. Vindenes
Kjetil Almenning
Ingvill Mjeldheim Holter

I tro mot ny tradisjon arrangerer Foreningen Antikk Musikk også i år, i lag med Holbergdagene og Bergen Kammermusikkforening, festkonsert med Bergens tidligmusikk-ensembler. Denne konserten inntreffer på Ludvig Holbergs fødselsdag, 3. desember kl. 18.00 på Griegakademiet. En kort introduksjon til konserten presenteres kl. 17.30.

I Holbergdagenes programhefte skrives blant annet dette:
«I løpet av kvelden presenteres smakebiter fra Bergens mangfoldige tidligmusikkliv; middelalder-, renessanse, tidlig- og høybarokk. Blant annet fremføres J.S. Bachs Brandenburgerkonsert nr. 5 med Ingrid Eriksen Hagen som solist på cembalo.»