Tidligere konserter

Søndagskonserter i Latinskolen · Våren 2014
Søndag 9. mars · kl.14.00
Bergen Barokk
Frode Thorsen, blokkfløyter
Siri Hilmen, barokkcello
«The Musical Club, Oxford» — I årene 1706–08 var Ludvig Holberg student i Oxford. Han livnærte seg da som blokkfløytelærer og, i flg. sitt første levnedsbrev, lærte selv så mye av å undervise at han ble byens mest populære fløytelærer. Han ble også innvalgt etter prøvespill i The Musical Club – en konsertforening som møttes hver onsdag og var, igjen i flg. seg selv, blant de dyktigste utøverne der. — Hva spilte og underviste Holberg i disse årene? Det vet vi ikke noe eksakt om, men dette programmet er sammensatt av musikk som vi vet var populær nettopp i disse årene.
Søndag 16. mars · kl.14.00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Ines Maidre · cembalo
Hilary Foster · barokkfiolin
Bodil Erdal · barokkcello
Musica Celines presenterer denne gang tidlig italiensk program med fokus på triosonater og canzonas av Giovanni Battista Riccio, Tomaso Antonio Vitali, Giovanni Battista Vitali, og Giovanni Battista Fontana. Musica Celines presenterer også deres egen versjon av Lo Ballo dell'Intorcia inspirert av Antonio Valente.
Søndag 23. mars · kl.14.00
Lars Henrik Johansen · cembalo solo

«Une déclamation plus embellie...»

Musikk er ikke et universelt språk. I opplevelse av musikk ligger kontekst, kodeforståelse, oppfattelse av nyanser, vilje til kommunikasjon, og deltakende lytting i bunnen, uansett hvordan vi forholder oss til den. Da Debussy hørte gamelan-musikk på verdensutstillingen i Paris i 1889, hørte han minimalisme, naturmenneskets ureflekterthet og retningsløs klang-basert musikk, mens gamelan for de indonesiske musikerne er en kompleks og gjennomtenkt teleologisk samhandling i musikk.

I dette prosjektet fokuseres det på et viktig element i vestlig kunstmusikk, nemlig strukturer generert ved samme prinsipper som i tale- og skriftspråket, som kan sies å ha vært en basis i komposisjon fra Anaximander til Zappa. Musikken det tas utgangspunkt i, som er en av de tydeligste eksemplene på dette, er den franske cembalomusikken fra slutten av 1600-tallet. I denne musikken, og særlig datidens refleksjoner rundt hva den skulle være, finner vi idéen om språk som bevegelser med utstrekning som er analoge med idéenes utstrekning i tanken. Komponistene mente at denne musikken var språk. Konsertforedraget tar lytterne med inn i 1600-tallets idéverden med klingende tale, symboler, metaforer, universelle språk, navn og benevnelse, illusjoner, affekter, effekter, smak, lister, maskiner, språkløse barn, logikk, og vakre klanger.

Søndag 30. mars · kl.14.00
Luana Gundersen ensemble
Luana Gundersen · fløyte
Stefan Lindvall · fiolin
Sofia Diniz · viola da gamba
Tinta Barroca spiller Divertimenti Hob:IV for fløyte, fiolin og cello av Joseph Haydn. Disse trionene er de første kammermusikk-verkene av Haydn med fløyte. De ble først publisert i London i 1784 der instrumentet var meget populær. I Divertimenti Hob:IV resirkukerer komponisten utdrag fra 2. akt av operaen «Il mondo della luna», en av de første «science fiction»-operaene fra 1700-tallet.
Søndag 6. april · kl.14.00
Anette Bjørnenak trio
Anette Bjørnenak trio fortsetter dypdykket i kammermusikkk av tyske komponister. Denne gangen er fokuset på de to vennene Telemann og Händel, begge særdeles produktive komponister som har beholdt populariten fra sin samtid til i dag. Begge har etterlatt seg en enorm katalog av verker og Anette Bjørnenak trio har valgt ut vakre og virtuose triosonater og soloer for sitt Bergenspublikum.
Søndag 13. april · kl.14.00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Telemann à la française» — Eit av Georg Philipp Telemanns tidlegaste notetrykk, "Petite musique de chambre" frå 1716, er skrive i rein, fransk stil. Men samstundes lurer det telemannske i bakgrunnen, med uventa fraseforming og rik harmonikk. På denne konserten vil vil me høyra nokre av suitane frå han "Vesle kammermusikk", sett saman med «ekte» fransk musikk av Charles Duipart og Jacques-Martin Hotteterre.
Barokkjam, folkens!
Fredag 11. april · kl.20.00
Krok og Krinkel Bokcafé · Lille Øvregaten 14
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker nok en gang alle velkommen til barokkjam, denne gang i Krok og Krinkel Bokcafé (Lille Øvregaten 14) klokken 20.00. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co.
Tidligmusikk-Jamsession er et av ensemblet Currentes sine satsingsområder. Som vanlig ved Jamsessions, foregår de på kafeer eller i barer, med en uformell atmosfære hvor hvem som helst kan bidra. Det blir framført noe repertoar, men for det meste improviseres det over «standard-låter» fra renessanse og barokk, slik som Follia, Passamezzo antico e novo, Romanesca, Ruggiero, Ciaccona, etc. På denne måten ønsker vi for det første å bidra til at improvisasjon igjen finner veien inn i den klassiske musikken og til det klassiske publikummet. For det andre håper vi at det vil bringe klassisk musikk og tidlig musikk til et nytt publikum.
Sommerkonserter 2014
1. juni kl. 14:00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Skillingsbollens dag & Grunnlovsjubileum på Gamle Bergen
Jostein Gundersen · blokkfløyte
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Har dere hørt musikken i Dramshusen?»
Nordlandshandler Jacob Mestmacher (1735–1810) drev sin virksomhet i Stue nr. 2 i Dramshusen (nå Bryggen 5). I tillegg til at det var kjøpmannsstue der, ble det også drevet vertshus. Vi har et kjempemateriale i noteboken han arvet etter sin far, Jørgen Mestmacher. I denne boken finnes det dansemusikk fra både tysk og engelsk tradisjon, mer melodiøst materiale samt mer konserterende stykker av personer som Hamburgmusikeren Georg Ph. Telemann. Vi har all grunn til å tro at denne musikken ble spilt i Vertshuset i Dramshusen.
6. juni kl. 20:00 · Krok og krinkel bokcafé, Lille Øvregate 14
Currentes & co.
«Sommerjam med Currentes»
Tidligmusikk-jamsession er et av ensemblet Currentes sine satsingsområder. Som vanlig ved jamsessions, foregår de på kafeer eller i barer, med en uformell atmosfære hvor hvem som helst kan bidra. Det blir framført noe repertoar, men for det meste improviseres det over «standard-låter» fra renessanse og barokk, slik som Follia, Passamezzo antico e novo, Romanesca, Ruggiero, Ciaccona, etc.
15. juni kl. 14:00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Trio Azzurro
Ranveig Helen Lægreid · sopran
Anette Cecilie Bjørnenak · blokkfløyter
Liv Skoglund · cembalo & orgel
«Kjærleiksongar frå barokken»
Trio Azzurro vil spille et program bestående av verdslig musikk som passer til å spilles på museum og i andre lokaler. Programmet vil bestå av musikk av Pepusch, Scarlatti, Händel og Monteverdi, altså en god blanding av italiensk og tysk/engelsk barokkmusikk. Repertoaret vi har funnet frem blir sjelden fremført, og det eksisterer få eller ingen innspillinger av flere av verkene. Dette er en unik mulighet for publikum for å bli kjent med ny eldre musikk.
24. august kl. 14.00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyter
Hans Knut Sveen · cembalo
«Flerstemmige duetter»
I dette programmet framfører Bergen Barokk sonater og arrangementer av kortere stykker for instrumentkombinasjonen blokkfløyte og cembalo, en duo de har arbeidet med så lenge de har kjent hverandre. Da de i 1993 ga ut CD med G. Fr. Händels sonater for blokkfløyte og basso continuo ble de oppmerksom på den nærmest orkestrale tanken som lå i tilsynelatende småskalerte duosonater og dette ga dem inspirasjon til å arbeide med musikk for nettopp større ensembler og arrangere den for en duosammensetning. På programmet står det musikk av både Händel og Bach, men også av mestere som ikke har fått like ikonisk plassering i den musikkhistoriske bevisstheten.
30. august kl. 14:00 · Damsgård Hovedgård, Alléen 29
Hagefest og Grunnlovsjubileum på Damsgård
Håkon Høgemo · hardingfele
Anette Bjørnenak · blokkfløyte
Liv Skoglund · cembalo
«Bergenser, europeer og nordmann!»
Musikk mellom anna frå Jacob Mestmachers notebok. Jacob Mestmacher var ein bergensk musikkelskar og kjøpmann som levde frå 1738 til 1810. Han etterlot seg ei handskriven note-samling, og det er lett å forestille seg at slik musikk har blitt dansa til på hagefest på Damsgård i tida fram mot 1814. Programmet inneheld også tradisjonelle norske hardingfeleslåttar og tysk barokkmusikk.
31. august kl. 14:00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Gundersen/Kiesling/Leppin trio
«Tysk barokk i Embedsmannshuset»
Luana Gundersen, født 1980 i Rio de Janeiro, er utdannet fløytist ved musikkhøyskolene i Lisboa, Leipzig, Bergen og Brussel (med mastergrad i både moderne fløyter og traverso). Hennes hovedlærere var Benedek Csalog (traverso) og Carlos Bruneel (fløyte). Luana Gundersen har vid konserterfaring med fremførelser på moderne og historiske instrumenter, med ensembler som Telemannisches Collegium Michaelstein, Leipziger Concert (Tyskland), Capela Real (Portugal), Brussels Chamber Orchestra, som vinner av solistkonkurransen i Brussel i 2012 (Belgia), Bergen Barokk (Norge) og Mercury Baroque (USA). I 2006 grunnla hun ensemblet Tinta Barroca, som har opptrådt i Europa og USA. Nå tar hun med seg Kiesling og Leppin og presenterer et knippe senbarokke perler for publikum.
Høstsesongen 2014
2. november kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Hovmodig hoffiolinist»
Francesco Maria Veracini (1690–1768) var en av sin tids fremste fiolinister og en sober komponist for instrumentet sitt. Men det fiolinsonatene har av måtehold og likevekt, må personligheten hans ha manglet: Han var hovmodig og fikk tilnavnet «capo pazzo» («gal i hodet»), gav yndlingsfiolinene sine klengenavn som «Peter» og «Paulus», og under en krangel ved hoffet i Dresden, der han var kammermusiker, understreket han like godt poenget sitt ved å kaste seg ut av vinduet i tredje etasje – dette noe søkte retoriske poenget resulterte i halting resten av livet. På denne konserten får vi høre sonater for blokkfløyte eller fiolin og continuo fra det første, upubliserte opuset hans, som han skrev for kronprinsen i Dresden, samt andre italienske eller i det minste italieniserende solosonater fra hans samtidige klangkolleger.
9. november
kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
kl. 15.00 · Litteraturhuset, Østre Skostredet 5-7
Bergen Barokk & venner
Ung barokk

Elever fra Bergen kulturskole har øvd sammen med Bergen Barokk gjennom hele helgen. De har vært med på en workshop der elever og profesjonelle musikere har jobbet sammen som kolleger. Resultatet får publikum høre på søndagens konserter som avslutter workshopen.

Klokken 14.00 inviteres det til musikalsk vandring i Latinskolen og Holbergmuseet.
Klokken 15.00 blir det konsert på Litteraturhuset.
NB! Konsertsted kan bli forandret.

16 november kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
LINDVALLS VERDEN
Stefan Lindvall · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
Debutkonsert med Stefan Lindvall og Bergen Barokk

Stefan Lindvall er en fiolinist Bergens musikkelskere riktignok allerede har stiftet bekjentskap med. Gjennom kammer- og orkesterkonserter har han opptrådt på Latinskolen og i Domkirken, Gunnar Sævigs sal, Logen og med ensembler som Bergen Barokk, Barokksolistene, Tinta Barroca og Ingrid Eriksen Hagens prosjekt.

Som inspirator og pådriver for kollegaer og studenter i Bergen er han en unik ressurs innen tidligmusikkmiljøet her. Men, så langt, i hans 3-4 årige tilværelse i kystmetropolen, har han ikke blitt spurt om å holde sin debutkonsert i Bergen. Men nå skjer det altså - på forespørsel og programmessig carte blanche fra Bergen Barokk har han satt sammen et soloprogram av den musikken som står ham aller nærmest. Akkompagnert av Siri Hilmen og Hans Knut Sveen vil Drottningholm Barockensembles konsertmester spille sonater, burlesker og kortere stykker av komponister som Jean-Marie Leclair, Francesco Veracini, Jean-Fery Rebel og, selvfølgelig i fiolinsammenheng, Johann Sebastian Bach.

23. november kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Bjørnenak/Fredheim/Nilssen trio
Bjørnenak/Fredheim Duo har denne gangen med seg Tone Nilssen på viola da gamba. Sammen vil de fremføre spenstig tidligitaliensk dansemusikk og skotskinspirert musikk nedtegnet av den toskanske oboisten og fløytisten Barsanti, som drog over Kanalen og arbeidet hos skotske adelige og visste å tilpasse seg den lokale smaken der: kvasse rytmer og de distinkte, omvendte punkteringene som skotsk folkemusikk fremdeles er kjent for. På konserten blir dette kontrastert gjennom musikken til Telemann, Tysklands trendsetter og mest kjente komponist i sin samtid (langt bedre kjent enn kollegaen J. S. Bach). I tillegg til disse ukjente perlene blir det mer berømte stykker å høre, musikk som kvalifiserer til å kalles «perler fra barokken».
30. november 14.00 · Gamle Bergen, Embedsmannshuset, Nyhavnsveien 4
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Hilary Foster · barokkfiolin
Ines Maidre · cembalo
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
«Syng julen inn med Musica Celines»
I dette programmet presenterer Musica Celines et variert juleprogram av internasjonal karakter. Under konserten fremføres alt i fra kantater for juledagene og adventsperioden av G. P. Telemann, til variasjoner over franske Chants des noël og kjente julesanger som «Stille Nacht, heilige Nacht», og «Er ist ein Ros entsprungen.» Du er herved invitert til å synge julen inn med oss!
7. desember kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Luana Gundersen-ensemble
Luana Gundersen · fløyter
Karolina Zych · fløyter
Fløytistene Luana Gundersen og Karolina Zych presenterer i denne konserten fløyteduetter av Wolfang Amadeus Mozart, Georg Phillip Telemann, av både J.S. og W.F. Bach, og tilslutt også noe representasjon ifra Bela Bartok.
Holbergdagene 2014
3. desember kl. 18.00 · Chagall, Vaskerelven 1
Holbergdagenes Festkonsert
Konferansier · Tryggve Fett
Musikk · Bergen Barokk
Musikk · Musica Celines
Ludvig Holbergs liv i tekst og toner

Ludvig Holberg var ikke bare en anerkjent dramatiker, forfatter og historiker, men skal også ha vært en dyktig musiker. Blant annet livnærte han seg med å undervise på fløyte og fiolin under sitt studieopphold ved Oxford i perioden 1706–1708. Videre vet vi at han foretok flere lengre reiser i Europa.

Festkonserten tilegnes Ludvig Holbergs liv i tekst og toner, i anledningen hans 330-års fødselsdag. Vi får ta del i Holbergs univers, med musikk fra Bergen, København, Paris og Hamburg.

5. desember kl. 18.00 · Griegakademiet, Gunnar Sævigs sal
Duo Dan Laurin og Anna Paradiso
Dan Laurin er en av vår tids mest omtalede blokkfløytister. Han utpregetde klangbevissthet og sceneopptreden har gjort ham berømt over hele verden. Han har gitt ut over 30 album og vunnet et stort antall priser og utmerkelser. Fredag 5. desember kan han høres sammen med sin kone Anna Paradiso. De spiller blandt annet verker av Blavet, Scarlatti, Hotteterre og Roman.
5. desember kl 21.00 · Krok og Krinkel Bokcafé · Lille Øvregaten 14
Cafébarokk m/Dapper’s Delight
Adrian Brown, anglo concertina
Susanna Borsch, blokkfløyte

Om du foretrekker å sitte eller stå, drikke eller spise, spasere mellom bordene eller ta en tur ut, stemme i en allsang eller være stille: velkommen til Cafébarokk, en kveld med variert musikk i intime og hyggelige Krok og Krinkel Bokcafé.

Duoen Dapper’s Delight ble skapt for å utforske sang- og dansemusikken i perioden 1550–1750, spesielt da verk som befant seg i både den fine og den alminnelige kulturen. Nå for tiden er det 1600-tallets rike repertoar av engelske sangbøker og skillingsviser som opptar dem. Dette er musikk de føler bygger bro mellom kunst- og folkemusikken, moderne begrep som ikke gjaldt datidens sjangre. Dapper’s Delight benytter seg av små portable instrument som egner seg godt for dette repertoaret. Deres første CD «Indoors» ble innspilt sommeren 2011.