Tidligere konserter

Vårsesongen 2017
5. februar kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Bergen Barokk
Stefan Lindvall · fiolin
Chien-Yu Chu · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Klang, polyfoni & tekstur»

Det står sonorisk velklang og antikk polyfoni på programmet når Bergen Barokk sammen med foreningen Antikk Musikk og Bymuseet i Bergen inviterer til matinékonsert i Mesterlektien i Skolemuseet.

Du lurer kanskje på hva slike begrep innebærer, – og svaret ligger i det som var 1600-tallsmusikerens fascinasjon for fiolinen. Få instrument gir så rik og fyldig klang eller kan få fram så menge nyanser som fiolininstrumenter, for ikke å snakke om hvor virtuos spillestil fiolinen kan benyttes til. Hvis utøveren er i samme klasse, vel og merke.

De to fiolinistene Stefan Lindvall og Chien-Yu Chu er nettopp det. Gjennom tette akkordprogresjoner og raske passasjer får de liv i flere komposisjoner av folk som Johann Rosenmüller, Vincenzo Albrici, Johann Vierdank, Johann Valentin Meder og Arcangelo Corelli. Alt i samspill med Siri Hilmen (cello) og Hans Knut Sveen (cembalo).

Programmet er en del av Bergen Barokks program for 2017. Konserten skjer med støtte fra Bergen kommune og Norsk kulturråd.

26.mars kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
The Ladys Entertainment spiller i denne konserten musikk av den generasjonen franske barokkomponister som ikke bare lot seg begrense av franske stilkonvensjoner, men vendte blikket mot Italia. Derfor hører vi italienske stiltrekk som fiolinistisk idiomatikk og orkestrale registerskift – en blandet stil som senere på 1700-tallet innleder den wienerklassiske epoken i musikkhistorien. Verker av blant annet Rameau, Chedeville og Hotteterre.
21.april kl. 22:00-00:00 · Allmuen, Valkendorfs gate 1b
Kafèbarokk
«Cafébarokk - Too hot to Händel?»
Påsken er over og i de fleste norske hjem blir det ofte for lite barokk-musikk i påsken. Heldigvis tar Foreningen for Antikk Musikk ansvar og arrangerer Cafébarokk på Allmuen denne fredagen!
På Cafébarokk serveres det perler fra tidlig-musikken i skjønn forening med god gammeldags barokkjam. Det er nemlig ikke bare jazz-musikerne som er forbeholdt å få jamme. I tidligere tider før det ble vanlig med noter jammet nemlig også klassiske musikere! Dette gjenskaper vi live på Allmuen!
Husbandet består av:
Ingeborg Ekeland · vokal
Jostein Gundersen · blokkfløyter
Claudia Cox · fiolin
Ingrid Eriksen · bratsj
Ragnhild Sannes · cello
Martin Vinje · cembalo
Hans Knut Sveen · pumpeorgel ++...
Gratis adgang
23.april kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
Aplomb
Inger Øvrebø Uberg · sopran
Mari Galambos Grue · sopran
Kristine Rustad · viola da gamba
Solmund Nystabakk · theorbe
Thor-Halvor Straume · cembalo/orgel
«Dunkle refleksjoner ved solkongens hoff»
I Leçon de Ténèbres har François Couperin tonesatt Jeremias klagesanger. I hans samtid ble klagesangene – som skildrer Jerusalems fall og ødeleggelse 586 f.Kr – en allegori over Jesu korsfestelse og oppstandelse. Couperin bringer med sin dypt personlige stil oss nærmere det menneskelig ved Jeremias tekst.
De innledende melismene over hebraiske bokstaver hensetter lytteren i en nærmest hypnotisk stemning og legger opp til de dramatiske resitativene som bugner av kromatikk og dissonansrik harmonikk.
På tross av mørket i dette materialet er mennesket mer enn lidelse og sorg. Mennesket er også glede og kjærlighet. Og på sin finurlige måte går disse gjerne hånd i hånd. Det er nettopp disse relasjonene Aplomb ønsker å utforske. Satt opp om Leçon de Ténèbres nr. 2 og 3 – som danner kjernen i programmet – tar ensemblet også med seg tilhøreren inn i instrumentalmusikken til far og sønn Forqueray, enkle viser av Moulinié og Bousset samt solomusikk for cembalo og theorbe.
7.mai kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
Musica Celines
Hilde Annine Hasselberg · sopran
Ines Maidre · cembalo
DANS & LAMENT med BASSO OSTINATO
Programmet består av italiensk og engelsk barokkmusikk og er satt sammen av verk basert på basso ostinato, en kort stadig repeterende basslinje. Komposisjoner med en slik "hardnakket bass", pyntet av melodielinjens fritt-bevegende og varierte figurer var særlig elsket i barokkens dansemusikk. En av de mest kjente bassfigurer over en fallende kvartfigur var kalt lament bass og ble brukt også i opera-arier, oftest for å uttrykke dyp sorg og klage. I PROGRAMMET: G.Frescobaldi, W.Byrd, H.Purcell, B.Storace.
18.juni kl. 14:00 · Damsgård hovedgård
Ingrid Eriksen Hagen Trio
Dag Eriksen · fiolin
Hans Gunnar Hagen · bratsj
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo
«Mozart og Abel!»

Det skulle kanskje ha vore Bach og Abel, etter konsertserien han dreiv i London saman med son nummer elleve, Johann Christian, ETTER at han studerte med gamlefar sjølv på Thomasskolen i Leipzig, og etter at han hadde spelt i orkesteret til Hasse i 15 år i Dresden. Bach og Abel-konsertane var vidgjetne i London - dei to haldt det gåande i nesten tjue år, heilt til Bach døydde. Den ellevte sonen, altså. Abel klarte ikkje halde det gåande utan venen sin, han gjekk attende til å spele gambe - den siste gambisten på over hundre år. Han spelte pentakord også, heilt nyoppfunne instrument, med fem strengar, kven skulle trudd det.

Men denne gongen vert det Mozart og Abel! Mozart kopierte ein symfoni av Abel, det var sånn ein gjorde då ein lærte seg å komponere, ein kopierte. Mozart kopierte Abel. Sin symfoni. Og kven skulle trudd det! Bretikopf og Härtel gav ut Abel-symfoien som Mozart sin, ein gong på 1800-talet. Det var Abel sine five minutes of fame. Og her er han igjen, den siste gambisten på over hundre år. Saman med Mozart. God fornøyelse!

25.juni kl 14:00 · Damsgård hovedgård
Currentes
Jostein Gundersen · blokkfløyter
Mikko Perkola · viola da gamba
Hans Knut Sveen · cembalo
«Røvere for en dag»

Til denne musikalske sammenkomsten ønsker vi tre ting: Vi ønsker at publikum skal hjelpe oss å sette sammen programmet underveis, vi ønsker at det skal bestå av musikk vi lager selv, og vi ønsker at den skal høres barokk ut. Det første ønsket tror vi skal gå bra. De to siste er det litt verre med: Kanskje vi ikke klarer å skru sammen noe fint som samtidig klinger barokt?

For sikkerhets skyld røver vi med oss noen fine akkorder og melodier fra seksten- og syttenhundretallet, og later som de er våre egne. Og som ordentlige røvere forsøker vi sikkert å selge de samme ideene mer enn en gang. Med litt hell får vi til noen stilkopier som ville fått 1700-talls rettighetshavere til å heve minst et øyenbryn. På den annen side ville nok rettighetshaverne hatt altfor mye annet å tenke på til å konsentrere seg om oss, hadde de eksistert den gang: Barokkens komponister stjal hverandres musikk over en lav sko, så da er det vel på høy tid at vi prøver oss på det samme.

8.juli kl 15:00 · Damsgård hovedgård
Prosjekt Folkebarokk!
Anette C. Bjørnenak Phillip · blokkfløyter
Krishna Nagaraja, barokkfiolin · barokkbratsj, hardingfele
Masumi Yamamoto · cembalo
Vi har startet et spennende prosjekt der vi vil kombinere barokkmusikk og folkemusikk, både i form av instrumenter og lydbilder. All klassisk musikk utspiller seg opprinnelig fra folkemusikken, og det er mange spor etter folkemusikk i barokken. Vi vil spille”gammel folkemusikk og nyskapende barokk”, og vil benytte folkefløyter så vel som barokke fløyter, barokkfiolin og barokkbratsj så vel som hardingfele, og det hele vil akkompagneres av cembaloen, som faktisk gjør seg utrolig godt til folkemusikk også. Det er utrolig spennende å gå tilbake og følge musikkutvikling gjennom historien i alle retninger, og når man jobber sammen med en som har mastergrad i utøvende musikk innenfor begge felt blir det ekstra festlig! På programmet står musikk av Kjell Mørk Karlsen, Mestmacher, slåtter for hardingfele og noen barokke triosonater.
Høstsesongen 2017
8. oktober kl. 14:00 · Rosenkrantztårnet, Rosenkrantzgaten 7
Bjørnenak/Fredheim duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Ny anledning til å høre en feiende flott konsert med musikk fra Spania, England, Skottland, Irland og Norge fra middelalder, renessanse, barokk og nyere tid. Her blir det masse sprudlende folkemusikk inspirerte sanger som har blitt svært godt mottatt på Spaserstokk turnè. Vi spiller på masse blokkfløyter og barokkgitar, og gjør det meste repertoaret på vår egen måte etter egen arrangering. Velkommen!
22. oktober kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Ricardo Odriozola · fiolin
Ines Maidre-Aarvik · cembalo
Humor, fantasi og virtuositet er de ordene best karakteriserer dette programmet, hvor de østerrikske tidligbarokk-komponistene Schmelzer og Biber konkurrerer i oppfinnsomhet med de italienske renessansemestrenes Cima og Fontana. Alle hørte de til blant de fremste fiolinistene i sin tid. Musikken er intens og fortryllende, fylt av artige effekter og danserytmer. Fiolinen får derfor mye fokus i programmet med halsbrekkende variasjonsverk - noe av det ypperste som noensinne er skrevet for barokkfiolin.
5. november kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Karolina Zych · traverso
Ines Maidre-Aarvik · cembalo
Spennende program med store verker av kjente komponister for 2 fløyter og basso continuo fra barokken. Musikk av Antonio Vivaldi: Konsert C-dur for to fløyter (RV533) og Konsert D-Dur «Il Gardellino» (RV428), Jacques Hotteterre «Echoʼs», Johann Joachim Quantz: Konsert G-dur (5:174) og Georg Philipp Telemann: Sonater for to fløyter.
19. november kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
SogeSong
Øyonn Groven Myhren
Anne Hytta

Øyonn Groven Myhren og Anne Hytta i duoen Sogesong gir ut plata "Så vide fara dei lindarord" med rykende ferske, friske og originale tolkninger av eldgamle viser som var godt gjemt, men ikke helt glemt. Øyonn Groven Myhrens unike kvedarstemme og rekonstruksjoner av middelalderske strengeinstrumenter er utgangspunktet for Sogesong. Med Øyonns og Annes dypt personlige uttrykk fundert i Telemarks gamle folkemusikktradisjoner låter Sogesong ulikt det aller meste, melismatisk suggererende, syngende og alltid svingende. Kanskje er det likevel klangen av noe som kunne vært sunget og spilt for lenge, lenge siden.

Sogesong er et møte mellom det urgamle og noe genuint nytt, forma ut og framført av to folkemusikere av i dag. «Så vide fara dei lindarord» inneholder åtte særegne og svært ulike middelalderballader, her er ridderballader, eventyrballader, skjemteballader og en gjenferdballade eller to. Instrumentene til Sogesong – fidler og lyrer med røtter som strekker seg fra Numedal via Novgorod til Valencia – er det Sverre Jensen som står bak. Han er Norges guru innen middelaldermusikk, og en viktig inspirator for Sogesong. Alle balladene er tolka, redigert og arrangert av Sogesong, og gis ut på Grappa Musikkforlag 10. november.

26. november kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Bergen Barokk
Stefan Lindvall · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
Bergen Barokk spiller favorittlåtene sine på Latinskolen den 26. november! Komplett program kommer, men på menyen står blant annet Francesco Veracini og Antonio Vivaldi. Vel møtt!
10.desember kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Currentes
Jostein Gundersen · cembalo
Ingrid Eriksen · cembalo

Ingrid Eriksen Hagen og blokkfløytist Jostein Gundersen prøver til denne konserten noe de ikke har gjort sammen lenge: å spille barokke sonater! Etter årevis med musikk fra middelalder og renessanse, arbeid med nye verk, improvisasjonsbaserte barokke programmer, følsomt klavikordspill og en masse andre eksperimenter, sjekker vi om vi fortsatt har dreis på komposisjoner fra barokken, nærmere bestemt av Stradella, Corelli, og J.S.Bach.

Helt eksperimentfritt kan det imidlertid ikke bli. Publikum vil bli invitert til en ny, eller egentlig gammel, type allsang, til inspirasjon og glede nå som høysesongen for allsang nærmer seg!

Andre konserter
Fredag 6. oktober kl 22:00-01:00 · Allmuen, Valkendorfsgaten 1B
Cafèbarokk på Allmuen
Ingeborg Ekeland · sang
Claudia Cox · fiolin
Carmen Boveda · cello
Daniel Tang Gundersen · cembalo

På Cafébarokk serveres det perler fra tidlig-musikken i skjønn forening med god gammeldags barokkjam. Det er nemlig ikke bare jazzmusikerne som er forbeholdt å få jamme. I tidligere tider, før det ble vanlig med noter, jammet også klassiske musikere! Dette gjenskaper vi live!

Ta med instrumenter og sleng deg med; vi har et husband som spiller et par låter og kan bli med på det meste, ellers er det fritt fram utover kvelden.