Tidligere konserter

Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2012
4. mars, kl. 14:00
«Sesongåpning i full musikk!»
Dag Anders Eriksen · barokkfiolin
Ingrid E. Hagen · cembalo
Siri Hilmen · barokkcello
Vårsesongen i Latinskolen åpnes med brask og bram! Vi får høre storslått fiolinmusikk av to av barokkens store musikalske persoligheter, A. Corelli og J. S. Bach. Rammet inn av preluderende og diverterende cembalospill.
11. mars, kl. 14:00
Luana Gundersen og Torun Kirby Torbo
Luana Gundersen · traverso
Torun Kirby Torbo · traverso
Luana Gudersen og Torun Kirby Torbo spiller duetter på barokk- og klassisk-fløyte, deriblant musikk av Hotteterre, Philidor, W. Friedemann Bach og W. A. Mozart.
18. mars, kl. 14:00, Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet
Anette Bjørnenak og Ayako Yamaguchi
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Ayako Yamaguchi · hammerklaver
Bjørnenak og Yamaguchi gjentar sin suksess fra forrige konsert i regi av Foreningen Antikk Musikk og Bergens Kammermusikk Forening i oktober 2010, da de spilte et program bestående av sonater av Bach og hans sønner. Denne gangen konsentrerer de seg om en av sønnene, og spiller flere sonater av Johan Sebastian Bach og Carl Philip Emanuel Bach.
25. mars, kl. 14:00, Bryggens Museum
Stockholm Barock
Susanna Laurin · blockflöjter
Stefan Lindvall · barockfiol
Anders Modigh · barockcello
Peter Lönnerberg · cembalo
«Barockens bästa – favoriter, pärlor och andra njutningar» Temaprogram och okända mästerverk av ovanliga tonsättare i all ära, men ibland kan det vara roligt att bara spela riktigt bra musik oavsett om den är känd eller okänd. I detta program har Stockholm Barock helt enkelt valt ut musikhistoriens godbitar och bjuder på en blandad kompott av barockt örongodis. Programmet bjuder musik av Telemann, CPE Bach och Locatelli.
1. april, kl. 14:00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · lutt og barokkgitar
Dansesatser fra renessansen og barokken med lutt, barokkgitar og blokkfløyte. Bjørnenak/Fredheim Duo vil spille ricercarer, pavane lacrimae og divisions i egne arrangement spesielt for lutt og barokkgitar, kjente melodier for blokkfløyta med nytt akkompagnement.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2012
3. juni · kl.14.00
Anette Bjørnenak Trio
Anette Bjørnenak · blokkfløyte
Siv Thomassen · barokkfiolin
Masumi Yamamoto · cembalo
«Musikalske møter – Fransk aften». Denne konserten presenterer en trio hvis medlemmer bor i Bergen, London og Bremen, Tyskland. De møtes en gang i året og har da et musikalsk møte, der de tar for seg ulike stiler innenfor tidligmusikken. Denne gangen er det fransk musikk som står for tur, og trioen vil spille sonater og triosonater av Phillidor, Hotteterre, Rameau og Loillet.
10. juni · kl.14.00
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim HOlter · sang
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
Ensemblet The Ladys Entertainment fremfører "Arion", en fransk kantate tonesatt av André Campra (1660-1744). Vi følger helten Arion, en gresk dikter og musiker som levde omkring 600 f.Kr, på en strabasiøs skipsferd som ser ut til å ende tragisk, for mannskapet raner ham kaster ham overbord. Men delfiner – kloke den gang som nå – redder ham i land. Helten havner hos herskeren i Korint, og etter mye om og men får de utro sjømennene sin rettmessige straff. Vakkert komponert for sanger, fløyte og basso continuo, følger vi Campras tolking av denne myten i klassisk, fransk stil.
17. juni · kl.14.00
«Tandeleier»
Ingvill Mjeldheim Holter · sang
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo & clavichord
Hva skjer når man bruker ord for å belyse hva musikk handler om? Blir det berikende for opplevelsen, eller bare noe fryktelig mas? Dette kan man svare på etter å ha hørt denne konserten - her vil man sannsynligvis oppleve litt av begge deler. I de siste tiårene av 1700-tallet eksperimenterte mange musikere og diktere med disse spørsmålene, og vi får høre både besnærende vakre resultater, samt noen morsomme og noen litt merkelige.
24. juni · kl.14.00
L'État Libre de Neige
Cathrine Bothner-By · sopran
Hans Olav Gorset · fløyter
Lars Henrik Johansen · cembalo
I den franske musikken fra slutten av 1600-tallet ga kombinasjonen av Cartianske teorier om følelsenes uttrykk, de franske logikerne ved Port-Royal sine tanker om språkets klarhet, og den generelle franske kunstidéen om «le bon goût», en stil som har en særegen overflate og er samtidig blomstrete og klar. Brukt på kirkens tekster lager denne stilen et særegent kirkelig uttrykk, ulikt det meste annen kirkemusikk fra samme tid. Materialet for konserten er "Petit Motets" – små stykker som kunne brukes litt uavhengig av kirkeårets løp, og som lager små tablå der en tanke eller situasjon fra bibelen tematiseres.
Konserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2012 II
11. august · 14.00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · lutt og barokkgitar
Dansesatser fra renessansen og barokken med lutt, barokkgitar og blokkfløyte. Bjørnenak/Fredheim Duo vil spille ricercarer, pavane lacrimae og divisions i egne arrangement spesielt for lutt og barokkgitar, kjente melodier for blokkfløyta med nytt akkompagnement.
25. august · 14.00
Gundersen, Kiesling & Leppin
Luana Gundersen
Mathias Kiesling
Roland Leppin
Franske og tyske triosonater fra 1700-tallet.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2012
21. oktober · 14:00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Skotsk og engelsk barokkmusikk er helt forskjellig fra den samtidige musikken på kontinentet. Den bygger på folkemusikk og datidens kjente slagere, og er mer folkelig i stilen. Programmet består av såkalte «Scots tunes» av flere komponister, bl.a. Barsanti (som også har skrevet masse italienske sonater), slagere fra «The Division Flute» utgitt i London i 1708, og engelske sanger med variasjoner, der Folia-temaet går igjen som en rød tråd som binder det hele sammen. Besetningen er ulike blokkfløyter og barokkgitar.
28. oktober · 14:00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyter & barokkfiolin
Dag Anders Eriksen · barokkfiolin
Bodil Erdal · barokkcello
Ines Maidre · cembalo
I dette programmet har Musica Celines bl.a tatt utgangspunkt i sentrale engelske kilder som «The Division Violin» og «The Fitzwilliam Virginal Book». «The Division Violin» (utg.1684) inneholder en rekke populære melodier fra datidens England. Samlingen består stort sett av enkle/korte melodier som gradvis utsmykkes med diminusjoner, akkompagnert av en tilsvarende enkel bass. Under konserten presenteres egne arrangementer av «Old Simon the King»,«Farinells devision on a ground» og «Mr Polewheeles devision on a ground» hentet fra denne samlingen. Fra Fitzwilliam virginal book har vi bearbeidet kjente «dansemelodier» som «La Volta» - «The Queens Alman» og «Wolseys Wilde» for ulike besetninger. For øvrig fremføres John Banisters «A Set of Airs in 4 parts», fantasier av George Jeffreys og Thomas Tomkins, og sonater av brødrene Henry og Daniel Purcell, samt Konsert i B-dur for blokkfløyte, 2 fioliner og basso continuo av Robert Valentine.
4. november · 14:00
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim Holter · sang
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
Kjenner du kaffekantaten til Bach? Det var ikke bare Thomaskantoren i Leipzig som skrev hyllingskantate til 1700-tallets svarte motedrikk: Hovedattraksjonen under søndagens konsert med The Ladys Entertainment er Le caffé av franske Nicolas Bernier (1664-1734), en verdslig kantate for sopran, fløyte og besifret bass. På menyen står også musikk av andre franskmenn, både komponerte og improviserte stykker for cembalo og blokkfløyte.
11. november · 14:00
Christian Kjos, Anna Carlsen og Ditte Marie Bræin
Christian Kjos · cembalo
Ditte Marie Bræin · cello
Anna Carlsen · sopran
Den unge Georg Friedrich Händel oppholdt seg i musikkens hjemland, Italia, fra 1706-1709. Hans musikk ville aldri blitt den samme uten denne reisen. Sentralt i konsertprogrammet er Händels kantater for sopran som ble skrevet i Italia i denne perioden. En virkelig ”godtepose” for komponisten som senere i livet gjerne lånte ideer fra disse ungdommelige verkene og en spennende mulighet for dagens publikum til å bli kjent med en ung mann med parykk.
18. november · 14:00
Ingrid E. Hagen og Dag Anders Eriksen
Ingrid E. Hagen · cembalo
Dag Anders Eriksen · fiolin
Møt to av Bergens profilerte kammermusikere i tett samspill! De arbeider med musikken til Carl Philipp Emanuel Bach for å finne best mulig måte å oppleve denne sammen på - for utøvere og for publikum. Dette tar seg uttrykk på mange forskjellige måter - noen ganger litt underlige og noen ganger vakre. Bli med på reisen gjennom en musikk som er laget for å røre de sarteste emosjoner! Konserten inngår i Ingrid Hagens kunststipendiatprosjekt.
24. november · 14:00
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Mikko Perkola · viola da gamba
Sebastian Knebel · cembalo
Tinta Barroca fremfører Telemanns Pariserkvartetter.
25. november · 14:00
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Mona Julsrud · sopran
Markku Luolajan-Mikkola · gambe
Mikko Perkola · gambe
Hans Knut Sveen · cembalo
Johann Sebastian Bach er kjent for sine store verk, fra oratorier for kor og orkester til verksyklusene for ulike soloinstrumenter. Samtidig, det finnes en mengde overlevert repertoar som gir et bilde av hvordan Bach både underviste og underholdt sin familie og besøkende. I konserten med Bergen Barokk er det denne husmusikken som står i fokus.
Andre konserter
4. februar, 3. mars, 7. april, 5. mai, kl. 18:00
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker denne våren alle velkommen til en åpen tidligmusikk-jamsession i Kafé Knøderen (Lyder Sagens gate 22), lørdag 5. mars, klokken 18. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co. Tilsvarende arrangement vil også finne sted den 3 mars, 7. april og 5. mai, samme kafé, samme klokkeslett.
6. oktober, 3. november, 1. desember, kl. 18:00, Krok & Krinkel bokkafé, Lille Øvregate 14)
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker denne våren alle velkommen til en åpen tidligmusikk-jamsession i Krok & Krinkel bokkafé (Lille Øvregate 14), lørdag 6. oktober, 3. november og 1. desember, klokken 18. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co.
Lørdag 3. november 2012, kl. 16:00, Bergen Skolemuseum, Lille Øvregate 38
«Sanguineus & Melancholicus»
Dag A. Eriksen · fiolin
Stefan Lindvall · fiolin
Ingrid E. Hagen · cembalo