Tidligere konserter

2007
Konserter i den gamle Latinskolen - Høsten 2007
7. oktober, kl. 14:00
Solokonsert Cembalo
Ingrid E. Hagen
Serien åpner med en solokonsert på cembalo. Programmet består av det tidligste klassiske klaverrepertoaret, med musikk av blant andre J.-P. Rameau, J. Haydn og sønnene til J.S. Bach.
14. oktober, kl. 14:00
Currentes I
Jostein Gundersen
Frode Thorsen
Cecilie Haukedal-Johansen
"Consortmusikk for 3 blokkfløyter" - I renessansen var det vanlig for en musiker å vise sine kreative evner gjennom bearbeidelse av en kjent sang, enten ved å improvisere diminusjoner eller ved på annet vis å bygge ut komposisjonen, often på grensen til det ugjenkjennelige. I dette programmet blir publikum kjent med de mest spennende trio-versjonene av renessansens kanskje mest kjente sanger: Fortuna Desperata, De tous biens plaine og Tandernaken. Dette gamle repertoaret bli kontrastert med Paul Hindemiths trio for blokkfløyter fra 1932.
21. oktober, kl. 14:00
Solokonsert Cembalo
Hans Knut Sveen
Solokonsert på cembalo og klavikord med noe av 16- og 1700-tallets klavermusikk. På programmet står komponistene Rossi, Storace og Scarlatti.
27. oktober, kl. 14:00
Gundersen-Hagen Trio
Luana Gundersen, traverso
Hans Gunnar Hagen, bratsj
Ingrid E. Hagen, cembalo
Noen av de siste verkene til Johann Sebastian Bachs eldste sønn, Carl Philipp Emmanuel, fremføres på traverso, barokkbratsj og cembalo. På programmet står både kvartetter og solosonater.
28. oktober, kl. 14:00
Currentes II
Ragnhild Akslen, sopran
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Lub, fidel
Seriens eneste konsert med musikk fra middelalderen byr på flerstemmig musikk av 1300-tallets store mestere Jacopo da Bologna, Zacara da Teramo og Francesco Landini. Medlemmene i ensemblet fremfører et knippe sjeldent fremført musikk, og legger samtidig til nye stemmer og ornamenter.
4. november, kl. 14:00
Tidlig Influensa I
Lise Davidsen, sang
Anette C. Bjørnenak, blokkfløyte
Ingrid E. Hagen, cembalo
I den første av to opptredener i høstens konsertserie fremfører Tidlig Influensa, denne gang førsterket med sangeren Lise Davidsen, et knippe arier og chaconner fra England av komponistene Purcell, Dowland og Byrd.
11. november, kl. 14:00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyte
Kristin Mulders, sang
Ines Maidre, cembalo
Programmet tar for seg italiensk musikk fra midten av det 16. til og med begynnelsen av det 17. århundret. Musikk av blant andre Cipriano de Rore, Gabrieli, Orlando di Lasso, Caccini, Fontana og Claudio Monteverdi. Den mest sentrale formen i programmet blir madrigalen, en sentral italiensk sjanger innenfor senrenessansens sekulærmusikk, og der utviklingen inkluderer noen av de viktigste stilistiske endringene som ledet fram mot den barokke stilen.
18. november, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyte
Daniel Tang Gundersen, cembalo
Ensemblet vil framføre solosonater i den sene italienske stilen, som er virtuos og dekadent, og var svært populær i England på midten av 1700-tallet. Musikk av Barsanti og Veracini, som begge bodde og arbeidet i London.
25. november, kl. 14:00
Benedicte Maurseth
Benedicte Maurseth
Ingrid E. Hagen, cembalo
Med utgivelsen av CDen "Rosa i Botnen" (B. Maurseth og Knut Hamre, Grappa 2006) gjorde begrepet "tidlig slåttemusikk" seg gjeldende. Ved å rekonstruere gammel spillestil på hardingfeler fra 1700-tallet, har det eldste slåtterepertoaret fått tilbake en dimensjon som lenge har vært tapt. Vi får høre både solospill og kveding, og noe samspill med cembalist Ingrid E. Hagen.
1. desember, kl. 14:00
Solo konsert Lutt/Teorbe
Thomas Boysen
Solokonsert på lutt og teorbe. Thomas C. Boysen spiller lutt og barokkgitar i Bergen Barokk og flere andre ensembler som Norsk Barokkorkester, Freiburg Barokkorkester, i duo med sangerinne Emma Kirkby, Rolf Lislevands "Ensemble Kapsberger" og Paolo Pandolfos ensemble "Labyrinto". Konserten inngår i programmet for Holbergdagene i Bergen 2007.
2. desember, kl. 14:00
Solokonsert viola da gamba
Markku Luolajan-Mikkola
Hans Knut Sveen, cembalo
Solokonsert på viola da gamba med Markku Luolajan-Mikkola. Han spiller barokkcello og viola da gamba i Bergen Barokk og er en av Finlands mest profilerte tidlig-musikere, med omfattende internasjonal aktivitet. Konserten inngår i programmet for Holbergdagene i Bergen 2007.
9. desember, kl. 14:00
Tidlig Influensa II
Anette C. Bjørnenak, blokkfløyte
Ingrid E. Hagen
I sin andre konsert henter Tidlig Influensa frem noen av de vakreste barokkverkene for blokkfløyte: Sonater og Suiter av Telemann, Händel, Philidor, Dieupart og Paisable.
2008
Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2008
24. februar, kl. 14:00
Currentes
Kristin Mulders, mezzosopran
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Ingrid Eriksen, orgel og cembalo
I vårsesongens første konsert presenterer Currentes italiensk vokalmusikk fra 1500-tallet, arrangert for besetningen sopran, blokkfløyter og orgel/cembalo. Sentralt i programmet står verker av blant andre Jacques Arcadelt, Cipriano de Rore og Claudio Monteverdi.
2. mars, kl. 14:00
Solokonsert blokkfløyte
Frode Thorsen
Mens Bach i våre dager ofte regnes som barokkens store komponist, var det Telemann som høstet størst anseelse og berømmelse av de to i deres egen samtid. Under konserten fremfører blokkfløytisten i Bergen Barokk en rekonstruert solosonate av Johann Sebastian Bach samt et knippe av Telemanns virtuose fantasier. Telemann skrev i alt 12 solofantasier for fløyte.
9. mars, kl. 14:00
Bringeland-Hagen
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Ingrid E. Hagen, cemablo
Akkompagnert av Ingrid E. hagen framfører Sjur Haga Bringeland instrumentalmusikk 1500-, 1600- og 1700-tallet. Deler av denne musikken har han selv arrangert for sitt instrument, i tråd med datidens praksis. Det blir på denne konserten mulig å høre en rekke forskjellige blokkfløyter, og å følge utviklingen til dette instrumentet fra renessansen og frem til i dag.
30. mars, kl. 14:00
Currentes
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Frode Thorsen, blokkfløyter
I dette programmet presenteres musikk fra engelsk, fransk og tysk høybarokk for blokkfløyter i ulike størrelser. På programmet står blant annet trioer av franskmannen Joseph Bodin de Boismortier. I en tid da profesjonelt musikkliv var kontrollert av hoff og kirke gjorde han seg bemerket med uavhengig kommersiell publisering. Ellers får publikum høre trioer av Purcell, Mattheson, go innslag for ulike besetninger av bl.a Hottetterre og Telemann.
6. april, kl. 14:00
Luana Gundersen ensemble
Luana Gundersen, traverso
Dag Eriksen, fiolin
Hans Gunnar Hagen, bratsj
Siri Hilmen, cello
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Her presenteres et "klassisk" program med musikk av C.P.E. Bach, Mozart og Beethoven. Publikum vil få høre musikk som her til lands sjeldent bli fremført på historiske instrumenter. Blant annet spilles Ludwig van Beethovens Serenade op. 25 for fløyte, fiolin og bratsj og C.P.E. Bachs Kvartett i D-dur for traversfløyte, bratsj og cembalo.
13. april, kl. 14:00
Tidlig Influensa
Anette Bjørnenak, blokkfløyte
Natalia M. Radzik, kontrabass
Ingrid E. Hagen, cembalo
Under denne konserten tar Tidlig Influnsa for seg noe av kjernerepertoaret for blokkfløyten i dens gullalder, første halvdel av 1700-tallet. Det virtuose og fengende programmet er satt sammen av sonater for blokkfløyte og continuo av Barsanti, Veracini, Telemann og Vivaldi, inkludert en triosonate for blokkfløyte og fagott, her fremført på kontrabass.
20. april, kl. 14:00
Hagen Duo
Hans Gunnar Hagen, barokkbratsj
Ingrid E. Hagen, cembalo
Vi får høre musikk for barokkbratsj og cembalo. Barokkbratsjen er et instrument som sjeldent høres i solistisk sammenheng, noe som er svært synd, da den har et vidt klangspekter. I siste halvdelen av 1700-talet begynte det å hukke opp solomusikk for instrumentet som her vil bli presentert. Vi vil får høre verker av J.S. Bach, William Flackton, Johann Stamitz og G.P. Telemann.
27. april, kl. 14:00
Herr Berlins Peblinge
Hanne-Sofie Akselsen, traversfløyte
Martin Wåhlberg, barokkcello
Ingrid E. Hagen, cembalo
Barokkensemblet Herr Berlins Peblinge har spilt sammen siden 2003. Ensemblet har tidligere framført musikk av Bach i Bergen, og høstet svært gode kritikker fra blant annet Bergens Tidende. De vil her presentere musikk av Johann Sebastian Bach og hans sønn Carl Phillipp Emanuel. I dette programmet får publikum høre både hva sønnen hadde å lære av sin far, og omvendt.
4. mai, kl. 14:00
Musica Celines
Kristin Mulders, mezzosopran
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyte og barokkfiolin
Eline Sundal, cello
Ines Maidre, cembalo
I løpet av perioden som strekker seg fra midten av det 16de århundre og frem til ca 1700, blomstret det engelske musikklivet med fremtredende musikere som bl.a Henry Purcell, John Dowland, Thomas Baltzar og Daniel Purcell. På denne tiden var musikk en del av den allmenne dannelse, og ble kultivert både av profesjonelle og amatører som en naturlig del av både det religiøse og verdslige hverdagsliv. I dette programmet har ensemblet valgt å ha fokus på verdslig musikk. Bl.a presenteres forskjellige "broadside ballads" og kjærlighetssanger fra datidens engelske "populærmusikk", samt utvalgte triosonater og grounds for blokkfløyte og basso continuo.
Konserter i Latinskolen - Høsten 2008
2. november, kl. 14:00
LUANA GUNDERSEN-ENSEMBLE I
Luana Gundersen, traverso
Danuta Zawada, fiolin
Ingrid E. Hagen, cembalo
Musikk av barokkens tre største tyske komponister: Telemann, Händel og Bach.
9. november, kl. 14:00
CURRENTES
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Stefan Lindvall, fiolin
Hans Knut Sveen, cembalo
Et program med ytterpunktene i engelsk musikk på 1600-tallet: På den ene siden improvisasjonspregede "grounds", på den andre siden polyfone komposisjoner.
16. november, kl. 14:00
TIDLIG INFLUENSA
Anette Bjørnenak, blokkfløyter
Laima Olsson, fiolin
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Et helitaliensk program: Tidligbarokke og høybarokke sonater og triosonater av komponistene Castello, Pandolfi, Corelli, Scarlatti og Vivaldi.
23. november, kl. 14:00
BAROKT PERLEDYKK
Hans Knut Sveen, cembalo
Sveens program er preget av perler fra "østersene" Purcell og Händel, blandet med en del flotte, ruglete og ikke nødvendigvis helt konvensjonelle perler.
29. november, kl. 14:00
THE LADYS ENTERTAINMENT
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
The Ladys Entertainment spiller musikk av internasjonale komponister bosatt i Londet i det første tiåret av det 18. århundret. Musikk av Dieupart, Paisible og Finger.
30. november, kl. 14:00
Solokonsert Cello
Markku Luolajan-Mikkola
Bergen Barokks faste cellist/gambist fremfører to av de berømte suitene for cello solo av Johann Sebastian Bach.
7. desember, kl. 14:00
MUSICA CELINES
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Ines Maidre, cembalo
I dette programmet fokuserer Musica Celines på nederlandsk musikk. Det fremføres egne arrangementer av kjente sanger fra nederlandske melodisamlinger, samt verker av Sweelinck og van Wassenaer.
14. desember, kl. 14:00
LUANA GUNDERSEN ENSEMBLE II
Luana Gundersen, traverso
Sofia Diniz, viola da gamba
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Italienske sonater av franske komponister, fransk stil av tyske komponister, alt formidlet gjennom det mest franske instrumentet: tverrfløyte.
2009
Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2009
1. februar, kl. 14:00
LUANA GUNDERSEN-ENSEMBLE
Luana Gundersen, traverso
Ingrid E. Hagen, cembalo
Latinskoleserien åpner med fløytesonater av barokkens utvilsomt mest berømte komponist, Georg Philipp Telemann.
8. februar, kl. 14:00
Traverso solo
Luana Gundersen, traverso
Musikk for traverso solo av J. S. Bach og G. P. Telemann.
15. februar, kl. 14:00
VIA GALANTE
Hanne-Sofie Akselsen, traverso
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Sen-barokk musikk av Boismortier og C.P.E. Bach.
22. februar, kl. 14:00
CURRENTES
Kristin Mulders, mezzosopran
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Lub, fidel
David Catalunya, clavisimbalum
"Spinato intorno" - Den mest antikke musikken i serien, fra 1300-tallets Italia. (Snikpremiere på Jostein Gundersens stipendiatavslutning i Håkonshallen 28. april.)
1. mars, kl. 14:00
HANSEN/GUNDERSEN DUO
Eline R. Hansen, barokkfiolin
Daniel T. Gundersen, cembalo
Italienske og italienskinspirerte fiolinsonater, fremført av Griegakademiets mest aktive studenter på barokkinstrumenter.
8. mars, kl. 14:00
THE LADYS ENTERTAINMENT
Sjur H. Bringeland, blokkfløyter
Daniel T. Gundersen, cembalo
"Frankofil formiddag" - Vakker musikk av Hotterre, Dieupart, Philidor.
15. mars, kl. 14:00
ANETTE BJØRNENAK TRIO
Anette Bjørnenak, blokkfløyte
Siv Thomassen, barokkfiolin
Erik Dippenaar, cembalo
"En hyllest til Italia!" - Musikk fra tidlig 1600-tall til midt på 1700-tallet, av komponister som Pandolfi, Stradella, Corelli og Vivaldi.
22. mars, kl. 14:00
Fløyteduo
Frode Thorsen, blokkfløyter
Luana Gundersen, traverso
Solo- og duorepertoar fra renessanse og barokk.
29. mars, kl. 14:00
CURRENTES
Kristin Mulders, mezzosopran
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, gambe
Ingrid E. Hagen, cembalo
"L'alba novella" - Currentes bidrar igjen til økt gjennomsnittsalder på musikken i Latinskoleserien: "L'alba novella" består av musikk fra senrennesansen, fremført i rikt ornamenterte versjoner.
Lørdagskonserter i Logen Bar - Våren 2009
Logen Bar
18. april kl. 17:00
VIA GALANTE
Hanne Sofie Akselsen, traverso
Hans Gunnar Hagen, barokkbratsj
Martin Wåhlberg, cello
Ingrid E. Hagen, hammerklaver
Musikk i galant stil, "Sturm und Drang" og "Empfindsamkeit", hvis respektive hovedmål er å behage, ryste, og røre publikums hjerter. Med alle disse stilistiske og emosjonelle skiftinger ønsker ensemblet at publikum skal gå ut som bedre mennesker enn da de kom inn...
25. april, kl. 17:00
BERGEN BAROKK
Berit Solset, sopran
Hans Knut Sveen, cembalo
The music, by John Dowland, H. Purcell, G. Fr. Händel and others will ofer you an opportunity to enjoy humor and beautiful moments of affectionate love and sorrow, the bar will give you the chance to support all of this with a drink to you preference.
2. mai, kl. 17:00
HAGEN DUO
Hans Gunnar Hagen, barokkbratsj
Ingrid E. Hagen, cembalo
Vi graver videre i bratsjrepertoarets gyldne gjemmer. Man følger begynnelsen til bratsjens utvikling fra tuttiinstrument hovedsaklig brukt i orkestersammenheng, til den så smått får rolle som soloinstrument i seg selv i sonater og konserter av Telemann, Bach, Giordani og Flackton.
9. mai, kl. 17:00
THE LADYS ENTERTAINMENT
Rikke Lina Sorell Matthiesen, sopran
Sjur H. Bringeland, blokkfløyter
Daniel T. Gundersen, cembalo
The Ladys Entertainment spiller og synger en herlig kombinasjon av sonater og kantater av barokkens fremste komponister med navnet Georg. Og selv om Telemanns moralistiske kantate kanskje ikke er den mest passende musikken i en alkoholserverende bar, er det likel vel med mye tillit det hevdes at Handels kantate om "våte" drømmer og kjærlighet vil veie opp for dette.
16. mai, kl. 17:00
CURRENTES
Stefan Lindvall, barokkfiolin
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, gambe
Hans Knut Sveen, cembalo
"Restoration Work" - Programmet bringer frem engelsk musikk fra en av landets mest blomstrende perioder, like etter Commonwealth. Tidens mest moderne og komplekse fantasier kontrasteres med det enkleste formatet: bass-ganger med en blanding av komponerte og improviserte variasjoner. En virtuos og humørfylt start på lørdagskvelden, dog ispedd en viss seriøsitet og tyngde...
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2009
7. juni, kl. 14:00
BLOKKFLØYTETRIO
Cecilie Haukedal-Johansen
Frode Thorsen
Jostein Gundersen
Barokke blokkfløytetrioer - William Williams (1675-1701) Sonata in imitation of Birds, Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755) Trio i f-moll, Johann Mattheson (1681-1764) Trio i g-moll, Henry Purcell (1659-1695) Two in one upon a ground, Arcangelo Corelli (1653-1713) Trio i F-Dur
14. juni, kl. 14:00
HAGEN-DUO
Hans Gunnar Hagen, bratsj
Ingrid E. Hagen, cembalo
Musikk av J.S.Bach, Fr. Couperin, W. Flackton, M.Marais
21. juni, kl. 14:00
GUNDERSEN-HAGEN-DUO
Luana Gundersen, traverso
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Händel, Locatelli, Seixas
28. juni, kl. 14:00
Ekkomusikk
Luana Gundersen, traverso
Echo: Jostein Gundersen
Ekko-musikk og annen musikk av Telemann, Hotteterre, van Eyck, etc.
Konserter i Latinskolen - Høsten 2009
15. november, kl. 14:00
"For Several Friends"
Jostein Gundersen, blokkfløyte
Hans Knut Sveen, cembalo
Man skulle tro at musikk fra Englands sorte kulturelle tidskapittel, the Restoration, ville være noe inntørket, akademisk og politisk korrekt. Sannheten er, selvsagt, at akkurat som i teater, billedkunst og litteratur så levde de mest interessante musikerne på kanten av hva som var tillatt. Dermed var det flere enn Matthew Locke som søkte tilflukt i Holland for der å kunne skrive noe av det mest interessante av musikk 1600-tallet har å by på.
22. november, kl. 14:00
SOLOKONSERT BLOKKFLØYTE
Sjur H. Bringeland
Blokkfløyte har vært et soloinstrument i gode 400 år. For denne konserten vil masterstudent ved Griegakademiet, Sjur Haga Bringeland, gi et glimt fra denne tradisjonen med verker av Bassano, Van Eyck, Telemann, Boismortier og Zahnhausen.
28. november, kl. 14:00
Holbergdagene
LUANA GUNDERSEN-ENSEMBLE
Luana Gundersen, traverso
Stefan Lindvall, fiolin
Hans Gunnar Hagen, bratsj
Markku Luolajan-Mikkola, cello
Etter fire strake konserter med blokkfløyte får vi et program med en for Latinskoleserien ny besetning! I tillegg tar vi et godt steg ut av seriens kjernerepertoar, og framfører kvartetter og trioer av Haydn og Mozart.
29. november, kl. 14:00
Holbergdagene
SOLOKONSERT CELLO
Markku Luolajan-Mikkola
Luolajan-Mikkolas fremførelser av Bachs cello-suiter i Latinskolen under Holbergdagene har etter hvert blitt en tradisjon. I år har turen kommet til den store D-dur-suiten (nr. 6).
6. desember, kl. 14:00
SOLOKONSERT CEMBALO
Ingrid Eriksen Hagen
Et program viet klavermusikken av Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastians mest berømte sønn i sin tid. Carl Phillipp Emanuel var kjent for sin virtuositet og utrykksfullhet som tastespiller. Vi får høre et utvalg som spenner over både hans strengere og løsere formuttrykk; fra arkaisk kontrapunkt via tidlig sonatesats til fri fantasi.
2010
Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2010-I
21. februar, kl. 14:00
THE LADYS ENTERTAINMENT
Sjur H. Bringeland, blokkfløyte
Daniel T. Gundersen, cembalo
"Under falskt flagg" - Franskmenn, englendere og tyskere i italienske tonedrakter danner kjernen i repertoaret duoen "The Ladys Entertainment" fremfører denne søndagen, med musikk av mellom andre Händel, Chedeville og Telemann. I tillegg blir det urpremiere på barokk orkestermusikk i musikernes egne arrangementer for to instrumenter, helt i tråd med tidens praktisk-pragmatiske instrumenteringspraksis.
28. februar, kl. 14:00
CURRENTES
Kristin Mulders, mezzo-sopran
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Lub, middelalderfidel
"Spinato Intorno" - Currentes legger frem en ny versjon av sitt italienske middelalderprogram. Søkelyset rettes mot komponisten, kopisten, pavesekretæren og miniatyrmaleren Antonio "Zacara" da Teramo, og hans alltid vakre, tidvis underlige sanger.
7. mars, kl. 14:00
LUANA GUNDERSEN-ENSEMBLE
Luana Gundersen, traverso
Stefan Lindvall, barokkfiolin
Ingrid Eriksen, cembalo
Musikk av Bach og Leclair - De fleste forbinder mer med navnet Johann Sebastian Bach enn med hans samtidige Jean-Marie Leclair (1697-1764). En av grunnene kan være at førstnevnte etterlot seg femten ganger mer musikk enn sistnevnte. Fiolinvirtuosen Leclairs komposisjoner er imidlertid av ypperste kvalitet.
14. mars, kl. 14:00
LAILA KOLVE
Laila Kolve, blokkfløyter (og andre fløyter?)
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Antikk Musikk inviterer Laila Kolve, en formidabel musiker som i tillegg til barokkrepertoaret har arbeidet med folkemusikk av mange slag. Her får vi høre en lett blanding av norsk og britisk folkemusikk, i tillegg til noe barokkmusikk.
21. mars, kl. 14:00
TINTA BARROCA
Luana Gundersen, traverso
Sofia Diniz, viola da gamba
Tinta Barroca ble startet i 2006 av Luana Gundersen. Navnet på ensemblet er, som stifteren, portugisisk og betegner den vanligste og mest portugisiske vindruen som er i bruk. Hennes portugisiske kollega Sofia Diniz er bosatt i Köln, sammen har de opptrådt i Portugal, Norge, Tyskland og USA. De avslutter Antikk Musikk sin første serie i 2010, med musikk av romeren Corelli, og Hotteterre "le romain".
Konserter i Kafé Knøderen - Våren 2010-II
28. april, kl. 18:00
Luana Gundersen-ensemble
Luana Gundersen, traverso
Stefan Lindvall, fiolin
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Musikk av Leclair og Hotteterre.
5. mai, kl. 18:00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
Musikk av Dieupart, Boismortier, Clérambault.
12. mai, kl. 19:00
Bergen Barokk/Currentes
Frode Thorsen, blokkfløyter
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Knut Sveen, cembalo
Bergen Barokk/Currentes i samarbeid, bestående av Frode Thorsen, Jostein Gundersen og Hans Knut Sveen spiller denne kvelden musikk fra Jørgen Mestmachers Notebok, en manuskriptsamling fra den tysk/bergenske handelsmannen som levde på Bryggen på 1700-tallet. Stykkene er i hovedsak dansemusikk som antakelig ble skrevet inn i samlingen av ulike opphavsmenn. I tillegg blir det italiensk og engelsk musikk for forskjellige besetninger og solo som danner programmet. Komponister som Girolamo Frescobaldi og Henry Purcell er med, blant mange andre.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2010-I
13. juni, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
Musikk av Dieupart, Vivaldi, Händel.
20. juni, kl. 14:00
Tinta Barroca
Luana Gundersen, traverso
Sebastian Knebel, cembalo
På programmet har Luana Gundersen-ensemble fløytesonater av selveste Johann Sebastian Bach. Luana Gundersen (traverso) spiller denne søndagen i lag med cembalisten Sebastian Knebel fra Dresden.
27. juni, kl. 14:00
Currentes
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, viola da gamba
Engelske improvisasjonsstykker og smektende melodier tilbys over en flat stol når Mikko Perkola tar med seg sin viola da gamba fra Finland for å duettere med Jostein Gundersen. De to har samarbeidet siden 2009 gjennom ensemblet Currentes, men aldri som duo.
4. juli, kl. 14:00
Currentes Consort
Jostein Gundersen
Cecilie Haukedal Johansen
Frode Thorsen
De som allerede har fått med seg trio-konserter med Cecilie Haukedal Johansen, Frode Thorsen og Jostein Gundersen, vet at det ikke spilles kun på sopraner og alter. Trioen har også med basser tre ganger så store som altfløytene. Programmet på Damsgård består av de fineste renessanse-sanger, og gjøres på et sett med helt nye fløyter fra Nederland.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2010-II
22. august, kl. 14:00
Blokkfløyteduo
Jostein Gundersen
Frode Thorsen
På denne søndagen har vi gleden av å høre Frode Thorsen og Jostein Gundersen briljere på sine blokkfløyter med musikk av Hotteterre og Telemann.
29. august, kl. 14:00
Fløytesolo
Luana Gundersen
Konserten, som bærer tittelen "Fløyte solo", inkluderer et repertoar bestående av verker for solo fløyte av Bach, Debussy, Karg-Elert, Jolivet fremført på barokk-, og Boehm-fløyter.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2010
21. november, kl. 14:00
"Sommeil, Douleurs et Desespoir"
Cathrine Bothner-By, sopran
Lars Henrik Johansen, cembalo
Sommeil, Douleurs et Desespoir - Virtuos, klagende eleganse var et essensielt element i sangstilen ved Ludvig den fjortendes hoff på 1660-­ og 70-­tallet. Michel Lambert og Benigne de Bacilly instruerte en generasjon sangere i den virtuose ornamentikkens kunst som et virkemiddel for å formidle nyansene til kjærlighetsdikt. Disse sangene er et tidlig eksempel på den særlig franske måten å uttrykke søt bitterhet i sang på, hvor den velbalanserte teksten og de uforutsigbare melodiene blir til stemningsminiatyrer. Sopranen Cathrine Bothner-By og Lars Henrik Johansen på cembalo undersøker disse poetiske dansemelodiene som blant annet er hentet fra Lullys kjente operaer. Som Lully selv sier i Recit de la Beauté: "...Et puisque il faut mourir, mourez d’un beaux trepas".
28. november, kl. 14:00
Anette Bjørnenak og Gjermund Fredheim
Anette Bjørnenak, blokkfløyte
Gjermund Fredheim, barokkgitar
Mens blokkfløyte er og vil være en gjenganger i våre Latinskoleprogrammer, er det slett ikke ofte vi får høre barokkgitarer klinge. Grunnen er enkel: Det er for få utøvere på dette instrumentet på denne kanten av landet. Det kan se ut til at den unge gitaristen Gjermund Fredheim har tenkt å gjøre noe med det, når han i samspill med Anette Bjørnenak tar frem en barokkgitar. Det fremføres for det meste musikk fra de britiske øyer: Variasjons-satser, Henry Purcell, Gottfried Finger hentes frem fra barokken, kontrastert med Da Chara (1984) av den fortsatt levende komponisten Ian Krouse.
5. desember, kl. 14:00
Luana Gundersen og Mikko Perkola
Luana Gundersen, traverso
Mikko Perkola, viola da gamba
"Air à l'italienne" - Som konserttittelen antyder ønsker Luana Gundersen (traverso) og Mikko Perkola (viola da gamba) denne søndagen å presentere et blandet repertoar av både fransk og italiensk. Entusiastisk tilbyr de sonater for fløyte og basso continuo av eminente komponister som Sammartini, Corelli og Hotteterre.
12. desember, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
Mangt tyder på at Händels blokkfløytesonater i sin tid ble til som akkompagnementsøvelser for prinsessen av England. Dette forklarer den uvanlig selvstendige basstemmen i komposisjonene, som for en gangs skyld setter akkompagnatøren i sentrum: Her finnnes noe å bryne seg på og å brilliere med for en hver cembalist! The Ladys Entertainment spiller denne søndagen samtlige av disse sonatene, og gir tilhøreren mulighet til selv å oppleve det kompositorisk komplekse og den veldige variasjonen i Händels mesterstykker. Ikke rart at han livet ut lånte byggestener herifra i bygningen av sine senere store operaer og oratorier.
Bergen Middelaldermusikkdager - 2010
4. september, kl. 19:00, Håkonshallen
Schola Solensis
"Una voce" - Schola Solensis vil under konserten presentere utvalde stykke frå kyrkjemusikken i mellomalderen, blant anna frå norske helgenfestar. Publikum vil også få eit innblikk i detektivarbeidet som ligg bak den aukte kunnskapen om lokale tekstar og melodiar i mellomalderen.
5. september, kl. 19:00, Håkonshallen
Currentes
Kristin Mulders, mezzosopran
Kjetil Almenning, tenor
David Catalunya, clavisimbalum
Hans Lub, middelalderfidel
Jostein Gundersen, blokkfløyter
"Spinato Intorno" - Currentes presenterer programmet "Spinato Intorno", med verdslig, flerstemt musikk av de italienske komponistene Antonio Zacara da Teramo (ca1350-ca1415) og Francesco Landini (ca1335-1397).
Andre konserter
5. september, kl. 19:00, Bergen Domkirke
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Ricardo Odriozola, fiolin
Bodil Erdal, cello
Ines Maidre, cembalo & orgel
Verker av Frescobaldi, Sanches, Telemann, Valentine og Haukedal-Johansen.
2. oktober, kl. 18:00 & 4. desember, kl. 19:00, Kafé Knøderen
Jam-session
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Hans Knut Sveen, cembalo
Mikko Perkola, viola da gama
"Foreningen Antikk Musikk ønsker velkommen til konsert i Kafé Knøderen i Lyder Sagens gate 22, lørdag 2. oktober klokken 18. Det skal improviseres i kaféen og Currentes kan friste med mye improvisasjon over flerstemmige komposisjoner og barokke bassganger." - "Som en ekstra bonus i adventstiden inviterer blokkfløytisten Jostein Gundersen og cembalisten Hans Knut Sveen til uformell jam-session i Kafé Knøderen, lørdag den 4. desember, fra klokken 19 og utover kvelden. Forvent øl, vin og visesang som en del av opplevelsen som tilbys i fine kaféomgivelsen. Det er heller ikke usannsynlig at unge musikerstudenter fra Griegakademiet dukker opp og viser veteranene hvor skapet skal stå!"
20. oktober, kl. 19:00, Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet
Anette Bjørnenak og Ayako Yamaguchi
Anette Bjørnenak, blokkfløyte
Ayako Yamaguchi, hammerklaver
Verker av Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Cristoph Friedrich Bach og Johann Sebastian Bach.
3. desember. kl. 19.30, Logen Teater
Festkonsert · Holbergdagene 2010
Foreningen Antikk Musikk & venner
I anledningen Bergens Kammermusikkforenings 75-årsjubileum og som avslutning på årets Holbergdagene inviteres det til festkonsert i Logen Teater, 3. desember kl. 19.30. Denne datoen markerer også Ludvig Holbergs fødselsdag. - Flere av medlemmene ifra Foreningen Antikk Musikks tidligmusikkensembler vil i lag med musikere ifra Harmonien framføre barokk orkestermusikk av komponister som Händel, Vivaldi og Telemann. Barn ifra Suzukigruppen Viva (Bergen Kulturskole) vil også delta i denne feiringen.
2011
Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2011
13. mars, kl. 14:00
«Lieder für das Clavier»
Torleif Torgersen, hammerklaver
Ingeborg Aadland, sang
Joseph Haydns (1732-1809) lieder og canzonettas er svært sjarmerende musikk i en sjanger som nesten var helt utdødd. De var tenkt som underholdning i hjemmet, og det var vanlig at den som sang også akkompagnerte seg selv. Sangene har ofte mange vers, noen med så mange som 20! Det er derfor helt nødvendig å utnytte alle muligheter til variasjon i både melodi og akkompagnement, en utfordring Ingeborg Aadland (sang) og Torleif Torgersen (hammerklaver) ikke skygger unna.
20. mars, kl. 14:00
Holberg Barokk
Kerstin Frödin, blokkfløyter, barokk-obo
Ruth Solveig Steinsland, blokkfløyter, barokk-obo
Henrikke Gjermundsen Rynning, cello
Daniel Tang Gundersen, cembalo
På konserten i Bergen Skolemuseum søndag 20. mars framfører Holberg Barokk et italiensk program med musikk fra 1600- og 1700-tallet. Blokkfløyter benyttes i 1600-tallsrepertoaret i første del av konserten, og oboene tar over som melodiførende instrumenter i Montanari og Vivaldi. Kilden til Montanari er hentet fra Lunds Universitetsbibliotek. Manuskriptet oppgir ikke komponistens fornavn, men mest sannsynlig dreier det seg om fiolinisten Antonio Montanari fra Modena.
27. mars, kl. 14:00
Anette Bjørnenak-ensemble
Anette Bjørnenak
Siv Thomassen
Masumi Yamamoto
Anette Bjørnenak Trio spiller musikk av bl.a C.P.E. Bach, J.S. Bach og Vivaldi. Kjente og kjære komponister fra barokken som har skrevet mye flott musikk!
03. april, kl. 14:00
Currentes
Kristin Mulders, mezzo-sopran
Stefan Lindvall, barokkfiolin
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, viola da gamba
Hans Knut Sveen, cembalo
«For Several Friends» er det sympatiske navnet på en samling instrumentalmusikk utgitt av Matthew Locke (ca. 1621–1677), og står som motto for Currentes sine konserter med engelsk 1600-talls musikk. I denne ukens konsert er all musikken hentet fra Lockes bidrag til semi-operaen «Psyche» (det var mer enn én komponist involvert), om kvinnen hvis skjønnhet skapte ubalanse mellom mennesker og guder.
10. april, kl. 14:00
«På sporet av historiens største fiolinister»
Sigurd Imsen, fiolin
Siri Hilmen, cello
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
Fiolinistene Tartini, Veracini og Locatelli er blant de største fiolinister som har levd. De har etterlatt seg sine komposisjoner på sirlig graverte notetrykk, og på de vakre, gulnede sidene aner vi deres storhet som fiolinister mellom linjene. Denne musikken er skrevet på tampen av barokken, da den italienske fiolintradisjonen var på sitt absolutte høydepunkt. De tre sonatene, alle nummer 12 i sine respektive opus, viser det ypperste og mest radikale innen fiolinlitteraturen før den wienerklassiske estetikken vinner frem og etterlater det obskure i historiens skygge. Sigurd Imsen spiller musikken på tidstypisk fiolin med tykke tarmstrenger, uten skulderstøtte eller hakebrett.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2011
5. juni, kl. 14:00
Via Galante
Hanne Sofie Akselsen, traverso
Gunnar Hauge, barokkcello
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
«Bare Bach»
12. juni, kl. 14:00
Musica Celines
Dag Anders Eriksen, fiolin
Ines Maidre, cembalo
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Italiensk musikk fra renessansen og barokken med verker av blant annet Rossi, Turini, Uccelini, Fontana, de Rore, di Lasso, Kerll og Corelli.
19. juni, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Ingeborg Aadland, sang
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
«Pastorale Preferanser» – Kantater av Alessandro Scarlatti, ispedd instrumentalmusikk av Telemann, Händel og «Anon».
26. juni, kl. 14:00
Sang & lutt
Elin Aase, sang
Erik Høsøien, lutt
«En midtsommernatts drøm»
14. august, kl. 14:00
«Bare bratsj!»
Beatrice Siegrist Bjørnsen · bratsj
Hans Gunnar Hagen · bratsj
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo
Musikk av J.S. Bach, G.F. Händel, Wilhelm Friedemann Bach og C.P.E. Bach, samt Stamitz.
21. august, kl. 14:00
Traverso-solo
Luana Gundersen
Solofløytemusikk av Bach.
28. august, kl. 14:00
Musica Celines
Dag Anders Eriksen · fiolin
Ines Maidre · cembalo
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Musikk av William Byrd, Georg Philip Telemann, Francesco Barsanti og William Williams, samt egne arrangementer av lystig musikk fra det 17de århundre.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2011
6. november, kl. 14:00
Arve Stavran (cembalo)
I denne konserten får vi høre cembalisten Arve Stavran presentere et repertoar bestående av kjente og ukjente iberiske komponister som Gaspar Sanz, Juan Cabanilles, Antonio Soler og mange andre.
13. november, kl. 14:00
Lars Henrik Johansen (cembalo) & Liv Ulvik (sang)
Den norske kirkesangen på 1700-tallet er en glemt kulturskatt. De mange fine salmene ble fremført på en fri og improviserende, og ved hjelp av gamle orgelmanuskripter, beretninger om hvordan sangen var og ta med det som er bevart i folkesangen, forsøker denne konserten å gjenskapehvordan denne tradisjonen kunne være.
20. november, kl. 14:00
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim Holter, sang
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
«Neun Deutsche Arien: En utflukt i Händelsk indlighet» — I 1729 bodde den tyske protestanten Händel i London på syttende året, med en rekke praktfullt-heroiske italienske operaer på opuslisten. Men i Neun Deutsche Arien (HWV 202–210) koster han på seg et gjensyn med den inderlige nordtyske pietismen; her fortoner han ni tekster av den hamburgske dikteren Barthold Heinrich Brockes (1680–1747), for sopran og basso continuo, ledsaget av et enkelt obligatinstrument. The Ladys Entertainment og sopranen Ingvill Mjeldheim Holter tar oss denne søndagen med inn i den følsomme sfæren som viser Händels mest intime side – ispedd sonater av en annen nordtysker som gjorde londoner av seg, Johann Ernst Galliard (1687–1749)
27. november, kl. 14:00
Tinta Barroca
Luana Gundersen, fløyte
Sebastian Knebel, cembalo
«Unge genier» – Tinta Barroca fremfører fløytesonater tilskrevet til J.S.Bach og W.A.Mozart. Verkene er likevel av diskutabel opphav. Fløytesonatene BWV 1020, 1031 og 1033 er trolig blitt komponert av unge sønnene til Bach i samarbeid med faren. Unge Mozart skrev sine cembalosonater med fløyte-akkompagnement når han var åtte år, mest sannsynlig under veiledning av faren Leopold. Ensemblet Tinta Barroca ble grunnlagt i 2006 og har spesialisert seg på fremførelse av musikk fra 1700- til 1800-tallet på historiske instrumenter. Ensemblet har opptrådt i Norge, Portugal, Tyskland og USA.
4. desember, kl. 14:00
Elisabeth Holmertz (sang) & Fredrick Bock (lutt)
«Lovesongs Respelled» – Det sies ganske ofte at likhetene mellom tidligmusikk og dagens popmusikk er mange: De har fengende melodier over enkle men vakre akkompagnement, med rom for improvisasjon og personlige tolkninger. Elisabeth Holmertz og Fredrick Bock ville teste ut dette og se hvor langt de kunne gå i begge retninger: Hvor «pop» kunne en luttsang fra 1600- tallet bli før den mistet sin barokke karakter, og ville en popsang bli for veloppfostret om de gav den en mer «klassisk» ramme? Istedenfor å bare gjøre barokkversjoner av kjente popsanger, bestilte ensemblet nye verk av Susanna K. Wallumrød og Benedicte Torget. Deretter tok de en låt av Ane Brun og blandet alt sammen med luttsanger av Barbare Strozzi (som levde i Venezia på 1600-tallet). Holmertz og Bock merket fort at de hverken behøvde inngå kompromiss eller gjøre om på noe som helst – det fungerte.
Andre konserter
5. mars, 2. april, 7. mai, kl. 18:00
Currentes m/venner
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Mikko Perkola, viola da gamba
Hans Knut Sveen, cembalo
Foreningen Antikk Musikk ønsker denne våren alle velkommen til en åpen tidligmusikk-jamsession i Kafé Knøderen (Lyder Sagens gate 22), lørdag 5. mars, klokken 18. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co. Tilsvarende arrangement vil også finne sted den 2. april og 7. mai, samme kafé, samme klokkeslett.
19. juni, kl. 18:00, Rosenkrantztårnet
Currentes
Jostein Gundersen · blokkfløyter
Anna Danilevskaïa · middelalderfidel
David Catalunya · clavisimbalum
«Nuda non era»
19. juni, kl. 19:30, Nykirken
Lux Borea & Bergen Domkor, feat. Ingrid Eriksen
«Telemann i Paris» – Intim og sommervakker barokkmusikk av Georg Philipp Telemann, sammen med det magiske Magnificat av Arvo Pärt.
1. oktober, 5. november, 2. desember, kl. 18:00, Kafé Knøderen
Tidligmusikk-jam
3. desember, kl. 18:00, Griegakademiet, Lars Hilles gate 3
Festkonsert · Holbergdagene 2011
Bergen Barokk
Currentes
Tinta Barroca
Musica Celines
The Ladys Entertainment
Dag. A Eriksen
Hans Gunnar Hagen
Siri Hilmen
Britta C. S. Vindenes
Kjetil Almenning
Ingvill Mjeldheim Holter

I tro mot ny tradisjon arrangerer Foreningen Antikk Musikk også i år, i lag med Holbergdagene og Bergen Kammermusikkforening, festkonsert med Bergens tidligmusikk-ensembler. Denne konserten inntreffer på Ludvig Holbergs fødselsdag, 3. desember kl. 18.00 på Griegakademiet. En kort introduksjon til konserten presenteres kl. 17.30.

I Holbergdagenes programhefte skrives blant annet dette:
«I løpet av kvelden presenteres smakebiter fra Bergens mangfoldige tidligmusikkliv; middelalder-, renessanse, tidlig- og høybarokk. Blant annet fremføres J.S. Bachs Brandenburgerkonsert nr. 5 med Ingrid Eriksen Hagen som solist på cembalo.»

2012
Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2012
4. mars, kl. 14:00
«Sesongåpning i full musikk!»
Dag Anders Eriksen · barokkfiolin
Ingrid E. Hagen · cembalo
Siri Hilmen · barokkcello
Vårsesongen i Latinskolen åpnes med brask og bram! Vi får høre storslått fiolinmusikk av to av barokkens store musikalske persoligheter, A. Corelli og J. S. Bach. Rammet inn av preluderende og diverterende cembalospill.
11. mars, kl. 14:00
Luana Gundersen og Torun Kirby Torbo
Luana Gundersen · traverso
Torun Kirby Torbo · traverso
Luana Gudersen og Torun Kirby Torbo spiller duetter på barokk- og klassisk-fløyte, deriblant musikk av Hotteterre, Philidor, W. Friedemann Bach og W. A. Mozart.
18. mars, kl. 14:00, Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet
Anette Bjørnenak og Ayako Yamaguchi
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Ayako Yamaguchi · hammerklaver
Bjørnenak og Yamaguchi gjentar sin suksess fra forrige konsert i regi av Foreningen Antikk Musikk og Bergens Kammermusikk Forening i oktober 2010, da de spilte et program bestående av sonater av Bach og hans sønner. Denne gangen konsentrerer de seg om en av sønnene, og spiller flere sonater av Johan Sebastian Bach og Carl Philip Emanuel Bach.
25. mars, kl. 14:00, Bryggens Museum
Stockholm Barock
Susanna Laurin · blockflöjter
Stefan Lindvall · barockfiol
Anders Modigh · barockcello
Peter Lönnerberg · cembalo
«Barockens bästa – favoriter, pärlor och andra njutningar» Temaprogram och okända mästerverk av ovanliga tonsättare i all ära, men ibland kan det vara roligt att bara spela riktigt bra musik oavsett om den är känd eller okänd. I detta program har Stockholm Barock helt enkelt valt ut musikhistoriens godbitar och bjuder på en blandad kompott av barockt örongodis. Programmet bjuder musik av Telemann, CPE Bach och Locatelli.
1. april, kl. 14:00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · lutt og barokkgitar
Dansesatser fra renessansen og barokken med lutt, barokkgitar og blokkfløyte. Bjørnenak/Fredheim Duo vil spille ricercarer, pavane lacrimae og divisions i egne arrangement spesielt for lutt og barokkgitar, kjente melodier for blokkfløyta med nytt akkompagnement.
Søndagskonserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2012
3. juni · kl.14.00
Anette Bjørnenak Trio
Anette Bjørnenak · blokkfløyte
Siv Thomassen · barokkfiolin
Masumi Yamamoto · cembalo
«Musikalske møter – Fransk aften». Denne konserten presenterer en trio hvis medlemmer bor i Bergen, London og Bremen, Tyskland. De møtes en gang i året og har da et musikalsk møte, der de tar for seg ulike stiler innenfor tidligmusikken. Denne gangen er det fransk musikk som står for tur, og trioen vil spille sonater og triosonater av Phillidor, Hotteterre, Rameau og Loillet.
10. juni · kl.14.00
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim HOlter · sang
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
Ensemblet The Ladys Entertainment fremfører "Arion", en fransk kantate tonesatt av André Campra (1660-1744). Vi følger helten Arion, en gresk dikter og musiker som levde omkring 600 f.Kr, på en strabasiøs skipsferd som ser ut til å ende tragisk, for mannskapet raner ham kaster ham overbord. Men delfiner – kloke den gang som nå – redder ham i land. Helten havner hos herskeren i Korint, og etter mye om og men får de utro sjømennene sin rettmessige straff. Vakkert komponert for sanger, fløyte og basso continuo, følger vi Campras tolking av denne myten i klassisk, fransk stil.
17. juni · kl.14.00
«Tandeleier»
Ingvill Mjeldheim Holter · sang
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo & clavichord
Hva skjer når man bruker ord for å belyse hva musikk handler om? Blir det berikende for opplevelsen, eller bare noe fryktelig mas? Dette kan man svare på etter å ha hørt denne konserten - her vil man sannsynligvis oppleve litt av begge deler. I de siste tiårene av 1700-tallet eksperimenterte mange musikere og diktere med disse spørsmålene, og vi får høre både besnærende vakre resultater, samt noen morsomme og noen litt merkelige.
24. juni · kl.14.00
L'État Libre de Neige
Cathrine Bothner-By · sopran
Hans Olav Gorset · fløyter
Lars Henrik Johansen · cembalo
I den franske musikken fra slutten av 1600-tallet ga kombinasjonen av Cartianske teorier om følelsenes uttrykk, de franske logikerne ved Port-Royal sine tanker om språkets klarhet, og den generelle franske kunstidéen om «le bon goût», en stil som har en særegen overflate og er samtidig blomstrete og klar. Brukt på kirkens tekster lager denne stilen et særegent kirkelig uttrykk, ulikt det meste annen kirkemusikk fra samme tid. Materialet for konserten er "Petit Motets" – små stykker som kunne brukes litt uavhengig av kirkeårets løp, og som lager små tablå der en tanke eller situasjon fra bibelen tematiseres.
Konserter i Damsgård Hovedgård - Sommeren 2012 II
11. august · 14.00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · lutt og barokkgitar
Dansesatser fra renessansen og barokken med lutt, barokkgitar og blokkfløyte. Bjørnenak/Fredheim Duo vil spille ricercarer, pavane lacrimae og divisions i egne arrangement spesielt for lutt og barokkgitar, kjente melodier for blokkfløyta med nytt akkompagnement.
25. august · 14.00
Gundersen, Kiesling & Leppin
Luana Gundersen
Mathias Kiesling
Roland Leppin
Franske og tyske triosonater fra 1700-tallet.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2012
21. oktober · 14:00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Skotsk og engelsk barokkmusikk er helt forskjellig fra den samtidige musikken på kontinentet. Den bygger på folkemusikk og datidens kjente slagere, og er mer folkelig i stilen. Programmet består av såkalte «Scots tunes» av flere komponister, bl.a. Barsanti (som også har skrevet masse italienske sonater), slagere fra «The Division Flute» utgitt i London i 1708, og engelske sanger med variasjoner, der Folia-temaet går igjen som en rød tråd som binder det hele sammen. Besetningen er ulike blokkfløyter og barokkgitar.
28. oktober · 14:00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyter & barokkfiolin
Dag Anders Eriksen · barokkfiolin
Bodil Erdal · barokkcello
Ines Maidre · cembalo
I dette programmet har Musica Celines bl.a tatt utgangspunkt i sentrale engelske kilder som «The Division Violin» og «The Fitzwilliam Virginal Book». «The Division Violin» (utg.1684) inneholder en rekke populære melodier fra datidens England. Samlingen består stort sett av enkle/korte melodier som gradvis utsmykkes med diminusjoner, akkompagnert av en tilsvarende enkel bass. Under konserten presenteres egne arrangementer av «Old Simon the King»,«Farinells devision on a ground» og «Mr Polewheeles devision on a ground» hentet fra denne samlingen. Fra Fitzwilliam virginal book har vi bearbeidet kjente «dansemelodier» som «La Volta» - «The Queens Alman» og «Wolseys Wilde» for ulike besetninger. For øvrig fremføres John Banisters «A Set of Airs in 4 parts», fantasier av George Jeffreys og Thomas Tomkins, og sonater av brødrene Henry og Daniel Purcell, samt Konsert i B-dur for blokkfløyte, 2 fioliner og basso continuo av Robert Valentine.
4. november · 14:00
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim Holter · sang
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
Kjenner du kaffekantaten til Bach? Det var ikke bare Thomaskantoren i Leipzig som skrev hyllingskantate til 1700-tallets svarte motedrikk: Hovedattraksjonen under søndagens konsert med The Ladys Entertainment er Le caffé av franske Nicolas Bernier (1664-1734), en verdslig kantate for sopran, fløyte og besifret bass. På menyen står også musikk av andre franskmenn, både komponerte og improviserte stykker for cembalo og blokkfløyte.
11. november · 14:00
Christian Kjos, Anna Carlsen og Ditte Marie Bræin
Christian Kjos · cembalo
Ditte Marie Bræin · cello
Anna Carlsen · sopran
Den unge Georg Friedrich Händel oppholdt seg i musikkens hjemland, Italia, fra 1706-1709. Hans musikk ville aldri blitt den samme uten denne reisen. Sentralt i konsertprogrammet er Händels kantater for sopran som ble skrevet i Italia i denne perioden. En virkelig ”godtepose” for komponisten som senere i livet gjerne lånte ideer fra disse ungdommelige verkene og en spennende mulighet for dagens publikum til å bli kjent med en ung mann med parykk.
18. november · 14:00
Ingrid E. Hagen og Dag Anders Eriksen
Ingrid E. Hagen · cembalo
Dag Anders Eriksen · fiolin
Møt to av Bergens profilerte kammermusikere i tett samspill! De arbeider med musikken til Carl Philipp Emanuel Bach for å finne best mulig måte å oppleve denne sammen på - for utøvere og for publikum. Dette tar seg uttrykk på mange forskjellige måter - noen ganger litt underlige og noen ganger vakre. Bli med på reisen gjennom en musikk som er laget for å røre de sarteste emosjoner! Konserten inngår i Ingrid Hagens kunststipendiatprosjekt.
24. november · 14:00
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Mikko Perkola · viola da gamba
Sebastian Knebel · cembalo
Tinta Barroca fremfører Telemanns Pariserkvartetter.
25. november · 14:00
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Mona Julsrud · sopran
Markku Luolajan-Mikkola · gambe
Mikko Perkola · gambe
Hans Knut Sveen · cembalo
Johann Sebastian Bach er kjent for sine store verk, fra oratorier for kor og orkester til verksyklusene for ulike soloinstrumenter. Samtidig, det finnes en mengde overlevert repertoar som gir et bilde av hvordan Bach både underviste og underholdt sin familie og besøkende. I konserten med Bergen Barokk er det denne husmusikken som står i fokus.
Andre konserter
4. februar, 3. mars, 7. april, 5. mai, kl. 18:00
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker denne våren alle velkommen til en åpen tidligmusikk-jamsession i Kafé Knøderen (Lyder Sagens gate 22), lørdag 5. mars, klokken 18. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co. Tilsvarende arrangement vil også finne sted den 3 mars, 7. april og 5. mai, samme kafé, samme klokkeslett.
6. oktober, 3. november, 1. desember, kl. 18:00, Krok & Krinkel bokkafé, Lille Øvregate 14)
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker denne våren alle velkommen til en åpen tidligmusikk-jamsession i Krok & Krinkel bokkafé (Lille Øvregate 14), lørdag 6. oktober, 3. november og 1. desember, klokken 18. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co.
Lørdag 3. november 2012, kl. 16:00, Bergen Skolemuseum, Lille Øvregate 38
«Sanguineus & Melancholicus»
Dag A. Eriksen · fiolin
Stefan Lindvall · fiolin
Ingrid E. Hagen · cembalo
2013
Søndagskonserter i Latinskolen - Våren 2013
17. februar, kl. 14:00
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Thomas Boysen · lutt
Siri Hilmen · barokkcello
Bergen Barokk vil fremføre et program de har valgt å kalle «Alla francese»; Elegante preludier, airs og danser fra Solkongens hoff. De vil spille musikk av Marchand, Dieupart, Hotteterre og Couperin. Besetningen er for anledningen blokkfløyte, lutt og viola da gamba.
24. februar, kl. 14:00
Anette Bjørnenak Trio
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Siv Thomassen · barokkfiolin
Masumi Yamamoto · cembalo
Anette Bjørnenak Trio vil fremføre fransk musikk av Marais, Dornel og Leclair, del 2 av deres franske program som ble fremført på serien i fjor sommer. Programmet i sin helhet har vært fremført i Oslo, London og Tyskland.
3. mars, kl. 14:00
Ingrid & Hans Gunnar Hagen
Ingrid Hagen · hammerklaver
Hans Gunnar Hagen · barokkbratsj
Ingrid og Hans Gunnar Hagen vil fremføre et galant/ klassisk tysk repertoar med musikk av CPE Bach og andre Bach sønner, samt Stamitz. For anledningen vil de spille barokkbratsj og hammerklaver.
10. mars, kl. 14:00
Luana Gundersen & Alie Hamberg
Luana Gundersen · traverso
Alie Hamberg · orgel
Luana Gundersen og Alie Hamberg vil fremføre verker av J.S. Bach og C.P.E. Bach for traverso og continuo, for anledningen med orgelpositiv.
17. mars, kl. 14:00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Dag Anders Eriksen · barokkfiolin
Ines Maidre · cembalo
Musica Celines fremfører denne gangen et nederlandsk program med musikk av van Wassenaer, Nicolas a Kempis, Sweelinck og egne arrangementer over diminusjoner av Jacob van Eyck.
24. mars, kl. 14:00
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Bjørnenak/Fredheim Duo vil fortsette sin nystartede søken etter skotsk og irsk barokkmusikk, og vil fremføre airs og dansesatser fra Skottland, Irland og England.
Konserter i Gamle Bergen - Sommeren 2013
Søndag 9. juni, kl. 14:00
Fife ’n Drum
Hans Olav Gorset · traverso & blokkfløyter
Kjell Tore Innervik · slåttetromme
Elizabeth Gaver · barokkfiolin
Elizabeth Gaver, Kjell Tore Innervik og Hans Olav Gorset presenterer populærmusikk fra 1700-tallet. Det blir både inne-musikk og ute-musikk for borgere og bønder, hentet fra norske notebøker. Her finner vi marsjer, menuetter og mye annet fra Paris og London, Bergen og Bragernes.
Lørdag 22. juni, kl. 14:00
Via Galante
Hanne-Sofie Akselsen · traverso
Ingrid Hagen · klavikord & cembalo
Via Galante vil fremføre et tysk repertoar i galant/klassisk stil. Musikk av bl.a CPE Bach og andre Bach sønner.
Lørdag 29. juni
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyte
Siri Hilmen · barokkcello
Daniel Tang Gundersen · cembalo
The Ladys Entertainment henter frem Händels og Telemanns sonater for blokkfløyte, barokkcello og continuo.
Lørdag 31. august
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Mikko Perkola · viola da gamba
Sebastian Knebel · cembalo
Tinta Barroca vil avslutte sommeren med en fransk konsert bestående av Couperins Concerts Royaux.
Konserter på Tysnes Mer info om Det gamle Rekkjetunet Anno 1599
11. juli
Lægreid/Bjørnenak/Fredheim Trio
Ranveig Lægreid · sopran)
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Ranveig Lægreid, Anette Bjørnenak og Gjermund Fredheim spiller tysk og engelsk barokkmusikk av Bach, Pepuch, Dowland, Monteverdi og Scarlatti.
12. juli
Bjørnenak/Fredheim Duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Anette Bjørnenak og Gjermund Fredheim fremfører spansk, skotsk og bergensk barokkmusikk av bl.a Ortiz, Barsanti og Mestmacher.
KANSELLERT — 13. juli
Hagen/Lindvall Duo
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo/klavikord
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Ingrid Eriksen Hagen og Stefan Lindvall spiller virtuost repertoar for fiolin og basso continuo fra 1700-tallet.
KANSELLERT — 14. juli
Ingrid Eriksen Hagen solo
Ingrid Eriksen Hagen spiller klavikordmusikk fra "Sonaten für Kenner und Liebhaber" av CPE Bach og leser utdrag fra romanen "A Sentimental Journey through France and Italy" av Lawrence Sterne. Denne romanen var blant dem som satte i gang Empfindsamkeit-bølgen i Europa i siste halvdel av 1700-tallet. Tekst og musikk utfyller hverandre - de stiller samme slags spørsmål på samme underfundige måte.
Søndagskonserter i Latinskolen - Høsten 2013
Søndag 3. november · kl.14.00
Anette Bjørnenak Trio
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Siv Thomassen · barokkfiolin
Masumi Yamamoto · cembalo

I dette konsertprogrammet tar Anette Bjørnenak Trio for seg tre formidable tyske komponister: Bach, Telemann og Heinichen, de mest berømte i sin tid – Bach minst av de tre! – alle med sin helt særegne stil. De tre komponistenes liv krysset veier på mange forskjellige måter. Som samtidige studenter (Heinichen og Telemann) og musikkdirektør (Bach) i Leipzig, som konkurrenter (Telemann fikk en stilling Bach også søkte på), og som kolleger (Bach og Telemann var ved hoffet i Eisenach på samme tid).

Anette Bjørnenak Trio er en internasjonal trio der besetningen er bosatt i tre forskjellige land. De har spilt sammen siden 2009 og holdt konserter i England, Tyskland og Norge.På programmet står Sonata Sopr’il Soggetto Reale fra Musicalisches Opfer av Bach, triosonater av Telemann og Heinichen og en duett av Telemann. Kom og hør evigvarende flott musikk fra barokken!

Søndag 10. november · kl.14.00
Duo Saloniste
Ingeborg Christophersen · csakan & blokkfløyter
Jonas Høyrup · gitar

1807 oppfant ungarske Anton Heberle instrumentet csakan, som var en blokkfløyte og spaserstokk i ett! Dette instrumentet ble spilt i salonger i Wien og andre steder på kontinentet. På 1820-tallet gjennomgikk csakanen en forandring og fikk en fasong som ligner mer på en obo. Mellom 1807 og 1845 ble det utgitt rundt 400 verker for csakan, hvorav mange var skrevet for csakan med gitarakkompagnement. Den mest produktive csakankomponisten var Ernest Krähmer, som jobbet som oboist i hoffet i Wien. Han var også den mest virtuose csakanspilleren i sin samtid. Krähmer komponerte musikk som var så virtuos og underholdende at han virkelig fikk vise Europa hva han var god for.

Duo Saloniste sitt konsertprogram «Musikk for spaserstokk og gitar» utforsker den romantiske salongmusikken for csakan på starten av 1800-tallet, med verker av blant andre Ernest Krähmer og Anton Heberle. Ingeborg Christophersen spiller på csakan samt andre blokkfløyter, mens Jonas Høyrup spiller på en gitar etter en Stauffer-modell fra nettopp Østerrike laget rundt 1820. Instrumentene er spennende i seg selv og musikken i programmet er virtuos, underholdende og appellerer til de aller fleste. Programmet presenteres på en informativ og humoristisk måte.

Søndag 17. november · kl.14.00
Luana Gundersen & Alie Hamberg
Luana Gundersen · fløyte
Alie Hamberg · orgel

Duo Hamberg – Gundersen presenterer en flott konsert for fløyte og orgel med verker av J. S. Bach og G. P. Telemann.

Luana Gundersen, født 1980 i Brasil, er utdannet fløytist ved musikkhøyskolene i Lisboa, Leipzig, Bergen og Brussel. Hun spiller både moderne og historiske fløyter. Luana har opptrådt som solist med blant andre Brussel Kammerorkester og hun har spilt kammermusikk med ensembler som Telemannisches Collegium Michaelstein, Leipziger Concert (Tyskland), Capela Real (Portugal) og Bergen Barokk (Norge). I 2006 grunnla hun ensemblet Tinta Barroca. Hun har spilt konserter i Europa, USA og Mexico. Luana er bosatt i Bergen hvor hun jobber som fløytist og underviser ved kulturskolen i Haugesund.

Alie Hamberg studerte orgel og piano ved Stedelijk Conservatorium i Zwolle, Nederland. I 1998 tok hun diplomeksamen i orgel. I 2004/2005 tok hun etterutdanning i utøvende pianospill i Amsterdam. Hun harjevnlig hatt solokonserter som organist, blant annet i Nederland (HarlemBavokirken), Edinburgh og i Warsawa. Alie Hamberg har bodd i Norgesiden 1994 og var distriksmusiker i Suldal i mange år. Hun jobber for tiden som organist og kulturskolelærer i Haugesund.

Søndag 24. november · kl.14.00
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Stefan Lindvall · barokkfiolin
Sofia Diniz · viola da gamba
Sebastian Knebel · cembalo

På konserten 24. november presenterer Tinta Barroca «Pariser Kvartetter» av Telemann.

Ensemblet Tinta Barroca ble startet i 2006 av den portugisiske fløytisten Luana Gundersen. Ensemblet har sitt navn etter en av de mest kjente portugisiske rødvinsdruene, som også anvendes til å lage portvin. Druesorten Tinta Barroca er ikke barokk. Den ble først dyrket i Douro-dalene i Portugal på slutten av 1800-tallet. Når disse druene dyrkes i kaldere og høyere strøk blir de mer smaksrike. Ensemblet Tinta Barroca samler artister fra Portugal og nordiske land som spiller repertoar fra omtrent 1700 til 1900 på historiske instrumenter. Ensemblet har opptrådt i Portugal, Norge, Tyskland og USA, med støtte fra bl.a. Utenriksdepartementene i Norge og Portugal og Bergen kommune.

Søndag 1. desember · kl.14.00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Hilary Foster · fiolin
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
Ines Maidre · cembalo

Musica Celines ble stiftet i 2005, er fast basert i Bergen og har spesialisert seg i framføring av europeisk kammermusikk fra 15-1700-tallet. Ensemblets base består av musikerne Cecilie Haukedal-Johansen (blokkfløyte og barokkfiolin), og Ines Maidre (orgel og cembalo). Cecilie Haukedal-Johansen er utdannet ved Griegakademiet i Bergen og ved Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Ines Maidre har sin utdannelse fra Estonian Academy of Music, Ecole Niedermeyer og Griegakademiet. På konserten 1. desember har duoen tatt med seg to gjestemusikere: Sopran Ingvill Mjeldheim Holter og fiolinist Hilary Foster.

På programmet står fransk barokkmusikk av komponister som Couperin, Hottetterre, Elisabeth Jacquet de La Guerre og Bénigne de Bacilly.

Søndag 8. desember · kl.14.00
Bjørnenak/Fredheim Duo & Ranveig Lægreid
Ranveig Helen Lægreid · sopran
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Bjørnenak/Fredheim Duo & Ranveig Lægreid synger julen inn på Latinskolen. Det blir et allsidig program med internasjonalt preg. Etter vellykkede konserter i både Tysnes, København og Oslo tidligere i høst tar ensemblet også med seg noen godbiter fra dette programmet. Her blir det både gammel ukjent julemusikk og mer kjente og kjære julesanger. Kom og finn julestemningen på en litt annerledes julekonsert!
Barokkjam, folkens!
9. februar, 2. mars, 6. april, 4. mai
Kafe Folkens, Nygårdsgaten 62/Lyder Sagens gate 22
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker nok en gang alle velkommen barokkjam, nå i Kafe Folkens (tidligere Kafé Knøderen). Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co.
Tidligmusikk-Jamsession er et av ensemblet Currentes sine satsingsområder. Som vanlig ved Jamsessions, foregår de på kafeer eller i barer, med en uformell atmosfære hvor hvem som helst kan bidra. Det blir framført noe repertoar, men for det meste improviseres det over «standard-låter» fra renessanse og barokk, slik som Follia, Passamezzo antico e novo, Romanesca, Ruggiero, Ciaccona, etc. På denne måten ønsker vi for det første å bidra til at improvisasjon igjen finner veien inn i den klassiske musikken og til det klassiske publikummet. For det andre håper vi at det vil bringe klassisk musikk og tidlig musikk til et nytt publikum.
2014
Søndagskonserter i Latinskolen · Våren 2014
Søndag 9. mars · kl.14.00
Bergen Barokk
Frode Thorsen, blokkfløyter
Siri Hilmen, barokkcello
«The Musical Club, Oxford» — I årene 1706–08 var Ludvig Holberg student i Oxford. Han livnærte seg da som blokkfløytelærer og, i flg. sitt første levnedsbrev, lærte selv så mye av å undervise at han ble byens mest populære fløytelærer. Han ble også innvalgt etter prøvespill i The Musical Club – en konsertforening som møttes hver onsdag og var, igjen i flg. seg selv, blant de dyktigste utøverne der. — Hva spilte og underviste Holberg i disse årene? Det vet vi ikke noe eksakt om, men dette programmet er sammensatt av musikk som vi vet var populær nettopp i disse årene.
Søndag 16. mars · kl.14.00
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Ines Maidre · cembalo
Hilary Foster · barokkfiolin
Bodil Erdal · barokkcello
Musica Celines presenterer denne gang tidlig italiensk program med fokus på triosonater og canzonas av Giovanni Battista Riccio, Tomaso Antonio Vitali, Giovanni Battista Vitali, og Giovanni Battista Fontana. Musica Celines presenterer også deres egen versjon av Lo Ballo dell'Intorcia inspirert av Antonio Valente.
Søndag 23. mars · kl.14.00
Lars Henrik Johansen · cembalo solo

«Une déclamation plus embellie...»

Musikk er ikke et universelt språk. I opplevelse av musikk ligger kontekst, kodeforståelse, oppfattelse av nyanser, vilje til kommunikasjon, og deltakende lytting i bunnen, uansett hvordan vi forholder oss til den. Da Debussy hørte gamelan-musikk på verdensutstillingen i Paris i 1889, hørte han minimalisme, naturmenneskets ureflekterthet og retningsløs klang-basert musikk, mens gamelan for de indonesiske musikerne er en kompleks og gjennomtenkt teleologisk samhandling i musikk.

I dette prosjektet fokuseres det på et viktig element i vestlig kunstmusikk, nemlig strukturer generert ved samme prinsipper som i tale- og skriftspråket, som kan sies å ha vært en basis i komposisjon fra Anaximander til Zappa. Musikken det tas utgangspunkt i, som er en av de tydeligste eksemplene på dette, er den franske cembalomusikken fra slutten av 1600-tallet. I denne musikken, og særlig datidens refleksjoner rundt hva den skulle være, finner vi idéen om språk som bevegelser med utstrekning som er analoge med idéenes utstrekning i tanken. Komponistene mente at denne musikken var språk. Konsertforedraget tar lytterne med inn i 1600-tallets idéverden med klingende tale, symboler, metaforer, universelle språk, navn og benevnelse, illusjoner, affekter, effekter, smak, lister, maskiner, språkløse barn, logikk, og vakre klanger.

Søndag 30. mars · kl.14.00
Luana Gundersen ensemble
Luana Gundersen · fløyte
Stefan Lindvall · fiolin
Sofia Diniz · viola da gamba
Tinta Barroca spiller Divertimenti Hob:IV for fløyte, fiolin og cello av Joseph Haydn. Disse trionene er de første kammermusikk-verkene av Haydn med fløyte. De ble først publisert i London i 1784 der instrumentet var meget populær. I Divertimenti Hob:IV resirkukerer komponisten utdrag fra 2. akt av operaen «Il mondo della luna», en av de første «science fiction»-operaene fra 1700-tallet.
Søndag 6. april · kl.14.00
Anette Bjørnenak trio
Anette Bjørnenak trio fortsetter dypdykket i kammermusikkk av tyske komponister. Denne gangen er fokuset på de to vennene Telemann og Händel, begge særdeles produktive komponister som har beholdt populariten fra sin samtid til i dag. Begge har etterlatt seg en enorm katalog av verker og Anette Bjørnenak trio har valgt ut vakre og virtuose triosonater og soloer for sitt Bergenspublikum.
Søndag 13. april · kl.14.00
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Telemann à la française» — Eit av Georg Philipp Telemanns tidlegaste notetrykk, "Petite musique de chambre" frå 1716, er skrive i rein, fransk stil. Men samstundes lurer det telemannske i bakgrunnen, med uventa fraseforming og rik harmonikk. På denne konserten vil vil me høyra nokre av suitane frå han "Vesle kammermusikk", sett saman med «ekte» fransk musikk av Charles Duipart og Jacques-Martin Hotteterre.
Barokkjam, folkens!
Fredag 11. april · kl.20.00
Krok og Krinkel Bokcafé · Lille Øvregaten 14
Currentes m/venner
Foreningen Antikk Musikk ønsker nok en gang alle velkommen til barokkjam, denne gang i Krok og Krinkel Bokcafé (Lille Øvregaten 14) klokken 20.00. Alle som vil kan ta med instrumenter (pitch=440) og spille i lag med husbandet Currentes & co.
Tidligmusikk-Jamsession er et av ensemblet Currentes sine satsingsområder. Som vanlig ved Jamsessions, foregår de på kafeer eller i barer, med en uformell atmosfære hvor hvem som helst kan bidra. Det blir framført noe repertoar, men for det meste improviseres det over «standard-låter» fra renessanse og barokk, slik som Follia, Passamezzo antico e novo, Romanesca, Ruggiero, Ciaccona, etc. På denne måten ønsker vi for det første å bidra til at improvisasjon igjen finner veien inn i den klassiske musikken og til det klassiske publikummet. For det andre håper vi at det vil bringe klassisk musikk og tidlig musikk til et nytt publikum.
Sommerkonserter 2014
1. juni kl. 14:00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Skillingsbollens dag & Grunnlovsjubileum på Gamle Bergen
Jostein Gundersen · blokkfløyte
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Har dere hørt musikken i Dramshusen?»
Nordlandshandler Jacob Mestmacher (1735–1810) drev sin virksomhet i Stue nr. 2 i Dramshusen (nå Bryggen 5). I tillegg til at det var kjøpmannsstue der, ble det også drevet vertshus. Vi har et kjempemateriale i noteboken han arvet etter sin far, Jørgen Mestmacher. I denne boken finnes det dansemusikk fra både tysk og engelsk tradisjon, mer melodiøst materiale samt mer konserterende stykker av personer som Hamburgmusikeren Georg Ph. Telemann. Vi har all grunn til å tro at denne musikken ble spilt i Vertshuset i Dramshusen.
6. juni kl. 20:00 · Krok og krinkel bokcafé, Lille Øvregate 14
Currentes & co.
«Sommerjam med Currentes»
Tidligmusikk-jamsession er et av ensemblet Currentes sine satsingsområder. Som vanlig ved jamsessions, foregår de på kafeer eller i barer, med en uformell atmosfære hvor hvem som helst kan bidra. Det blir framført noe repertoar, men for det meste improviseres det over «standard-låter» fra renessanse og barokk, slik som Follia, Passamezzo antico e novo, Romanesca, Ruggiero, Ciaccona, etc.
15. juni kl. 14:00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Trio Azzurro
Ranveig Helen Lægreid · sopran
Anette Cecilie Bjørnenak · blokkfløyter
Liv Skoglund · cembalo & orgel
«Kjærleiksongar frå barokken»
Trio Azzurro vil spille et program bestående av verdslig musikk som passer til å spilles på museum og i andre lokaler. Programmet vil bestå av musikk av Pepusch, Scarlatti, Händel og Monteverdi, altså en god blanding av italiensk og tysk/engelsk barokkmusikk. Repertoaret vi har funnet frem blir sjelden fremført, og det eksisterer få eller ingen innspillinger av flere av verkene. Dette er en unik mulighet for publikum for å bli kjent med ny eldre musikk.
24. august kl. 14.00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyter
Hans Knut Sveen · cembalo
«Flerstemmige duetter»
I dette programmet framfører Bergen Barokk sonater og arrangementer av kortere stykker for instrumentkombinasjonen blokkfløyte og cembalo, en duo de har arbeidet med så lenge de har kjent hverandre. Da de i 1993 ga ut CD med G. Fr. Händels sonater for blokkfløyte og basso continuo ble de oppmerksom på den nærmest orkestrale tanken som lå i tilsynelatende småskalerte duosonater og dette ga dem inspirasjon til å arbeide med musikk for nettopp større ensembler og arrangere den for en duosammensetning. På programmet står det musikk av både Händel og Bach, men også av mestere som ikke har fått like ikonisk plassering i den musikkhistoriske bevisstheten.
30. august kl. 14:00 · Damsgård Hovedgård, Alléen 29
Hagefest og Grunnlovsjubileum på Damsgård
Håkon Høgemo · hardingfele
Anette Bjørnenak · blokkfløyte
Liv Skoglund · cembalo
«Bergenser, europeer og nordmann!»
Musikk mellom anna frå Jacob Mestmachers notebok. Jacob Mestmacher var ein bergensk musikkelskar og kjøpmann som levde frå 1738 til 1810. Han etterlot seg ei handskriven note-samling, og det er lett å forestille seg at slik musikk har blitt dansa til på hagefest på Damsgård i tida fram mot 1814. Programmet inneheld også tradisjonelle norske hardingfeleslåttar og tysk barokkmusikk.
31. august kl. 14:00 · Gamle Bergen, Nyhavnsveien 4
Gundersen/Kiesling/Leppin trio
«Tysk barokk i Embedsmannshuset»
Luana Gundersen, født 1980 i Rio de Janeiro, er utdannet fløytist ved musikkhøyskolene i Lisboa, Leipzig, Bergen og Brussel (med mastergrad i både moderne fløyter og traverso). Hennes hovedlærere var Benedek Csalog (traverso) og Carlos Bruneel (fløyte). Luana Gundersen har vid konserterfaring med fremførelser på moderne og historiske instrumenter, med ensembler som Telemannisches Collegium Michaelstein, Leipziger Concert (Tyskland), Capela Real (Portugal), Brussels Chamber Orchestra, som vinner av solistkonkurransen i Brussel i 2012 (Belgia), Bergen Barokk (Norge) og Mercury Baroque (USA). I 2006 grunnla hun ensemblet Tinta Barroca, som har opptrådt i Europa og USA. Nå tar hun med seg Kiesling og Leppin og presenterer et knippe senbarokke perler for publikum.
Høstsesongen 2014
2. november kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Hovmodig hoffiolinist»
Francesco Maria Veracini (1690–1768) var en av sin tids fremste fiolinister og en sober komponist for instrumentet sitt. Men det fiolinsonatene har av måtehold og likevekt, må personligheten hans ha manglet: Han var hovmodig og fikk tilnavnet «capo pazzo» («gal i hodet»), gav yndlingsfiolinene sine klengenavn som «Peter» og «Paulus», og under en krangel ved hoffet i Dresden, der han var kammermusiker, understreket han like godt poenget sitt ved å kaste seg ut av vinduet i tredje etasje – dette noe søkte retoriske poenget resulterte i halting resten av livet. På denne konserten får vi høre sonater for blokkfløyte eller fiolin og continuo fra det første, upubliserte opuset hans, som han skrev for kronprinsen i Dresden, samt andre italienske eller i det minste italieniserende solosonater fra hans samtidige klangkolleger.
9. november
kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
kl. 15.00 · Litteraturhuset, Østre Skostredet 5-7
Bergen Barokk & venner
Ung barokk

Elever fra Bergen kulturskole har øvd sammen med Bergen Barokk gjennom hele helgen. De har vært med på en workshop der elever og profesjonelle musikere har jobbet sammen som kolleger. Resultatet får publikum høre på søndagens konserter som avslutter workshopen.

Klokken 14.00 inviteres det til musikalsk vandring i Latinskolen og Holbergmuseet.
Klokken 15.00 blir det konsert på Litteraturhuset.
NB! Konsertsted kan bli forandret.

16 november kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
LINDVALLS VERDEN
Stefan Lindvall · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
Debutkonsert med Stefan Lindvall og Bergen Barokk

Stefan Lindvall er en fiolinist Bergens musikkelskere riktignok allerede har stiftet bekjentskap med. Gjennom kammer- og orkesterkonserter har han opptrådt på Latinskolen og i Domkirken, Gunnar Sævigs sal, Logen og med ensembler som Bergen Barokk, Barokksolistene, Tinta Barroca og Ingrid Eriksen Hagens prosjekt.

Som inspirator og pådriver for kollegaer og studenter i Bergen er han en unik ressurs innen tidligmusikkmiljøet her. Men, så langt, i hans 3-4 årige tilværelse i kystmetropolen, har han ikke blitt spurt om å holde sin debutkonsert i Bergen. Men nå skjer det altså - på forespørsel og programmessig carte blanche fra Bergen Barokk har han satt sammen et soloprogram av den musikken som står ham aller nærmest. Akkompagnert av Siri Hilmen og Hans Knut Sveen vil Drottningholm Barockensembles konsertmester spille sonater, burlesker og kortere stykker av komponister som Jean-Marie Leclair, Francesco Veracini, Jean-Fery Rebel og, selvfølgelig i fiolinsammenheng, Johann Sebastian Bach.

23. november kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Bjørnenak/Fredheim/Nilssen trio
Bjørnenak/Fredheim Duo har denne gangen med seg Tone Nilssen på viola da gamba. Sammen vil de fremføre spenstig tidligitaliensk dansemusikk og skotskinspirert musikk nedtegnet av den toskanske oboisten og fløytisten Barsanti, som drog over Kanalen og arbeidet hos skotske adelige og visste å tilpasse seg den lokale smaken der: kvasse rytmer og de distinkte, omvendte punkteringene som skotsk folkemusikk fremdeles er kjent for. På konserten blir dette kontrastert gjennom musikken til Telemann, Tysklands trendsetter og mest kjente komponist i sin samtid (langt bedre kjent enn kollegaen J. S. Bach). I tillegg til disse ukjente perlene blir det mer berømte stykker å høre, musikk som kvalifiserer til å kalles «perler fra barokken».
30. november 14.00 · Gamle Bergen, Embedsmannshuset, Nyhavnsveien 4
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Hilary Foster · barokkfiolin
Ines Maidre · cembalo
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
«Syng julen inn med Musica Celines»
I dette programmet presenterer Musica Celines et variert juleprogram av internasjonal karakter. Under konserten fremføres alt i fra kantater for juledagene og adventsperioden av G. P. Telemann, til variasjoner over franske Chants des noël og kjente julesanger som «Stille Nacht, heilige Nacht», og «Er ist ein Ros entsprungen.» Du er herved invitert til å synge julen inn med oss!
7. desember kl. 14.00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Luana Gundersen-ensemble
Luana Gundersen · fløyter
Karolina Zych · fløyter
Fløytistene Luana Gundersen og Karolina Zych presenterer i denne konserten fløyteduetter av Wolfang Amadeus Mozart, Georg Phillip Telemann, av både J.S. og W.F. Bach, og tilslutt også noe representasjon ifra Bela Bartok.
Holbergdagene 2014
3. desember kl. 18.00 · Chagall, Vaskerelven 1
Holbergdagenes Festkonsert
Konferansier · Tryggve Fett
Musikk · Bergen Barokk
Musikk · Musica Celines
Ludvig Holbergs liv i tekst og toner

Ludvig Holberg var ikke bare en anerkjent dramatiker, forfatter og historiker, men skal også ha vært en dyktig musiker. Blant annet livnærte han seg med å undervise på fløyte og fiolin under sitt studieopphold ved Oxford i perioden 1706–1708. Videre vet vi at han foretok flere lengre reiser i Europa.

Festkonserten tilegnes Ludvig Holbergs liv i tekst og toner, i anledningen hans 330-års fødselsdag. Vi får ta del i Holbergs univers, med musikk fra Bergen, København, Paris og Hamburg.

5. desember kl. 18.00 · Griegakademiet, Gunnar Sævigs sal
Duo Dan Laurin og Anna Paradiso
Dan Laurin er en av vår tids mest omtalede blokkfløytister. Han utpregetde klangbevissthet og sceneopptreden har gjort ham berømt over hele verden. Han har gitt ut over 30 album og vunnet et stort antall priser og utmerkelser. Fredag 5. desember kan han høres sammen med sin kone Anna Paradiso. De spiller blandt annet verker av Blavet, Scarlatti, Hotteterre og Roman.
5. desember kl 21.00 · Krok og Krinkel Bokcafé · Lille Øvregaten 14
Cafébarokk m/Dapper’s Delight
Adrian Brown, anglo concertina
Susanna Borsch, blokkfløyte

Om du foretrekker å sitte eller stå, drikke eller spise, spasere mellom bordene eller ta en tur ut, stemme i en allsang eller være stille: velkommen til Cafébarokk, en kveld med variert musikk i intime og hyggelige Krok og Krinkel Bokcafé.

Duoen Dapper’s Delight ble skapt for å utforske sang- og dansemusikken i perioden 1550–1750, spesielt da verk som befant seg i både den fine og den alminnelige kulturen. Nå for tiden er det 1600-tallets rike repertoar av engelske sangbøker og skillingsviser som opptar dem. Dette er musikk de føler bygger bro mellom kunst- og folkemusikken, moderne begrep som ikke gjaldt datidens sjangre. Dapper’s Delight benytter seg av små portable instrument som egner seg godt for dette repertoaret. Deres første CD «Indoors» ble innspilt sommeren 2011.

2015
Vårsesongen 2015
15. februar kl. 14.00 · Latinskolen
Bjørnenak/Fredheim/Nilssen trio
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Tone Nilssen · viola da gamba
«Dansemusikk fra 1500 tallet»
Dansemusikk fra 1500-tallet blandet med engelsk og fransk musikk fra samme periode. Tidligmusikk med hint fra folkemusikken. Musikk av bl.a Phalesè, Dowland og Hotteterre.
1. mars kl. 14.00 · Latinskolen
«L’Art de Toucher le Clavessin»
Cembalistene Thor­Halvor Straume, Daniel Tang Gundersen og Hans Knut Sveen tar i dette programmet for seg Francois Couperins lærebok i klaverspill, «L’Art de Toucher le Clavessin», samt framfører og diskuterer hva som kan regnes som kjernen i 16­ og 1700­-talls klaverrepertoar.
15. mars kl. 14.00 · Latinskolen
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyter
Siri Hilmen · barokkcello
«The Musical Club, Oxford»
Konsertens program er sammensatt av musikk som var populær i årene 1706–08, da Ludvig Holberg var student i Oxford. Han livnærte seg da som blokkfløytelærer og, lærte selv så mye av å undervise at han ble byens mest populære fløytelærer. Han ble også innvalgt, etter prøvespill, i konsertforeningen «The Musical Club».
21. mars kl. 12.00–15.00 · Bergen sentrum
«Bachjubileum – Bach 330 år»
På oppfordring fra organisasjonen «Bach in the subways» vil vi være med å feire Bachs 330 års jubileum. Vi skal fremføre Bachs musikk rundt i det offentlige rom i Bergen. Det gjøres samtidig i flere byer rundt om i verden for å generere offentlig interesse og nyskjerrighet for vår kunstform, og å så frøene for fremtidige generasjoner av klassiske musikkelskere.
27. mars kl 20.00 · Krok og krinkel bokcafé
Currentes
Cafébarokk 27. mars vil ha påske som tema. Det blir imidlertid ingen lidelse hos oss. I stedet finner vi fram et par kjente påske-sanger, noen av dem improviserer vi over/under/rundt. Kanskje klarer vi en allsang også. Resten er åpent, og det er serveringen også. Stemningen er like uhøytidelig og programmet like spontant som alltid.
29. mars kl. 14.00 · Latinskolen
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Pepuschs pastoraler»
I barokken fikk pastoralmusikken sitt ypperste uttrykk i den italienske, verdslige kantaten. Også engelskmennene tok til å komponere sine pastorale kantater, som var italienske i stilen, men hadde engelsk libretto – dette jamfør den fremvoksende nasjonalfølelsen til det gryende imperiet. På denne konserten framføres tre slike kantater av tysk-engelske Johann Christoph Pepusch.
12. april kl. 14.00 · Latinskolen
Ingrid Eriksen
«Sense and sensibility – performing the music of C.P.E. Bach»
Denne konserten sikter mot en bedre forståelse av CPE Bachs musikk, samt om møtet mellom dette repertoaret, publikum og utøver i formidlingssituasjonen: I tillegg til studier av repertoaret, eksperimenteres det med forskjellige kontekster og formidlingssituasjoner. Publikum kan trekkes nærmere eller skremmes bort ved å bli overraskende involvert.
26. april kl. 14.00 · Latinskolen
Musica Celines
«Franske trioer»
I dette programmet presenterer Musica Celines fransk kammermusikk med fokus på Couperin, Rameau og Boismortier. Blant annet fremføres «Premier concert» fra Couperins «Concert Royaux», og «Premier balet» fra Boismortiers «IV balets de village en trio», samt utdrag i fra Rameaus «Pièces de clavecin en concert nr 5».
1. mai kl. 20.00 · Krok og krinkel bokcafé
Currentes
Ingvill Mjeldheim Holter · sopran
Hans Knut Sveen · cembalo
Thor-Harald Johnsen · lutt/theorbe/barokkgitar
Jostein Gundersen · blokkfløyter
«A Beggar’s Opera-Café»
I anledning arbeidernes internasjonale kampdag, byr Currentes på tonesatt politisk satire. Utgangspunktet er «A Beggar’s Opera» fra 1728 av John Gay, en umiddelbar suksess i London hvor den ble sunget til kjente ballader og opera-arier arrangert av komponisten Pepusch, og 200 år senere omarbeidet og tilrettelagt av Berthold Brecht og Kurt Weill.
Sommersesongen 2015
7. juni kl 14.00 · Gamle Bergen
Ingrid Eriksen Hagen
«Sense and Sensibility»
Ingrid E. Hagens kunststipendiatprosjekt ved Griegakademiet bærer samme navn som denne konserten: «Sense and Sensibility – performing music of Carl Philipp Emanuel Bach». Målet hennes er å øke forståelsen av denne store Bach-sønnens verk, for eksempel ved å la musikk og skjønnlitteratur belyse samme kunstneriske problemstilling, noe som kan innebære overraskende involvering av publikum!
23. august kl. 14.00 · Gamle Bergen
Erdal/Foster/Jansson trio
Knut Christian Jansson · hammerklaver
Hilary Foster · fiolin
Bodil Erdal · cello
«Hammerklaver i måneskinn»
Hammerklaveret står ikke bare historisk mellom cembaloet på den ene siden og det moderne konsertflygelet på den andre: Det har noe av begge i seg, nemlig cembaloens sprø og perkusive tone og det moderne flygelets dynamiske og klanglige fleksibilitet. På konserten får vi høre Beethovens solo- og kammermusikk for hammerklaver, fremført på en nybygd kopi av et klaver som ble bygget i Beethoven-byen Wien i 1805.
30. august kl. 14.00 · Damsgård Hovedgård
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Ines Maidre · cembalo
Hilary Foster · fiolin
«Musikk av tyske mestre»
På denne konserten får vi høre triosonater og fiolinsoloer av tre tyske 1700-tallsmestre som alle var i slekt med hverandre: På begynnelsen av århundret dominerer J.S. Bach og hans kollega og venn G.P. Telemann, og på slutten er C.P.E. Bach en av de største. Sistnevnte var på sett og vis begges sønn, ikke bare musikalsk: C.P.E. Bach var «Gamle-Bach»s kjødelige sønn og Telemanns gudsønn.
6. september kl. 14.00 · Gamle Bergen
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyte
Claudia Cox · barokkfiolin
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Händel for tre»
I barokken var du ikke noe til komponist før du hadde gitt ut dine første triosonater. De skulle være komponert for to likeverdige melodistemmer og en selvstendig basslinje. G.F. Händel var på sett og vis tidlig ute: Den eldste daterte komposisjonen hans er en triosonate fra 1699, selv om den ikke kom på trykk før 34 år senere i samlingen «IX Sonatas or Trios, Op. 2». The Ladys Entertainment vil denne ettermiddagen i Gamle Bergen spille trioer fra dette opuset.
Høstsesongen 2015
18. oktober kl. 14.00 · Latinskolen
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyter
Hilary Foster · fiolin
Ines Maidre · cembalo
«Seeking a fortune…»

London regnes, den dag i dag, som en av verdens viktigste musikalske metropoler. Mange musikere og komponister har søkt lykken i denne byen, der i blant Godfrey Finger og Georg Friedrich Händel.

Musikeren og komponisten Godfrey Finger var opprinnelig i fra Olomouc. Han ble tilsatt ved det katolske kapellet til James II i 1687, og fikk etterhvert en suksessfull karriere som frilansmusiker og komponist i London, hvor han både produserte musikk for teateret, samt vokal- og instrumental kammermusikk.

Den celebrerte tyskfødte komponisten Händel gjorde også stor karriere i England, først og fremst som opera og oriatoriekomponist. Han gav imidlertid også ut en del orkester og kammermusikk, og tilbragte brorparten av sitt musikalske liv i London hvor han døde i 1759.

I dette programmet kombineres solo- og triosonater av Finger og Händel med egne arrangementer av engelske grounds fra det 16de århundre laget spesielt for anledningen. Der i blant «Tregians ground», «Rowland» og «Fortune».

1. november kl. 14.00 · Latinskolen
Bjørnenak/Nagaraja/Yamamoto
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Krishna Nagaraja · barokkbratsj/hardingfele
Masumi Yamamoto · cembalo
«Prosjekt folkebarokk»

Folkemusikken og barokkmusikken er beslektet. I denne konserten får publikum høre hvordan gjennom nordisk folkemusikk og barokkmusikk på hardingfele og barokkbratsj akkompagnert av fløyter og cembalo.

Verker av Rameau, Morel, C.P.E Bach samt folketoner, slåtter, hallinger og bruremarsj fra Norden.

6. november kl. 19.00 · Kafé Chaos
Cafébarokk
Følg med for oppdateringer.
8. november kl. 14.00 · Latinskolen
Hagen duo
«Tidligmusikk: HIP som happ?»
Gjer klar for overtyre til Olav Tryggvason og eit skeivt blikk på det eine og det andre. Kva ville Bach ha sagt? Om han visste at me graver i musikken hans og studerer nitidige detaljar i korleis dei GJORDE DET for 300 —trehundre— år sidan?!
14. november kl. 17.00 · Latinskolen
Bergen Barokk · Ung barokk
«Ung Barokk»
«Ung Barokk» er et samarbeid mellom Antikk Musikk, Bergen Barokk, Suzuki Viva og Bergen Kulturskole, hvor vi ønsker å øke interessen for eldre musikk hos den yngre generasjonen.Elevene har deltatt på workshop med musikere fra Bergen Barokk og resultatet vises i en musikalsk vandring på Latinskolen.
27.-29. november
Bergen Middelaldermusikkdager
Følg med for oppdateringer.
4. desember kl. 20.00 · Kafé Chaos, Foswinckelsgate 6
Cafébarokk

Cafébarokk er et konsept arrangert av Foreningen Antikk Musikk I Bergen hvor utøvere av «tidlig musikk» blir oppfordret til å utøve sin kunst på en mindre formell scene.

“Tidlig musikk” betyr som regel musikk fra middelalderen og fram til det 19-århundre.I det 19-århundre begynte komponistene å notere musikken på et mer detaljert nivå. Før det var det forventet av musikerne at de tolket notebildet mer aktivt og at de improviserte rundt det skrevne materialet.

Vi gjentar suksessen fra forrige gang men denne gangen vil vi invitere dere til en middelaldersk førjulsfeiring. Kveldens spesielt kuraterte ensemble vil grave dypt i et jule-repertoar som strekker seg fra sakrale hymner til den nedrigste drikkevise.

Og selvfølgelig blir det jam så ta med horn!

Kveldens spesielt kuraterte ensemble:
Blokkfløyter - Jostein Gundersen
Fiolin - Claudia Cox
Sackbut - Håvard Funderud
Barokkgitar - Knut-Martin Langeland Rasmussen
Cembalo - Martin Vinje
Cello - Carmen Bóveda
Perkusjon - Martin Wright Thorsen

6. desember kl. 14.00 · Latinskolen
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Siri Hilmen · barokkcello
Hans Knut Sveen · cembalo
Bergen Barokk med fransk og tysk barokkmusikk slik blokkfløytespilleren Ludvig Holberg kjente den. Konserten er et samarbeid med Holbergdagene.
2016
Vårsesongen 2016
14. februar kl. 14:00 · Latinskolen
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Den barokke solosonatens fødsel»
«Sonata» betyr egentlig bare «klingestykke», i motsetning til «cantata», som betyr «syngestykke». Vi finner formbetegnelsen i Venezia på tampen av renessansen, men det er i barokken sonaten blomstrer for første gang i musikkhistorien. På denne konserten vil The Ladys Entertainment gi oss smakebiter fra solosonatens historie, fra den tidligbarokke venetianeren Dario Castello, over den høybarokke engelskmannen Henry Purcell, til den tyske senbarokkens store stilsyntetiker Georg Philipp Telemann.
28. februar kl. 14:00 · Latinskolen
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyter
Siri Hilmen · barokkcello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Å du Händelse»
Bergen Barokk startet opp på midten av 90-tallet med en CD-utgivelse på Simax av Händels blokkfløytesonater. Den innspillingen vakte internasjonal oppsikt og ble mye omtalt. I denne konserten tar Bergen Barokk et ettertenksomt oppgjør med seg selv. Kanskje det heller bør gjøres slik?
20. mars, kl 14.00 · Latinskolen
Bjørnenak/Fredheim/Nilssen trio
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Tone Nilssen · viola da gamba
Gjermund Fredheim · barokkgitar
«Fra Henrik VIIIs hoff»
De som har interesse for tidligmusikk vil nikke samtykkende til påstanden om at 1500 og 1600-tallet er gullalderen i engelsk musikk. Henrik VIII var ikke bare en despot og en hypokonder, han elsket musikk og komponerte også selv. Hos de senere monarkene av Tudor-slekten og Stuartene hørte man musikk av for eksempel Thomas Morley, John Dowland og Wiliam Byrd, sammen med John Cooper (eller Giovanni Coperario, som han heller kalte seg etter at italienske komponister fikk en høy stjerne i England). Det blir musikk fra engelsk senrenessanse og tidlig barokk.
17. april 14.00 · Latinskolen
Runar Kjeldsberg · romantisk gitar
«De første gitarhelter»

Når fikk gitaren 6 strenger? Hvem var de første gitarheltene? Hvordan klinger en nesten 200 år gammel gitar?

Runar Kjeldsberg tar deg med til en tid hvor virtuosene regjerte de store scenene i Europa. Og den nye versjonen av gitaren med seks strenger hadde stor popularitet. Konserten blir fremført på en original Gennaro Fabricatore gitar fra 1830.

Arrangeres i samarbeid med Gitarekspressen.

Sommer- og høstsesongen 2016
5. juni kl. 14:00 · Gamle Bergen
Musica Celines
Cecilie Haukedal- Johansen · blokkfløyter
Hilary Foster · fiolin
Ines Maidre · cembalo
«Engelsk dansemusikk og fantasier»
I dette programmet fokuserer Musica Celines på engelske danser fra by og fra land, samt engelske fantasier med utgangspunkt i 4 kilder: «The Little Consort of 3 Parts» av M. Locke utgitt i London 1656, «The English dancing master» utgitt av John Playford i London 1651, «The Fitzwilliam virginal book» og «Musicks Hand-maid» utgitt av John Playford i 1663. Man vil få høre musikk av renomerte engelske mestre som Matthew Locke (ca. 1621–1677), William Byrd (ca. 1540–1623), og John Bull (1562–1628), samt enkelte verk av Thomas Morley (ca. 1557–1602), Giles Farnaby (ca. 1563–1640), og Orlando Gibbons (1583–1625) og William Lawes (1602–1645), arrangert og tilpasset spesielt for Musica Celines.
21. august kl. 14:00 · Gamle Bergen
Bjørnenak/Nagaraja/Yamamoto
Anette C. Bjørnenak · blokkfløyter
Krishna Nagaraja · barokkbratsj & hardingfele
Masumi Yamamoto · cembalo
«Prosjekt Folkebarokk»
Dette er en ny og helt unik trio, det er ikke ofte man hører kombinasjonen blokkfløyte, barokkbratsj, hardingfele og cembalo. Vi trakk fullt hus 1. november og er veldig klar for en ny runde neste år. Vi har funnet flere triosonater originalt for blokkfløyte og bratsj, denne gang av Graun og Telemann, et mer moderne stykke for samme trio av Simonetti, og vil kombinere dette med mer Mestmacher og andre norske folkemelodier med hardingfele og blokkfløyte.
4. september kl. 14:00 · Gamle Bergen
Luana Gundersen & Alie Hamberg
Luana Gundersen · fløyte
Alie Hamberg · cembalo
Duoen Luana Gundersen og Alie Hamberg spiller i dette programmet musikk for fløyte og cembalo av komponistene Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach og Wolfgang Amadeus Mozart. De to startet samarbeidet i Haugesund, hvor de begge arbeider som utøvere og pedagoger. Luana Gundersen er kjent i Bergen som fløytist i ulike orkestre og kammerensembler og som leder av sitt eget prosjekt Tinta Barroca, et ensemble med konsertvirksomhet i Europa og USA. Alie Hamberg har en lang erfaring som konsertorganist og pianist, siden 1994 har hun bodd og arbeidet i Norge, for tiden som kantor i Rossabø kirke.
13. november kl. 14:00· Olav H. Hauge sal, Litteraturhuset
Bergen Barokk
«Ung barokk»
I samarbeid med Suzuki Viva og Bergen kulturskole inviterer Foreningen Antikk Musikk og Bergen Barokk til samspill mellom unge og mer erfarne musikere på barokkområdet. I to dager har strykerelevene ved Bergen kulturskole og musikere fra Bergen Barokk arbeidet sammen om et program av hovedsakelig Henry Purcell. Gjest er danseren, gitarspilleren og fortelleren Steven Player, fra England, som har øvd med musikerne i bla. å spille og danse samtidig. Konserten starter kl. 14.00, er gratis for besøkende, og varer ca 45 minutter.
4. desember kl. 14:00 · Latinskolen
Musica Celines
Hilde Annine Hasselberg · sang
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyter
Dag Anders Eriksen · fiolin
Ines Maidre · cembalo
«Kom i julestemning med Musica Celines»
På programmet står julemusikk fra renessanse- og barokkperioden av internasjonal karakter. Vi vil få høre et variert repertoar med stor spennvidde, med smakebiter fra franske chants de Noël, arrangementer av kjente og kjære julesanger og ikke minst Telemannkantater fra juledagene og adventsperioden.
Andre konserter
11. november kl. 20:00· Kafé Chaos, Fosswinkelsgate 16
Cafébarokk
«Bringing Sexy Bach!»
Foreningen Antikk Musikk is once again inviting you to a night of exiting beautiful renditions of music from the early 1300th hundreds up to the baroque era. Alot of this music was born in pubs and alehouses. Let's bring it bach!
During the evening you will be presented music from the students from the Grieg Academy, Møhlenpris Spelemannslag and the Baroque Allstars (consisting of Hans Knut Sveen, Jostein Gundersen, Claudia Cox, Martin Vinje ++)
Inbetween, after, under and over there will also be jamming on popular songs from the early music era. Bring your lutes and recorders!
You are all welcome!
CC: Free! (Please have a beer or two tough..)
2017
Vårsesongen 2017
5. februar kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Bergen Barokk
Stefan Lindvall · fiolin
Chien-Yu Chu · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Klang, polyfoni & tekstur»

Det står sonorisk velklang og antikk polyfoni på programmet når Bergen Barokk sammen med foreningen Antikk Musikk og Bymuseet i Bergen inviterer til matinékonsert i Mesterlektien i Skolemuseet.

Du lurer kanskje på hva slike begrep innebærer, – og svaret ligger i det som var 1600-tallsmusikerens fascinasjon for fiolinen. Få instrument gir så rik og fyldig klang eller kan få fram så menge nyanser som fiolininstrumenter, for ikke å snakke om hvor virtuos spillestil fiolinen kan benyttes til. Hvis utøveren er i samme klasse, vel og merke.

De to fiolinistene Stefan Lindvall og Chien-Yu Chu er nettopp det. Gjennom tette akkordprogresjoner og raske passasjer får de liv i flere komposisjoner av folk som Johann Rosenmüller, Vincenzo Albrici, Johann Vierdank, Johann Valentin Meder og Arcangelo Corelli. Alt i samspill med Siri Hilmen (cello) og Hans Knut Sveen (cembalo).

Programmet er en del av Bergen Barokks program for 2017. Konserten skjer med støtte fra Bergen kommune og Norsk kulturråd.

26.mars kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
The Ladys Entertainment spiller i denne konserten musikk av den generasjonen franske barokkomponister som ikke bare lot seg begrense av franske stilkonvensjoner, men vendte blikket mot Italia. Derfor hører vi italienske stiltrekk som fiolinistisk idiomatikk og orkestrale registerskift – en blandet stil som senere på 1700-tallet innleder den wienerklassiske epoken i musikkhistorien. Verker av blant annet Rameau, Chedeville og Hotteterre.
21.april kl. 22:00-00:00 · Allmuen, Valkendorfs gate 1b
Kafèbarokk
«Cafébarokk - Too hot to Händel?»
Påsken er over og i de fleste norske hjem blir det ofte for lite barokk-musikk i påsken. Heldigvis tar Foreningen for Antikk Musikk ansvar og arrangerer Cafébarokk på Allmuen denne fredagen!
På Cafébarokk serveres det perler fra tidlig-musikken i skjønn forening med god gammeldags barokkjam. Det er nemlig ikke bare jazz-musikerne som er forbeholdt å få jamme. I tidligere tider før det ble vanlig med noter jammet nemlig også klassiske musikere! Dette gjenskaper vi live på Allmuen!
Husbandet består av:
Ingeborg Ekeland · vokal
Jostein Gundersen · blokkfløyter
Claudia Cox · fiolin
Ingrid Eriksen · bratsj
Ragnhild Sannes · cello
Martin Vinje · cembalo
Hans Knut Sveen · pumpeorgel ++...
Gratis adgang
23.april kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
Aplomb
Inger Øvrebø Uberg · sopran
Mari Galambos Grue · sopran
Kristine Rustad · viola da gamba
Solmund Nystabakk · theorbe
Thor-Halvor Straume · cembalo/orgel
«Dunkle refleksjoner ved solkongens hoff»
I Leçon de Ténèbres har François Couperin tonesatt Jeremias klagesanger. I hans samtid ble klagesangene – som skildrer Jerusalems fall og ødeleggelse 586 f.Kr – en allegori over Jesu korsfestelse og oppstandelse. Couperin bringer med sin dypt personlige stil oss nærmere det menneskelig ved Jeremias tekst.
De innledende melismene over hebraiske bokstaver hensetter lytteren i en nærmest hypnotisk stemning og legger opp til de dramatiske resitativene som bugner av kromatikk og dissonansrik harmonikk.
På tross av mørket i dette materialet er mennesket mer enn lidelse og sorg. Mennesket er også glede og kjærlighet. Og på sin finurlige måte går disse gjerne hånd i hånd. Det er nettopp disse relasjonene Aplomb ønsker å utforske. Satt opp om Leçon de Ténèbres nr. 2 og 3 – som danner kjernen i programmet – tar ensemblet også med seg tilhøreren inn i instrumentalmusikken til far og sønn Forqueray, enkle viser av Moulinié og Bousset samt solomusikk for cembalo og theorbe.
7.mai kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
Musica Celines
Hilde Annine Hasselberg · sopran
Ines Maidre · cembalo
DANS & LAMENT med BASSO OSTINATO
Programmet består av italiensk og engelsk barokkmusikk og er satt sammen av verk basert på basso ostinato, en kort stadig repeterende basslinje. Komposisjoner med en slik "hardnakket bass", pyntet av melodielinjens fritt-bevegende og varierte figurer var særlig elsket i barokkens dansemusikk. En av de mest kjente bassfigurer over en fallende kvartfigur var kalt lament bass og ble brukt også i opera-arier, oftest for å uttrykke dyp sorg og klage. I PROGRAMMET: G.Frescobaldi, W.Byrd, H.Purcell, B.Storace.
18.juni kl. 14:00 · Damsgård hovedgård
Ingrid Eriksen Hagen Trio
Dag Eriksen · fiolin
Hans Gunnar Hagen · bratsj
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo
«Mozart og Abel!»

Det skulle kanskje ha vore Bach og Abel, etter konsertserien han dreiv i London saman med son nummer elleve, Johann Christian, ETTER at han studerte med gamlefar sjølv på Thomasskolen i Leipzig, og etter at han hadde spelt i orkesteret til Hasse i 15 år i Dresden. Bach og Abel-konsertane var vidgjetne i London - dei to haldt det gåande i nesten tjue år, heilt til Bach døydde. Den ellevte sonen, altså. Abel klarte ikkje halde det gåande utan venen sin, han gjekk attende til å spele gambe - den siste gambisten på over hundre år. Han spelte pentakord også, heilt nyoppfunne instrument, med fem strengar, kven skulle trudd det.

Men denne gongen vert det Mozart og Abel! Mozart kopierte ein symfoni av Abel, det var sånn ein gjorde då ein lærte seg å komponere, ein kopierte. Mozart kopierte Abel. Sin symfoni. Og kven skulle trudd det! Bretikopf og Härtel gav ut Abel-symfoien som Mozart sin, ein gong på 1800-talet. Det var Abel sine five minutes of fame. Og her er han igjen, den siste gambisten på over hundre år. Saman med Mozart. God fornøyelse!

25.juni kl 14:00 · Damsgård hovedgård
Currentes
Jostein Gundersen · blokkfløyter
Mikko Perkola · viola da gamba
Hans Knut Sveen · cembalo
«Røvere for en dag»

Til denne musikalske sammenkomsten ønsker vi tre ting: Vi ønsker at publikum skal hjelpe oss å sette sammen programmet underveis, vi ønsker at det skal bestå av musikk vi lager selv, og vi ønsker at den skal høres barokk ut. Det første ønsket tror vi skal gå bra. De to siste er det litt verre med: Kanskje vi ikke klarer å skru sammen noe fint som samtidig klinger barokt?

For sikkerhets skyld røver vi med oss noen fine akkorder og melodier fra seksten- og syttenhundretallet, og later som de er våre egne. Og som ordentlige røvere forsøker vi sikkert å selge de samme ideene mer enn en gang. Med litt hell får vi til noen stilkopier som ville fått 1700-talls rettighetshavere til å heve minst et øyenbryn. På den annen side ville nok rettighetshaverne hatt altfor mye annet å tenke på til å konsentrere seg om oss, hadde de eksistert den gang: Barokkens komponister stjal hverandres musikk over en lav sko, så da er det vel på høy tid at vi prøver oss på det samme.

8.juli kl 15:00 · Damsgård hovedgård
Prosjekt Folkebarokk!
Anette C. Bjørnenak Phillip · blokkfløyter
Krishna Nagaraja, barokkfiolin · barokkbratsj, hardingfele
Masumi Yamamoto · cembalo
Vi har startet et spennende prosjekt der vi vil kombinere barokkmusikk og folkemusikk, både i form av instrumenter og lydbilder. All klassisk musikk utspiller seg opprinnelig fra folkemusikken, og det er mange spor etter folkemusikk i barokken. Vi vil spille”gammel folkemusikk og nyskapende barokk”, og vil benytte folkefløyter så vel som barokke fløyter, barokkfiolin og barokkbratsj så vel som hardingfele, og det hele vil akkompagneres av cembaloen, som faktisk gjør seg utrolig godt til folkemusikk også. Det er utrolig spennende å gå tilbake og følge musikkutvikling gjennom historien i alle retninger, og når man jobber sammen med en som har mastergrad i utøvende musikk innenfor begge felt blir det ekstra festlig! På programmet står musikk av Kjell Mørk Karlsen, Mestmacher, slåtter for hardingfele og noen barokke triosonater.
Høstsesongen 2017
8. oktober kl. 14:00 · Rosenkrantztårnet, Rosenkrantzgaten 7
Bjørnenak/Fredheim duo
Anette Bjørnenak · blokkfløyter
Gjermund Fredheim · barokkgitar
Ny anledning til å høre en feiende flott konsert med musikk fra Spania, England, Skottland, Irland og Norge fra middelalder, renessanse, barokk og nyere tid. Her blir det masse sprudlende folkemusikk inspirerte sanger som har blitt svært godt mottatt på Spaserstokk turnè. Vi spiller på masse blokkfløyter og barokkgitar, og gjør det meste repertoaret på vår egen måte etter egen arrangering. Velkommen!
22. oktober kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Ricardo Odriozola · fiolin
Ines Maidre-Aarvik · cembalo
Humor, fantasi og virtuositet er de ordene best karakteriserer dette programmet, hvor de østerrikske tidligbarokk-komponistene Schmelzer og Biber konkurrerer i oppfinnsomhet med de italienske renessansemestrenes Cima og Fontana. Alle hørte de til blant de fremste fiolinistene i sin tid. Musikken er intens og fortryllende, fylt av artige effekter og danserytmer. Fiolinen får derfor mye fokus i programmet med halsbrekkende variasjonsverk - noe av det ypperste som noensinne er skrevet for barokkfiolin.
5. november kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Tinta Barroca
Luana Gundersen · traverso
Karolina Zych · traverso
Ines Maidre-Aarvik · cembalo
Spennende program med store verker av kjente komponister for 2 fløyter og basso continuo fra barokken. Musikk av Antonio Vivaldi: Konsert C-dur for to fløyter (RV533) og Konsert D-Dur «Il Gardellino» (RV428), Jacques Hotteterre «Echoʼs», Johann Joachim Quantz: Konsert G-dur (5:174) og Georg Philipp Telemann: Sonater for to fløyter.
19. november kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
SogeSong
Øyonn Groven Myhren
Anne Hytta

Øyonn Groven Myhren og Anne Hytta i duoen Sogesong gir ut plata "Så vide fara dei lindarord" med rykende ferske, friske og originale tolkninger av eldgamle viser som var godt gjemt, men ikke helt glemt. Øyonn Groven Myhrens unike kvedarstemme og rekonstruksjoner av middelalderske strengeinstrumenter er utgangspunktet for Sogesong. Med Øyonns og Annes dypt personlige uttrykk fundert i Telemarks gamle folkemusikktradisjoner låter Sogesong ulikt det aller meste, melismatisk suggererende, syngende og alltid svingende. Kanskje er det likevel klangen av noe som kunne vært sunget og spilt for lenge, lenge siden.

Sogesong er et møte mellom det urgamle og noe genuint nytt, forma ut og framført av to folkemusikere av i dag. «Så vide fara dei lindarord» inneholder åtte særegne og svært ulike middelalderballader, her er ridderballader, eventyrballader, skjemteballader og en gjenferdballade eller to. Instrumentene til Sogesong – fidler og lyrer med røtter som strekker seg fra Numedal via Novgorod til Valencia – er det Sverre Jensen som står bak. Han er Norges guru innen middelaldermusikk, og en viktig inspirator for Sogesong. Alle balladene er tolka, redigert og arrangert av Sogesong, og gis ut på Grappa Musikkforlag 10. november.

26. november kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Bergen Barokk
Stefan Lindvall · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
Bergen Barokk spiller favorittlåtene sine på Latinskolen den 26. november! Komplett program kommer, men på menyen står blant annet Francesco Veracini og Antonio Vivaldi. Vel møtt!
10.desember kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Currentes
Jostein Gundersen · cembalo
Ingrid Eriksen · cembalo

Ingrid Eriksen Hagen og blokkfløytist Jostein Gundersen prøver til denne konserten noe de ikke har gjort sammen lenge: å spille barokke sonater! Etter årevis med musikk fra middelalder og renessanse, arbeid med nye verk, improvisasjonsbaserte barokke programmer, følsomt klavikordspill og en masse andre eksperimenter, sjekker vi om vi fortsatt har dreis på komposisjoner fra barokken, nærmere bestemt av Stradella, Corelli, og J.S.Bach.

Helt eksperimentfritt kan det imidlertid ikke bli. Publikum vil bli invitert til en ny, eller egentlig gammel, type allsang, til inspirasjon og glede nå som høysesongen for allsang nærmer seg!

Andre konserter
Fredag 6. oktober kl 22:00-01:00 · Allmuen, Valkendorfsgaten 1B
Cafèbarokk på Allmuen
Ingeborg Ekeland · sang
Claudia Cox · fiolin
Carmen Boveda · cello
Daniel Tang Gundersen · cembalo

På Cafébarokk serveres det perler fra tidlig-musikken i skjønn forening med god gammeldags barokkjam. Det er nemlig ikke bare jazzmusikerne som er forbeholdt å få jamme. I tidligere tider, før det ble vanlig med noter, jammet også klassiske musikere! Dette gjenskaper vi live!

Ta med instrumenter og sleng deg med; vi har et husband som spiller et par låter og kan bli med på det meste, ellers er det fritt fram utover kvelden.

2018
Vårserien 2018
Søndag 18.februar kl. 14.00, Latinskolen
Bergen Barokk
Stefan Lindvall, fiolin
Hans Knut Sveen, cembalo
«…dette med fiolin…»

Stefan Lindvall og Hans Knut Sveen møtes over ulike typer musikk for fiolin og cembalo og drøfter «fiolinfetisjismen» blant tyske komponister samtidige med Johann Sebastian Bach. Fiolininstrumentet spiller musikalske roller fra virtuosens raske passasjer eller kryptisk akkordspill til underdanig og akkompagnerende ledsager til cembaloen. Hvorfor har så mange laget så mye av den eksperimentelle musikken sin for nettopp fiolin?

I dette programmet garanterer utøverne at du får høre minst 10 minutter musikk du ikke har hørt før, selv om den ble festet på noteark for 300 år siden.

Søndag 4.mars kl. 14.00, Latinskolen
Nikolai Dahl, cembalo
«Byrdesonge…»

«How sweet the moonlight sleeps upon this bank!
Here will we sit, and let the sounds of music
Creep in our ears: soft stillness and the night
Become the touches of sweet harmony.»
Fra Kjøpmannen i Venedig av William Shakespeare.

Engelskmannen William Byrd (ca. 1540 - 1623) var i sin tid ledende komponist, organist og cembalist på De britiske øyene, og førte den vakre og særegne engelske renessansestilen til et fullkommet høydepunkt.

Det lille man vet om Byrds musikalske oppfostring, foruten at familien hadde tilknytning til St. Pauls katedral i London, er at han i ung alder ble tatt under vingene til Thomas Tallis (1505 - 1585), som selv var landets daværende mest innflytelsesrike og respekterte musiker. Som guttebarn vokste Byrd regelrett opp i en kortradisjon som hittil i dag har eksistert i vel tusen år i Englands katedraler; noe som ikke bare gjenspeiles i den spektakulære og svært uttrykksfulle vokalmusikken hans, men også i linjene og fargerikdommen i instrumentalmusikken han skrev. Byrd har en omfattende produksjon av musikk i alle samtidige musikksjangre, men det er kanskje særlig i klavermusikken hans hvor lyrikk, teknisk mesterskap og ren virtuositet forenes på best vis.

I konsertprogrammet Byrdesonge, utforsker cembalist Nikolai Endresen Dahl spennvidden i disse verkene, med alt fra livlige dansesatser til intime variasjonsverker og store fantasistykker.

Søndag 25. mars kl. 14.00, Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet
Anette C. Bjørnenak & Mai Goto
Anette C. Bjørnenak, blokkfløyter
Mai Goto, hammerklaver
Vi vil spille et program med musikk av C.P.E Bach og flere av J. S. Bach sønner for voiceflute og hammerklaver. Mer om programmet kommer senere!
Søndag 8.april kl. 14.00, Latinskolen
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Ricardo Odriozola, fiolin
Ines Maidre cembalo
Musica Celines utforsker på denne konserten det ekstravagante repertoaret fra tidligbarokkens Stylus Fantasticus hvor musikalsk eksperimentering og fantasi krysser alle etablerte grenser. I sonatene til østerrikerne Schmelzer og Biber får særlig fiolinen briljere i den frie, improvisatoriske stilen, mens cembalisten kaster seg ut i den spanske flamenco-stilen i Solers spektakulære Fandango.
Søndag 22. april kl. 14.00, Latinskolen
Ole Martin Huser-Olsen & Knut Christian Jansson
Ole Martin Huser-Olsen, gitar
Knut Christian Jansson, hammerklaver
Søndag 6. mai kl. 14.00, Lepramuseet, St. Jørgens Hospital, Kong Oscars gate 59
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringenland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
«To yrkesmusikere og en adelsmann»

Som form er solosonaten for fiolin og basso continuo (besifret basstemme) et ekte barn av den italienske barokken og noe enhver ordentlig komponist ble forventet å vise sin skriveferdighet innen.

Felles for solosonatene av Francesco Maria Veracini (1690–1768) og Francesco Mancini (1672–1737) er at de begge er tiltenkt fiolin eller blokkfløyte. Florentineren Veracinis sonate fra 1716, som er overlevert i en håndskrevet samling i Dresden, er den som spilleteknisk ligger fiolinen nærest. For ikke bare er melodistemmen full av typisk fiolinistiske legato-buer, der man spiller rekker av noter med ett buestrøk: Der forekommer også akkorder. Førstnevnte lar seg selvfølgelig utføre på blokkfløyte, men når det gjelder akkordspill er fløytens tekniske grenser definitivt overskredet.

Napolitaneren Mancinis to sonater, som i komponistens levetid ble trykket i tre opplag i London, kan derimot betegnes som «renere» blokkfløytemusikk. Benedetto Marcello (1686–1739) fra Venezia skrev også blokkfløytesonater, men på denne konserten er det klavermusikken hans som blir fremført. Sosialt skiller han seg fra Veracini og Mancini, som begge var yrkesmusikere: Stolt titulerte Marcello seg som «nobile Veneto dilettante di contrappunto» – en venetiansk adelsmann som ikke hadde komposisjon som levebrød, men syslet med musikk som gledelig tidsfordriv.

Fredag 4. mai kl 23:00-01:30 · Allmuen, Valkendorfsgaten 1B
Fredag 11. mai kl 23:00-01:30 · Allmuen, Valkendorfsgaten 1B
BAROKKJAM PÅ ALLMUEN
Claudia Cox · fiolin
Carmen Boveda · cello
Daniel Tang Gundersen · cembalo

På barokkjam serveres det perler fra tidlig-musikken i skjønn forening med god gammeldags barokkjam. Det er nemlig ikke bare jazzmusikerne som er forbeholdt å få jamme. I tidligere tider, før det ble vanlig med noter, jammet også klassiske musikere! Dette gjenskaper vi live! I tillegg til svisker fra renessansen og barokken får vi også noen australske innslag og tradisjonelle irske jigs.

Ta med instrumenter (pitch=440) og sleng deg med; vi har et husband som spiller et par låter og kan bli med på det meste, ellers er det fritt fram utover kvelden.

Søndag 13. mai kl. 14.00, Latinskolen
Tinta Barroca
Luana Gundersen, fløyte
Hayato Naka, fiolin
Ines Maidre, cembalo
«Bach i Mendelssohn stil»
Verden kjenner Johann Sebastian Bach (1685–1750) som kanskje den største komponisten alle tider. Bachs musikk hadde gått i glemmeboken da Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847) gjenoppdaget den. 1829 fremførte Mendelssohn Matteuspasjonen for første gang etter Bachs død. Musikkverden har ikke vært den samme siden. Opplev hvordan Bachs musikk høres ut på romantiske instrumenter, bl.a. på Ole Bull sin gamle fiolin!
Sommersesongen 2018
Fredag 8. juni kl 23:00-01:30 · Allmuen, Valkendorfsgaten 1B
BAROKKJAM PÅ ALLMUEN

På barokkjam serveres det perler fra tidlig-musikken i skjønn forening med god gammeldags barokkjam. Det er nemlig ikke bare jazzmusikerne som er forbeholdt å få jamme. I tidligere tider, før det ble vanlig med noter, jammet også klassiske musikere! Dette gjenskaper vi live! I tillegg til svisker fra renessansen og barokken får vi også noen australske innslag og tradisjonelle irske jigs.

Ta med instrumenter (pitch=440) og sleng deg med; vi har et husband som spiller et par låter og kan bli med på det meste, ellers er det fritt fram utover kvelden.

Lørdag 9. juni 14.00 · Damsgård hovedgård
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Stefan Lindvall · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Herming og etterlikning»

«Det er stygt å herme», dette vet vi alle. Men samtidig er det som regel ingenting som underholder oss mer enn når vi gjenkjenner personer, dyr, maskiner eller annet i en god imitasjon. Forskjellen er selvfølgelig at etterlikningen ikke er vondt ment.

I konserten den 9. juni vil Bergen Barokk ha slik «herming» som tema. Det kan være som etterlikningen av sangere i George Fr. Händels arrangement av operaduetter, i Francois Couperins framstilling av musetten (en sekkepipe) eller når Heinrich I.F. von Biber lager dyrelyder i fiolinformat. Publikum kan jo teste de forskjellige komponistene og se hvor mange av disse karakterene vi klarer å gjenkjenne?

Program

  • George Fr. Händel: Ouverture fra Rinaldo (Walsh arr. 1711)
  • Heinrich Ignaz Franz von Biber: Sonata Rappresentativa
  • Jean Paisible: Grave & Allegro
  • Francois Couperin: Les calotin et les calotines og Les fauvetes plaintives
  • A.-D. Philidor: Rondeau ensuite
  • George Fr. Händel: Duetto ”Scherzano sul tuo volto”, Aria ”Lascia ch’io pianga” og duetto ”Fermati! Armida” fra Rinaldo
Søndag 24. juni 14.00 · Damsgård hovedgård
Anette Bjørnenak Trio med Boris Bizjak
Anette C. Bjørnenak Phillip · blokkfløyter
Boris Bizjak · traverso
Masumi Yamamoto · cembalo

I 2018 vil Anette Bjørnenak igjen komme på banen etter flere år med Prosjekt Folkebarokk, der vi har blandet barokkmusikken med folkemusikk sammen med Krishna Nagaraja på hardingfele og barokkbratsj. Vi vil i år tilbake til tidligmusikken slik vi tror den ble fremført i henhold til historisk orientert oppføringspraksis med autentiske instrumenter og originalt notemateriale.

I den forbindelse har vi fått med oss en fantastisk fløytist som er like god på både traverso og moderne fløyte, Boris Bizjak, og de vil i år spille triosonater av Telemann og Quantz fra barokken. Både Masumi Yamamoto som er fast medlem av Anette Bjørnenak Trio (og Prosjekt Folkebarokk!) og Boris Bizjak bor og virker i London.

Program

  • Johann Joachim Quantz (1697-1773): Trio Sonata in C major, QV 2: Anh.3 Affetuoso - Alla breve - Larghetto - Vivace
  • Georg Philipp Telemann (1681-1767): Fantasie No.7 in D major, Alla francese - Presto
  • Telemann: Trio Sonata TWV 42: e2, Affetuoso - Allegro - Dolce - Vivace
  • Quantz: Fra samlingen 6 duets for 2 flutes QV 3:2
Lørdag 25. august · Damsgård hovedgård
Ruth Solveig Steinsland og Caroline Eidsten Dahl med ensemble
Ruth Solveig Steinsland · blokkfløyte
Caroline Eidsten Dahl · blokkfløyte
Anna Waldingbrett Carlsen · barokkcello
Ingrid Eriksen Hagen - cembalo
«Telemann og damene»

Denne siste av sommerens konserter i regi av Antikk Musikk Bergen åpner med triosonate i C-dur av Georg Philipp Telemann, en sonate som er en hyllest til noen utvalgte historiske eller mytiske kvinneskikkelser. I tillegg får vi høre en smakebit fra Caroline Eidsten Dahls snarlig kommende Telemann-plate. Det er også viet en del plass til 1500 og 1600-talls musikk i programmet; musikk av Frescobaldi, Castello, Gabrielli, Mayone, Pretorius og Josquin de Prez.

Ruth Solveig Steinsland og Caroline Eidsten Dahl med ensemble
Høstserien 2018
Søndag 23. september kl. 14.00 · Latinskolen
Knut Christian Jansson & Halvor Festervoll Melien
«Wienerformiddag i Latinskolen»
Baryton Halvor Melien og pianist Knut Christian Jansson gjør lieder og klaverstykker av Mozart, Beethoven og Schubert. I dette repertoaret kommer virkelig hammerklaveret til sin rett. Ofte må pianisten bruke mye krefter på ikke å overdøve sangeren i dette repertoaret, men ved å ta i bruk hammerklaveret kan pianisten bruke et større dynamisk og klanglig spenn uten å være engstelig for å overdøve sangeren. På denne måten er det lettere å virkeliggjøre komponistens intensjoner med sangene. 
Knut Christian Jansson
Søndag 4. november kl. 14.00 · Latinskolen
Bergen Barokk
Frode Thorsen · blokkfløyte
Stefan Lindvall · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Herming og etterlikning»
"Det er stygt å herme", dette vet vi alle. Men samtidig er det som regel ingenting som underholder oss mer enn når vi gjenkjenner personer, dyr, maskiner eller annet i en god imitasjon. Forskjellen er selvfølgelig at etterlikningen ikke er vondt ment. I konserten den 4. november vil Bergen Barokk ha slik "herming" som tema. Det kan være som etterlikningen av sangere i George Fr. Händels arrangement av operaduetter, i Francois Couperins framstilling av musetten (en sekkepipe) eller når Heinrich I.F. von Biber lager dyrelyder i fiolinformat. Publikum kan jo teste de forskjellige komponistene og se hvor mange av disse karakterene vi klarer å gjenkjenne?
Bergen Barokk
Søndag 18. november kl. 14.00 · Latinskolen
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen · blokkfløyte
Ricardo Odriozola · fiolin
Ines Maidre Årvik · cembalo
«Dansende Versailles»
Det beste fra fransk barokkmusikk blir presentert når Musica Celines spiller et praktprogram hvor suiter av aristokratiske danser veksler med rekker av musikalske karakterportretter. Verkene, komponert av Lully, Couperin, Marais og Rameau, ble hovedsakelig skrevet for seremonier og tilstelninger ved franske hoffet til selveste Solkongen, Louis XIV.
Musica Celines
Torsdag 29. november kl. 20.00 · Nøsteboden
THE PARNASSIAN ENSEMBLE
Sophie Middleditch - recorder
Helen Hooker - recorder
Lynden Cranham - baroque ’cello
David Pollock - harpsichord
Since its formation in 1998, The Parnassian Ensemble has gained a reputation for its virtuosic performances and innovative programming. It regularly appears at prestigious venues throughout the British Isles such as The Purcell Room; St John’s, Smith Square; St David’s Hall, Cardiff and The Fairfield Hall, Croydon. The ensemble also performs for festivals, music societies and museums as well as schools and universities.
The group’s concert schedule has included appearances at the Victoria and Albert Museum; the National Portrait Gallery; the Cobbe Collection of historical keyboard instruments, Hatchlands, Surrey; the Newbury Spring Festival; the Djanogly Recital Hall, Nottingham; the Firth Hall, University of Sheffield and the Totnes Early Music Society, Devon.
An unusual feature of its recitals is the introduction to audiences of fine, original, early eighteenth-century English recorder music which would otherwise remain virtually unknown. It was this enthusiasm that led to the recording of their critically acclaimed first disc, A Noble Entertainment – Music from Queen Anne’s London 1702-1714 (AV2094) released on the Avie Records label and which is now regularly broadcast on BBC Radio 3, Classic FM and world-wide.
Torsdag 29. november ca. kl. 21.30 · Nøsteboden
Kafé Barokk
Claudia Cox - violin
Jostein Gundersen - blokkfløyter
Carmen Boveda - cello
Daniel Tang Gundersen - cembalo
Etter konserten med The Parnassian Ensemble fortsetter denne barokke helaftenen med Kafé Barokk. I Kafé Barokk inviterer FAM på en jam hvor alle kan være med. Det blir barokk standarder og lek med klassikere når husbandet drar musikken i gang. Ta med hornet og spill med. Pitch: 440hz.
Søndag 2. desember kl. 14.00 · Latinskolen
The Ladys Entertainment
Ingvill M. Holter · sopran
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
«Georg Philipp Telemann (1681–1767): Kantater og sonater»
Nærmere to tusen kirkekantater kjenner vi til fra Telemanns hånd. De fleste av dem er organisert i årganger, som inneholder én kantate til hver av kirkeårets søn- og helligdager – slik også kantatene i Harmonischer Gottes-Dienst fra 1725/26. Her treffer Telemann tidssmaken akkurat. For ikke bare bruker han den teatralske musikken, den som appellerer til følelsene, til å forkynne det kristne budskapet. Han skriver også i et hendig format som gjør det mulig å fremføre kantatene som intim kammermusikk. Sammen med to kantater vil vi på denne konserten oppleve tre sonater av samme komponist, instrumentalmusikk som har det til felles med kantatene at Telemann publiserte dem som føljetonger, i Der getreue Music-Meister, som var det første tidsskriftet med musikalier i Tyskland.
The Ladys Entertainment
2019
Vårserien 2019
20. januar, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Ingrid Eriksen Hagen & Stefan Lindvall
Stefan Lindvall, fiolin
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
«Hanseatiske toner»
For 250 år siden var det over 400 år gamle hanseatisk kontor i ferd med å avvikles. Ingrid og Stefan markerer dette med et utvalg av den aller siste hanseatiske musikken: Van der Graaf, Abel, Leclair og selvsagt Mestmacher!
10. februar, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Bergen Barokk & strykere
Stefan Lindvall, fiolin
Chien-Yu Chu, fiolin
Hans Gunnar Hagen, bratsj
Siri Hilmen, cello

Ensemblespill i Bergen har ikke alltid vært til alles fornøyelse. Claus Fasting fortalte i 1781 fra et selskap hvor musikerne nettopp hadde kommet inn i rommet:

«Man stemte hvert Instrument, det er at sige, man forstemte det. Man tog en Trio ud; Himmel og Jord hvilken Trio! To Stemmer vare av eet Partie, og den 3die hørte Gud veed til hvilket andet. To Stemmer vare av Dur og den 3die av Mol. Hvilken Forskrækkelse; Man begyndte allerede at spille» (Selvik, 2005).

Bergen Barokks strykere tar 10. februar opp den stolte tradisjonen, men vi våger å påstå at ferdighetene har utviklet seg siden Fastings tid. Musikken de byr på er heller ikke hva som helst, - vi snakker om strykekvartett før strykekvartetten faktisk fantes!

Vi tenker kanskje på Haydn, Mozart og senere komponister når vi tenker på «strykekvartett». Men alt på 1600-tallet fantes utallige musikere som eksperimenterte med ensembletyper og sjangre, spesielt i området nord for Alpene og inn mot Bøhmen. Bergen Barokk - fiolinst Stefan Lindvall forteller: «I slutet av 1600-talet var området från alperna i syd till Dresden, den stora staden för konst och musik, en smältdegel av stilar och influenser från alla väderstreck och samhällsklasser. Allt blandades och bildade på ett sätt en egen stil» og han fortsetter om en av mesenene som understøttet dette, Karl von Liechtenstein Kastelkorn: «[Liechtenstein] älskade att roas av musikaliska historier från vardagligt liv bland de lägre klasserna, samt uppleva naturen av violinvirtuoser som Biber och Schmelzer».

24. februar, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Knut Christian Jansson & Kristin Mulders
Kristin Mulders, sang
Knut Christian Jansson, klaver
Musikkhistorien har en tendens til å selektere et par komponister på bekostning av mange andre gode komponister. I kretsen rundt Franz Schubert virket en rekke gode komponister som Johann Friedrich Reichardt, Johann Michael Vogl, Carl Friedrich Zelter og Ludvig Berger. Disse komponistene vil Knut Christian Jansson (hammerklaver) og mezzosopran Kristin Mulders fremføre lieder og klavermusikk av.
17. mars, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
The Ladys Entertainment
Ingvill Mjeldheim Holter, sopran
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen Gundersen, cembalo

The Ladys Entertainment med Ingvill Mjeldheim Holter(sopran), Sjur Haga Bringeland (blokkfløyter) og Daniel Tang Gundersen Gundersen (cembalo) spiller kantater av Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville (1711–1772) og suiter av Jaques-Martin Hotteterre (ca. 1684–1763).

Fløytisten og komponisten Jacques-Martin Hotteterre «Le Romain» (1674–1763) ble født inn i en innflytelsesrik musiker- og instrumentbyggerfamilie med tette bånd til det franske hoffet. Tilnavnet «romeren» går tilbake til et toårig opphold i Roma rundt århundreskiftet, der han var engasjert av Francesco Maria Ruspoli, den styrtrike adelsmannen som noen år senere også tok den ni år yngre G.F. Händel under sine vinger. Både som instrumentbygger, komponist og pedagog bidro Hotteterre til å utvikle repertoaret og spilleteknikken for den nyutviklede barokke tverrfløyten, blant annet gjennom læreverket Principes de la flûte traversière og de to suitesamlingene for tverrfløyte og basso continuo, op. 2 og 5. Det er fra den første av disse, Premier livre de pièces pour la flûte traversière (1708) vi i dag spiller utdrag. Men ikke med tverrfløyte, men blokkfløyte, noe komponisten selv la opp til, i og med at han tilføyde «et autres instruments» til tittelen.

Fiolinisten og komponisten Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville (1711–1772) fra Narbonne i Sør-Frankrike var, sammen med J.-Ph. Rameau, en av den franske senbarokkens største mestre. Han innehadde prestisjefulle stillinger, blant annet som fiolinist ved den offentlige konsertserien Concert Spirituel i Louvre og i Ludvig XV.s Chapelle royale. Ved siden av en rekke fiolinsonater er han i dag mest kjent for sine Grands Motets, monumental kirkemusikk for solister, dobbeltkor og orkester. Mindre monumentale, men ytterst raffinerte, er hans Pièces de clavecin avec voix ou violon, op. 5 (1748), som vi i dag spiller fra. Her lar fiolinstemmen seg med litt justering fint gjøres på blokkfløyte. Spesielt for samlingen er cembalo-parten, som ikke er notert med besifring (basso continuo), men har virtuost utkomponerte akkord- og melodibevegelser for cembalistens høyre hånd.

7. april, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Currentes
Jostein Gundersen, blokkfløyter
Ingrid Eriksen Hagen, cembalo
«Innfall og bruddstykker»

Barokkmusikk består for en stor del av korte stykker, eller «pièces», som franskmennene ville sag med en klar karakter. Slik karakterstykker ble ofte satt sammen i standard rekkefølger, «suite de pièces», hvor satsenes ulikeartede uttrykk satte hverandre i relieff. Med sine tydelige forskjeller, var dansestykker foretrukne som karakterstykker. Dersom man kjenner de ulike dansetypene godt, kan man med ikke alt for store vanskeligheter forme en hvilken som helst enkel sats til en dansesats.

I denne konserten lager Currentes to suiter. Den første er basert på temaet til Bachs kjente Goldberg-variasjoner. Den andre er basert på en sats av Charles Dieupart, hvis suiter Bach hadde på hylla. I tillegg spiller vi noen korte satser som vi liker for deres tydelige karakter, eller preg av innfall. Musikerne introduserer stykkene underveis, og sørger for at det blir anledning for de som ønsker til å utfylle opplevelsen med Christinegårds kake-stykker.

28. april, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Berit Opheim & Nils Økland
Berit Opheim, sang
Nils Økland, viola d'amore
Denne søndagen presenterer vi to musikere svært bevandrete musikere: Berit Opheim og Nils Økland. Sammen skal de ta oss med på en reise inn i middelalderballadenes spennede tonespråk og tekstmateriale. Dette blir også en sjelden anledning til å nye tonene fra en Viola d'Amore, et instrument vi her i perifieren ikke for anledning til å høre ofte.
2. juni, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Musica Celines
Cecilie Haukedal-Johansen, blokkfløyter
Hilary Foster, fiolin
Ines Maidre, cembalo
«Chaconne og Passacaglia»
De musikalske formene chaconne og passacaglia er sterkt beslektet, og har begge sitt utspring i Spansk folkedans fra 1500-tallet. Oftest, men slett ikke alltid, baseres chaconne og passacaglia på en ostinato-bass som repeteres gjennom verket. Musica Celines tar i dette programmet publikum med på en musikalsk rundreise og presenterer eksempler på chaconner og passacaglia av kjente Europeiske komponister som; Bach, Marais, Schmeltzer, Purcell, Händel og Bertali så vel som egne arrangementer.
16. juni, kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Bergen Barokk & Currentes
«Firestemmers fløyteconsort & cembalo»
Med instrumentariet som Bergen Barokk og Currentes har anskaffet over tid, er det naturlig å samarbeide i produksjon av polyfont blokkfløyteensemble og med musikk i brytningen mellom renessanse- og barokk polyfoni. Fløytene som brukes er spektakulære i størrelse og klang, opp moit størrelse av orgelpiper!
Høstserien 2019
1. september · kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Bergen Barokk
Frode Thorsen, blokkfløyter
Stefan Lindvall, fiolin
Adrian Rovatkay, fagott
Siri Hilmen, cello
Hans Knut Sveen, cembalo
«Telemann the Chameleon»

Den 1. og 2. september spiller Bergen Barokk to konserter: først i Bergen på Christinegård hovedgård, i konsertserien for Antikk Musikk, deretter i Koncertkirken, København, i serien Early Monday.

Dette blir en anledning til å bli bedre kjent med trioen bak CD-innspillingen “Telemann the Chameleon”, men vi bruker anledningen til å kunne instrumentere litt større og legger til musikk av Georg Fr. Händel.

15. september ·
OBS!
kl. 15:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Ingrid Eriksen Hagen & Silje Solberg
Silje Solberg - hardingfele
Ingrid Eriksen Hagen - cembalo
«Meg tykkes at verden er underlig»
S.H. Walckes dansebok fra 1804, Schodsbergs notebok, Norges eldste koralbok, med flere: Ingrid Eriksen Hagen og Silje Solberg spiller musikk fra håndskrevne notebøker fra 17-1800-tallet på cembalo og hardingfele.
29. september · kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Luana Luorenco Gundersen & Ines Maidre
Luana Lourenco Gundersen - fløyte
Ines Maidre - cembalo

Fløytisten Luana Lourenco Gundersen og cembalisten Ines Maidre presenterer et program hvor sonate står i hovedrollen. Denne mangefasetterte komposisjonsformen oppstod i Italia i det 17. århundret og selve navnet sonate (italiensk sonare - "å lage lyd") viser til musikk som blir fremført instrumentalt.

Musikkinstrumentenes utvikling i det 18. århundre bidro til sonatens rike oppblomstring i Italia. Fra opprinnelig å være et ensatsig, enkelt stykke utviklet den seg til et flersatsig verk med kompleks struktur. Av de mange komponistene som dyrket sonaten hører vi i dette programmet fløyteverk av Locatelli, Sammartini og Platti, vekselvis med Domenico Scarlattis virtuose cembalosonater med gnistrene og flamboyant iberisk preg.

30. september ·
OBS!
kl. 18:00, på Litteraturhuset i Bergen
«Det gamle i det nye, ny musikk på historiske instrumenter»
Alwynne Pritchard, stemme
Jostein Gundersen, blokkfløyte
Hans Lub, fidel
Hans Knut Sveen, organetto
Ruben Sverre Gjertsen, elektronikk
Musikk av Jacopo Da Bologna, Ruben Sverre Gjertsen, Alwynne Pritchard m.fl.
20. oktober · kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Anette Bjørnenak & Mai Goto
Anette Bjørnenak, blokkfløyte
Mai Goto, hammerklaver

Annette Bjørnenak og Mai Goto presenterer et program bestående av musikk av Ernst Krähmer (1795-1837), den største virtuosen og komponisten for det ungarske instrumentet csakan, en slags blokkfløyte med klaffer stemt i Ass som ble svært populær i Wien på 1820-tallet. Instrumentet ble oppfunnet av Anton Heberle, men ble gjort kjent og ikke minst annerkjent av Krähmer. Krähmer arbeidet som oboist i Wien frem til 1822, resten av sitt korte liv turnerte han som csakan virtuos rundt i Europa, og det var på denne tiden han skrev mesteparten av sine 38 verk for instrumentet. Han døde av lungebetennelse i en alder av 42 år i 1837. Utgavene vi fremfører er transkribert for blokkfløyte av Piers Adams, og skal fremføres akkompagnert av hammerklaver. Musikken er skrevet i salongstilen som var populær i perioden (1820-1830) og er ment for å underholde med virtuositet, brillianse og ikke minst humor.

Beethovens (1770-1827) Måneskinnssonate er et av verdens mest berømte klassiske klaverstykker. Det var også svært populært da det ble skrevet i 1801. Mai Goto vil fremføre verket slik det hørtes ut i komponistens samtid, som gir et magisk historisk sus.

10. november · kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
The Ladys Entertainment
Ingvill M. Holter, sopran
Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen, cembalo
«Händels Neun deutsche Arien»

The Ladys Entertainment (Ingvill M. Holter, sopran; Sjur Haga Bringeland, blokkfløyter; Daniel T. Gundersen, cembalo) framfører stykke frå Georg Friedrich Händels (1685–1750) Neun deutsche Arien («Ni tyske ariar»), HWV 202–210. Ariane for songar, melodiinstrument og basso continuo er perler i den religiøse kammermusikken frå 1700-talet, så rike på melodiske mesterstykke at komponisten sjølv «resirkulerte» mange temaa i seinare stykke.

Sidan Händel sjeldan komponerte på morsmålet sitt, står ariane i ei særstilling i Händels livsverk, som elles er prega av italienske operaer og engelske oratorium. Librettoen (songtekstane) er av den frodig-barokke sorten, dikta av den hamburgske lyrikaren og statsmannen Barthold Heinrich Brockes (1680–1747), som jamvel Bach og Telemann tonesette.

I pausen under konserten vil publikum få glede av å kikka på ei originalutgåve frå 1738 av Brockes’ Irdisches Vergnügen in Gott, som er diktsamlinga Händel henta arietekstane frå. I tillegg blir det utstilt eit originalt, samtidig koparstikk-portrett av Brockes – begge frå blokkfløytistens private koparstikk-kabinett.

24. november · kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
Knut Christian Jansson & Thorbjørn Gulbrandsøy
Thorbjørn Gulbrandsøy, tenor
Knut Christian Jansson, hammerklaver

Den første gangen Franz Schubert fremførte sangsyklusen Winterreise for en liten gruppe venner, uttalte han: "Jeg liker disse sangene bedre enn alle de andre jeg har skrevet. En dag vil dere også gjøre det."

Winterreise er et av musikkverkene som griper lytteren på en helt spesiell måte. Vi følger en forsmådd manns vandring gjennom et vinterlandskap. Naturen speiler hans indre sjelelige tilstand, som svinger mellom galskap og sorg.

8. desember · kl. 14:00 · Christinegaard hovedgaard, Formannsvei 3
L’État Libre de Neige
Lars Henrik Johansen - solo cembalo/orgel
Valeria Montanari - cembalo
Fabiano Merlante - barokkgitar/lutt/teorbe
Ulrik Gaston Larsen - barokkgitar/lutt/teorbe
Fabio Tricomi - fiolin/perkusjon, zampogna
Musikkollektivet L'Ètat Libre de Neige tar med seg sitt nye prosjoekt til Bergen. Der eksperimenterer de med Girolamo Frescobaldis solomusikk. De spiller den med fullt band, etter modell fra hans kollega Hieronymus Kapsberger. Dette gir gode muligheter til å ta frem fargene, lage konturer på formene, og se tredimensjonaliteten i musikken med forgrunn og bakgrunn tydeligere. I tillegg har de med seg kompetanse på italiensk folkemusikk, og ser på hvordan noen av elementene i denne musikken har paralleller til dagens levende tradisjon.