Tidligere konserter

Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2013
17. februar, kl. 14:00
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Thomas Boysen · lutt
Siri Hilmen · barokkcello
Bergen Barokk vil fremføre et program de har valgt å kalle «Alla francese»; Elegante preludier, airs og danser fra Solkongens hoff. De vil spille musikk av Marchand, Dieupart, Hotteterre og Couperin. Besetningen er for anledningen blokkfløyte, lutt og viola da gamba.
24. februar, kl. 14:00
Anette Bjørnenak Trio
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Siv Thomassen · barokkfiolin
Masumi Yamamoto · cembalo
Anette Bjørnenak Trio vil fremføre fransk musikk av Marais, Dornel og Leclair, del 2 av deres franske program som ble fremført på serien i fjor sommer. Programmet i sin helhet har vært fremført i Oslo, London og Tyskland.
3. mars, kl. 14:00
Ingrid & Hans Gunnar Hagen
Ingrid Hagen · hammerklaver
Hans Gunnar Hagen · barokkbratsj
Ingrid og Hans Gunnar Hagen vil fremføre et galant/ klassisk tysk repertoar med musikk av CPE Bach og andre Bach sønner, samt Stamitz. For anledningen vil de spille barokkbratsj og hammerklaver.
10. mars, kl. 14:00
Luana Gundersen & Alie Hamberg
Luana Gundersen · traverso
Alie Hamberg · orgel
Luana Gundersen og Alie Hamberg vil fremføre verker av J.S. Bach og C.P.E. Bach for traverso og continuo, for anledningen med orgelpositiv.
17. mars, kl. 14:00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Dag Anders Eriksen · barokkfiolin
Ines Maidre · cembalo
Musica Celines fremfører denne gangen et nederlandsk program med musikk av van Wassenaer, Nicolas a Kempis, Sweelinck og egne arrangementer over diminusjoner av Jacob van Eyck.
24. mars, kl. 14:00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Bjørnenak/Fredheim Duo vil fortsette sin nystartede søken etter skotsk og irsk barokkmusikk, og vil fremføre airs og dansesatser fra Skottland, Irland og England.
Konserter i Gamle Bergen - Sommeren 2013
Søndag 9. juni, kl. 14:00
Fife ’n Drum
Hans Olav Gorset · traverso & blokkfløyter
Kjell Tore Innervik · slåttetromme
Elizabeth Gaver · barokkfiolin
Elizabeth Gaver, Kjell Tore Innervik og Hans Olav Gorset presenterer populærmusikk fra 1700-tallet. Det blir både inne-musikk og ute-musikk for borgere og bønder, hentet fra norske notebøker. Her finner vi marsjer, menuetter og mye annet fra Paris og London, Bergen og Bragernes.
Lørdag 22. juni, kl. 14:00
Via Galante
Hanne-Sofie Akselsen · traverso
Ingrid Hagen · klavikord & cembalo
Via Galante vil fremføre et tysk repertoar i galant/klassisk stil. Musikk av bl.a CPE Bach og andre Bach sønner.
Lørdag 29. juni
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyte
Siri Hilmen · barokkcello
Daniel Tang Gundersen · cembalo
The Ladys Entertainment henter frem Händels og Telemanns sonater for blokkfløyte, barokkcello og continuo.
Lørdag 31. august
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Mikko Perkola · viola da gamba
Sebastian Knebel · cembalo
Tinta Barroca vil avslutte sommeren med en fransk konsert bestående av Couperins Concerts Royaux.
Konserter på Tysnes Mer info om Det gamle Rekkjetunet Anno 1599
11. juli
Lægreid/Bjørnenak/Fredheim Trio
Ranveig Lægreid · sopran)
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Ranveig Lægreid, Anette Bjørnenak og Gjermund Fredheim spiller tysk og engelsk barokkmusikk av Bach, Pepuch, Dowland, Monteverdi og Scarlatti.
12. juli
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Anette Bjørnenak og Gjermund Fredheim fremfører spansk, skotsk og bergensk barokkmusikk av bl.a Ortiz, Barsanti og Mestmacher.
KANSELLERT — 13. juli
Hagen/Lindvall Duo
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo/klavikord
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Ingrid Eriksen Hagen og Stefan Lindvall spiller virtuost repertoar for fiolin og basso continuo fra 1700-tallet.
KANSELLERT — 14. juli
Ingrid Eriksen Hagen solo
Ingrid Eriksen Hagen spiller klavikordmusikk fra "Sonaten für Kenner und Liebhaber" av CPE Bach og leser utdrag fra romanen "A Sentimental Journey through France and Italy" av Lawrence Sterne. Denne romanen var blant dem som satte i gang Empfindsamkeit-bølgen i Europa i siste halvdel av 1700-tallet. Tekst og musikk utfyller hverandre - de stiller samme slags spørsmål på samme underfundige måte.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2013
Søndag 3. november · kl.14.00
Anette Bjørnenak Trio
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Siv Thomassen · barokkfiolin
Masumi Yamamoto · cembalo

I dette konsertprogrammet tar Anette Bjørnenak Trio for seg tre formidable tyske komponister: Bach, Telemann og Heinichen, de mest berømte i sin tid – Bach minst av de tre! – alle med sin helt særegne stil. De tre komponistenes liv krysset veier på mange forskjellige måter. Som samtidige studenter (Heinichen og Telemann) og musikkdirektør (Bach) i Leipzig, som konkurrenter (Telemann fikk en stilling Bach også søkte på), og som kolleger (Bach og Telemann var ved hoffet i Eisenach på samme tid).

Anette Bjørnenak Trio er en internasjonal trio der besetningen er bosatt i tre forskjellige land. De har spilt sammen siden 2009 og holdt konserter i England, Tyskland og Norge.På programmet står Sonata Sopr’il Soggetto Reale fra Musicalisches Opfer av Bach, triosonater av Telemann og Heinichen og en duett av Telemann. Kom og hør evigvarende flott musikk fra barokken!

Søndag 10. november · kl.14.00
Duo Saloniste
Ingeborg Christophersen · csakan & blokkfløyter
Jonas Høyrup · gitar

1807 oppfant ungarske Anton Heberle instrumentet csakan, som var en blokkfløyte og spaserstokk i ett! Dette instrumentet ble spilt i salonger i Wien og andre steder på kontinentet. På 1820-tallet gjennomgikk csakanen en forandring og fikk en fasong som ligner mer på en obo. Mellom 1807 og 1845 ble det utgitt rundt 400 verker for csakan, hvorav mange var skrevet for csakan med gitarakkompagnement. Den mest produktive csakankomponisten var Ernest Krähmer, som jobbet som oboist i hoffet i Wien. Han var også den mest virtuose csakanspilleren i sin samtid. Krähmer komponerte musikk som var så virtuos og underholdende at han virkelig fikk vise Europa hva han var god for.

Duo Saloniste sitt konsertprogram «Musikk for spaserstokk og gitar» utforsker den romantiske salongmusikken for csakan på starten av 1800-tallet, med verker av blant andre Ernest Krähmer og Anton Heberle. Ingeborg Christophersen spiller på csakan samt andre blokkfløyter, mens Jonas Høyrup spiller på en gitar etter en Stauffer-modell fra nettopp Østerrike laget rundt 1820. Instrumentene er spennende i seg selv og musikken i programmet er virtuos, underholdende og appellerer til de aller fleste. Programmet presenteres på en informativ og humoristisk måte.

Søndag 17. november · kl.14.00
Luana Gundersen & Alie Hamberg
Luana Gundersen · fløyte
Alie Hamberg · orgel

Duo Hamberg – Gundersen presenterer en flott konsert for fløyte og orgel med verker av J. S. Bach og G. P. Telemann.

Luana Gundersen, født 1980 i Brasil, er utdannet fløytist ved musikkhøyskolene i Lisboa, Leipzig, Bergen og Brussel. Hun spiller både moderne og historiske fløyter. Luana har opptrådt som solist med blant andre Brussel Kammerorkester og hun har spilt kammermusikk med ensembler som Telemannisches Collegium Michaelstein, Leipziger Concert (Tyskland), Capela Real (Portugal) og Bergen Barokk (Norge). I 2006 grunnla hun ensemblet Tinta Barroca. Hun har spilt konserter i Europa, USA og Mexico. Luana er bosatt i Bergen hvor hun jobber som fløytist og underviser ved kulturskolen i Haugesund.

Alie Hamberg studerte orgel og piano ved Stedelijk Conservatorium i Zwolle, Nederland. I 1998 tok hun diplomeksamen i orgel. I 2004/2005 tok hun etterutdanning i utøvende pianospill i Amsterdam. Hun harjevnlig hatt solokonserter som organist, blant annet i Nederland (HarlemBavokirken), Edinburgh og i Warsawa. Alie Hamberg har bodd i Norgesiden 1994 og var distriksmusiker i Suldal i mange år. Hun jobber for tiden som organist og kulturskolelærer i Haugesund.

Søndag 24. november · kl.14.00
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Sofia Diniz · viola da gamba
Sebastian Knebel · cembalo

På konserten 24. november presenterer Tinta Barroca «Pariser Kvartetter» av Telemann.

Ensemblet Tinta Barroca ble startet i 2006 av den portugisiske fløytisten Luana Gundersen. Ensemblet har sitt navn etter en av de mest kjente portugisiske rødvinsdruene, som også anvendes til å lage portvin. Druesorten Tinta Barroca er ikke barokk. Den ble først dyrket i Douro-dalene i Portugal på slutten av 1800-tallet. Når disse druene dyrkes i kaldere og høyere strøk blir de mer smaksrike. Ensemblet Tinta Barroca samler artister fra Portugal og nordiske land som spiller repertoar fra omtrent 1700 til 1900 på historiske instrumenter. Ensemblet har opptrådt i Portugal, Norge, Tyskland og USA, med støtte fra bl.a. Utenriksdepartementene i Norge og Portugal og Bergen kommune.

Søndag 1. desember · kl.14.00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Hilary Foster · fiolin
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
Ines Maidre · cembalo

Musica Celines ble stiftet i 2005, er fast basert i Bergen og har spesialisert seg i framføring av europeisk kammermusikk fra 15-1700-tallet. Ensemblets base består av musikerne Cecilie Haukedal-Johansen (blokkfløyte og barokkfiolin), og Ines Maidre (orgel og cembalo). Cecilie Haukedal-Johansen er utdannet ved Griegakademiet i Bergen og ved Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Ines Maidre har sin utdannelse fra Estonian Academy of Music, Ecole Niedermeyer og Griegakademiet. På konserten 1. desember har duoen tatt med seg to gjestemusikere: Sopran Ingvill Mjeldheim Holter og fiolinist Hilary Foster.

På programmet står fransk barokkmusikk av komponister som Couperin, Hottetterre, Elisabeth Jacquet de La Guerre og Bénigne de Bacilly.

Søndag 8. desember · kl.14.00
Bjørnenak/Fredheim Duo & Ranveig Lægreid
Ranveig Helen Lægreid · sopran
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Bjørnenak/Fredheim Duo & Ranveig Lægreid synger julen inn på Latinskolen. Det blir et allsidig program med internasjonalt preg. Etter vellykkede konserter i både Tysnes, København og Oslo tidligere i høst tar ensemblet også med seg noen godbiter fra dette programmet. Her blir det både gammel ukjent julemusikk og mer kjente og kjære julesanger. Kom og finn julestemningen på en litt annerledes julekonsert!
Barokkjam, folkens!
9. februar, 2. mars, 6. april, 4. mai
Kafe Folkens, Nygårdsgaten 62/Lyder Sagens gate 22
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker nok en gang alle velkommen barokkjam, nå i Kafe Folkens (tidligere Kafé Knøderen). Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co.
Tidligmusikk-Jamsession er et av ensemblet Currentes sine satsingsområder. Som vanlig ved Jamsessions, foregår de på kafeer eller i barer, med en uformell atmosfære hvor hvem som helst kan bidra. Det blir framført noe repertoar, men for det meste improviseres det over «standard-låter» fra renessanse og barokk, slik som Follia, Passamezzo antico e novo, Romanesca, Ruggiero, Ciaccona, etc. På denne måten ønsker vi for det første å bidra til at improvisasjon igjen finner veien inn i den klassiske musikken og til det klassiske publikummet. For det andre håper vi at det vil bringe klassisk musikk og tidlig musikk til et nytt publikum.