Tidligere konserter

Vårsesongen 2015
15. februar kl. 14.00 · Latinskolen
Bjørnenak/Fredheim/Nilssen trio
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Tone Nilssen · viola da gamba
«Dansemusikk fra 1500 tallet»
Dansemusikk fra 1500-tallet blandet med engelsk og fransk musikk fra samme periode. Tidligmusikk med hint fra folkemusikken. Musikk av bl.a Phalesè, Dowland og Hotteterre.
1. mars kl. 14.00 · Latinskolen
«L’Art de Toucher le Clavessin»
Cembalistene Thor­Halvor Straume, Daniel Tang Gundersen og Hans Knut Sveen tar i dette programmet for seg Francois Couperins lærebok i klaverspill, «L’Art de Toucher le Clavessin», samt framfører og diskuterer hva som kan regnes som kjernen i 16­ og 1700­-talls klaverrepertoar.
15. mars kl. 14.00 · Latinskolen
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyter
Siri Hilmen · barokkcello
«The Musical Club, Oxford»
Konsertens program er sammensatt av musikk som var populær i årene 1706–08, da Ludvig Holberg var student i Oxford. Han livnærte seg da som blokkfløytelærer og, lærte selv så mye av å undervise at han ble byens mest populære fløytelærer. Han ble også innvalgt, etter prøvespill, i konsertforeningen «The Musical Club».
21. mars kl. 12.00–15.00 · Bergen sentrum
«Bachjubileum – Bach 330 år»
På oppfordring fra organisasjonen «Bach in the subways» vil vi være med å feire Bachs 330 års jubileum. Vi skal fremføre Bachs musikk rundt i det offentlige rom i Bergen. Det gjøres samtidig i flere byer rundt om i verden for å generere offentlig interesse og nyskjerrighet for vår kunstform, og å så frøene for fremtidige generasjoner av klassiske musikkelskere.
27. mars kl 20.00 · Krok og krinkel bokcafé
Currentes
Cafébarokk 27. mars vil ha påske som tema. Det blir imidlertid ingen lidelse hos oss. I stedet finner vi fram et par kjente påske-sanger, noen av dem improviserer vi over/under/rundt. Kanskje klarer vi en allsang også. Resten er åpent, og det er serveringen også. Stemningen er like uhøytidelig og programmet like spontant som alltid.
29. mars kl. 14.00 · Latinskolen
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Pepuschs pastoraler»
I barokken fikk pastoralmusikken sitt ypperste uttrykk i den italienske, verdslige kantaten. Også engelskmennene tok til å komponere sine pastorale kantater, som var italienske i stilen, men hadde engelsk libretto – dette jamfør den fremvoksende nasjonalfølelsen til det gryende imperiet. På denne konserten framføres tre slike kantater av tysk-engelske Johann Christoph Pepusch.
12. april kl. 14.00 · Latinskolen
Ingrid Eriksen
«Sense and sensibility – performing the music of C.P.E. Bach»
Denne konserten sikter mot en bedre forståelse av CPE Bachs musikk, samt om møtet mellom dette repertoaret, publikum og utøver i formidlingssituasjonen: I tillegg til studier av repertoaret, eksperimenteres det med forskjellige kontekster og formidlingssituasjoner. Publikum kan trekkes nærmere eller skremmes bort ved å bli overraskende involvert.
26. april kl. 14.00 · Latinskolen
Musica Celines
«Franske trioer»
I dette programmet presenterer Musica Celines fransk kammermusikk med fokus på Couperin, Rameau og Boismortier. Blant annet fremføres «Premier concert» fra Couperins «Concert Royaux», og «Premier balet» fra Boismortiers «IV balets de village en trio», samt utdrag i fra Rameaus «Pièces de clavecin en concert nr 5».
1. mai kl. 20.00 · Krok og krinkel bokcafé
Currentes
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
Hans Knut Sveen · cembalo
Thor-Harald Johnsen · lutt/theorbe/barokkgitar
Jostein Gundersen · blokkfløyter
«A Beggar’s Opera-Café»
I anledning arbeidernes internasjonale kampdag, byr Currentes på tonesatt politisk satire. Utgangspunktet er «A Beggar’s Opera» fra 1728 av John Gay, en umiddelbar suksess i London hvor den ble sunget til kjente ballader og opera-arier arrangert av komponisten Pepusch, og 200 år senere omarbeidet og tilrettelagt av Berthold Brecht og Kurt Weill.
Sommersesongen 2015
7. juni kl 14.00 · Gamle Bergen
Ingrid Eriksen Hagen
«Sense and Sensibility»
Ingrid E. Hagens kunststipendiatprosjekt ved Griegakademiet bærer samme navn som denne konserten: «Sense and Sensibility – performing music of Carl Philipp Emanuel Bach». Målet hennes er å øke forståelsen av denne store Bach-sønnens verk, for eksempel ved å la musikk og skjønnlitteratur belyse samme kunstneriske problemstilling, noe som kan innebære overraskende involvering av publikum!
23. august kl. 14.00 · Gamle Bergen
Erdal/Foster/Jansson trio
Knut Christian Jansson · hammerklaver
Hilary Foster · fiolin
Bodil Erdal · cello
«Hammerklaver i måneskinn»
Hammerklaveret står ikke bare historisk mellom cembaloet på den ene siden og det moderne konsertflygelet på den andre: Det har noe av begge i seg, nemlig cembaloens sprø og perkusive tone og det moderne flygelets dynamiske og klanglige fleksibilitet. På konserten får vi høre Beethovens solo- og kammermusikk for hammerklaver, fremført på en nybygd kopi av et klaver som ble bygget i Beethoven-byen Wien i 1805.
30. august kl. 14.00 · Damsgård Hovedgård
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Ines Maidre · cembalo
Hilary Foster · fiolin
«Musikk av tyske mestre»
På denne konserten får vi høre triosonater og fiolinsoloer av tre tyske 1700-tallsmestre som alle var i slekt med hverandre: På begynnelsen av århundret dominerer J.S. Bach og hans kollega og venn G.P. Telemann, og på slutten er C.P.E. Bach en av de største. Sistnevnte var på sett og vis begges sønn, ikke bare musikalsk: C.P.E. Bach var «Gamle-Bach»s kjødelige sønn og Telemanns gudsønn.
6. september kl. 14.00 · Gamle Bergen
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyte
Claudia Cox · barokkfiolin
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Händel for tre»
I barokken var du ikke noe til komponist før du hadde gitt ut dine første triosonater. De skulle være komponert for to likeverdige melodistemmer og en selvstendig basslinje. G.F. Händel var på sett og vis tidlig ute: Den eldste daterte komposisjonen hans er en triosonate fra 1699, selv om den ikke kom på trykk før 34 år senere i samlingen «IX Sonatas or Trios, Op. 2». The Ladys Entertainment vil denne ettermiddagen i Gamle Bergen spille trioer fra dette opuset.
Høstsesongen 2015
18. oktober kl. 14.00 · Latinskolen
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyter
Hilary Foster · fiolin
Ines Maidre · cembalo
«Seeking a fortune…»

London regnes, den dag i dag, som en av verdens viktigste musikalske metropoler. Mange musikere og komponister har søkt lykken i denne byen, der i blant Godfrey Finger og Georg Friedrich Händel.

Musikeren og komponisten Godfrey Finger var opprinnelig i fra Olomouc. Han ble tilsatt ved det katolske kapellet til James II i 1687, og fikk etterhvert en suksessfull karriere som frilansmusiker og komponist i London, hvor han både produserte musikk for teateret, samt vokal- og instrumental kammermusikk.

Den celebrerte tyskfødte komponisten Händel gjorde også stor karriere i England, først og fremst som opera og oriatoriekomponist. Han gav imidlertid også ut en del orkester og kammermusikk, og tilbragte brorparten av sitt musikalske liv i London hvor han døde i 1759.

I dette programmet kombineres solo- og triosonater av Finger og Händel med egne arrangementer av engelske grounds fra det 16de århundre laget spesielt for anledningen. Der i blant «Tregians ground», «Rowland» og «Fortune».

1. november kl. 14.00 · Latinskolen
Bjørnenak/Nagaraja/Yamamoto
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Krishna Nagaraja · barokkbratsj/hardingfele
Masumi Yamamoto · cembalo
«Prosjekt folkebarokk»

Folkemusikken og barokkmusikken er beslektet. I denne konserten får publikum høre hvordan gjennom nordisk folkemusikk og barokkmusikk på hardingfele og barokkbratsj akkompagnert av fløyter og cembalo.

Verker av Rameau, Morel, C.P.E Bach samt folketoner, slåtter, hallinger og bruremarsj fra Norden.

6. november kl. 19.00 · Kafé Chaos
Cafébarokk
Følg med for oppdateringer.
8. november kl. 14.00 · Latinskolen
Hagen duo
«Tidligmusikk: HIP som happ?»
Gjer klar for overtyre til Olav Tryggvason og eit skeivt blikk på det eine og det andre. Kva ville Bach ha sagt? Om han visste at me graver i musikken hans og studerer nitidige detaljar i korleis dei GJORDE DET for 300 —trehundre— år sidan?!
14. november kl. 17.00 · Latinskolen
Bergen Barokk · Ung barokk
«Ung Barokk»
«Ung Barokk» er et samarbeid mellom Antikk Musikk, Bergen Barokk, Suzuki Viva og Bergen Kulturskole, hvor vi ønsker å øke interessen for eldre musikk hos den yngre generasjonen.Elevene har deltatt på workshop med musikere fra Bergen Barokk og resultatet vises i en musikalsk vandring på Latinskolen.
27.-29. november
Bergen Middelaldermusikkdager
Følg med for oppdateringer.
4. desember kl. 20.00 · Kafé Chaos, Foswinckelsgate 6
Cafébarokk

Cafébarokk er et konsept arrangert av Foreningen Antikk Musikk I Bergen hvor utøvere av «tidlig musikk» blir oppfordret til å utøve sin kunst på en mindre formell scene.

“Tidlig musikk” betyr som regel musikk fra middelalderen og fram til det 19-århundre.I det 19-århundre begynte komponistene å notere musikken på et mer detaljert nivå. Før det var det forventet av musikerne at de tolket notebildet mer aktivt og at de improviserte rundt det skrevne materialet.

Vi gjentar suksessen fra forrige gang men denne gangen vil vi invitere dere til en middelaldersk førjulsfeiring. Kveldens spesielt kuraterte ensemble vil grave dypt i et jule-repertoar som strekker seg fra sakrale hymner til den nedrigste drikkevise.

Og selvfølgelig blir det jam så ta med horn!

Kveldens spesielt kuraterte ensemble:
Blokkfløyter - Jostein Gundersen
Fiolin - Claudia Cox
Sackbut - Håvard Funderud
Barokkgitar - Knut-Martin Langeland Rasmussen
Cembalo - Martin Vinje
Cello - Carmen Bóveda
Perkusjon - Martin Wright Thorsen

6. desember kl. 14.00 · Latinskolen
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Siri Hilmen · barokkcello
Hans Knut Sveen · cembalo
Bergen Barokk med fransk og tysk barokkmusikk slik blokkfløytespilleren Ludvig Holberg kjente den. Konserten er et samarbeid med Holbergdagene.