Foreningens medlemmer

Anette Bjørnenak

Anette Bjørnenak studerte blokkfløyte på Norges Musikkhøgskole og på Griegakademiet, inst. for musikk ved Universitetet i Bergen. Hun avsluttet sin utøvende mastergrad på Griegakademiet i juni 2008. Hun har deltatt på en rekke kurs og masterklasser og mottok Bergen kommunes Kulturstipend i 2008 og i 2012. Etter endt utdanning har hun hatt en aktiv karriere som freelance musiker. Hun har sin egenproduserte forestilling ”Fløytelåt” som hun spiller for Rikskonsertene sammen med gitarist Gjermund Fredheim. Hun var med å stifte foreningen ”Antikk Musikk” i 2007, der hun bidrar aktivt med ulike ensembler. Hun har hatt en rekke spilleoppdrag i Bergen og omegn med ulike besetninger. I 2009 startet hun ”Anette Bjørnenak Trio” med Siv Thomassen, barokkfiolin og Erik Dippenaar, cembalo. De hadde sin første konsert sammen i mars 2009, og har siden hatt konserter i London, Bremen i Tyskland, Oslo og Bergen med cembalisten Masumi Yamamoto. Det siste året har hun hatt en rekke konserter med ”Trio Azzurro” og med Bjørnenak/Fredheim/Lægreid Trio. Anette underviser i Bergen Kulturskole, Langhaugen videregående skole og på Voss folkehøgskole og har privatelever og seminarer.

Bergen Barokk

Bergen Barokk ble dannet av Frode Thorsen og Hans Knut Sveen i 1994 i forbindelse med en konsertserie i regi av Bergen kommunes kulturavdeling, og er i dag en av Norges ledende tidlig musikk grupper. Ensemblet har konsertert og vært kringkastet i Skandinavia, Russland, Tjekkia og USA. Innspillingene finnes på Simax Classics, BIS, Bergen Digital Studio og Toccata Classics og dekker tysk, engelsk, italiensk og fransk repertoar. Bergen Barokk har samarbeidet med ensembler som Pratum Integrum (Moskva), Norsk Solistkor og Barokksolistene. Ensemblet har bla. gjestet Festspillene i Bergen, Philadilphia Bach Festival og Moskva Antiquarium.

Frode Thorsen
Frode Thorsen studerte ved Bergen Musikkonservatorium og Musikkhøgskolan i Stockholm. Han debuterte i 1984 og har siden da vært aktiv solist og kammermusiker i inn- og utland, ikke minst med Bergen Barokk som han stiftet sammen med Hans Knut Sveen i 1994. Frode Thorsen har også arbeidet som komponist, spesielt med musikk for teater og ballett, og som ”scenisk” musiker sammen med dansere og skuespillere. Har gitt ut en rekke CD-innspillinger med repertoar fra middelalder, barokk og samtid. Frode Thorsen er professor i blokkfløyte og tidligmusikk og tidligere leder for Griegakademiet, UiB.

Hans Knut Sveen
Hans Knut Sveen studerte orgel og kirkemusikk på Bergen Musikkonservatorium fra 1983 til 1987. I samme periode spilte han cembalo med Ketil Haugsand, deretter fortsatte han cembalostudiene i Nederland. I Amsterdam gikk han hos Anneke Uittenbosch og deretter hos Gustav Leonhardt. I 1992 ble Hans Knut Sveen ansatt som lærer på Bergen Musikkonservatorium og i 1993 tok han diplomeksamen i cembalo i Amsterdam. Hans Knut Sveen underviser i cembalo.

Currentes

Currentes er et av norges fremste ensemle på tidligmusikk og Bergen er heldige som har ensemblet bosatt i sitt distrikt. Jostein Gundersen formet ensemblet i 2006 med målet om å utforske ukjent repertoar og nye uttrykksformer. Jostein Gundersen er blokkfløytist og førsteamanuensis ved Grieg Agademiet og leder av Bergen Middelaldermusikkdager.

Jostein Gundersen
Jostein Gundersen er uteksaminert kunststipendiat fra det prestisjetunge norske Stipendprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid (likestilt med en akademisk Ph.D.). Han er grunnlegger og kunsterisk leder av ensemblet Currentes, som har opptrådt i Norge, Tyskland, Tsjekkia og Italia. Deres første CD er et portrett av komponisten Antonio Zacara da Teramo, utgitt på plateselskapet LAWO Classics. Gundersen underviser i blokkfløyte, ensemble og teorifag ved Griegakademiet – Institutt for musikk, og i historisk improvisasjon ved Hochschule für Musik und Theater «Felix Mendelssohn-Bartholdy» i Leipzig.

Ingrid Eriksen Hagen

Ingrid E. Hagen er fødd i 1978. Ho har hovudfagsutdanning på cembalo frå Griegakademiet, inst. for musikk i Bergen, med studieopphald ved det Kongelege Konservatorium i Haag i Nederland. Som lærarar har ho hatt Hans Knut Sveen, Frode Thorsen, og Patric Ayrton på cembalo, samt Elisabeth Klein og Knut Albrigt Andersen på piano. Ho har dessutan fått timar med Richard Egarr, Enrico Baiano, Ketil Haugsand mfl. Ho var med å stifte ensembla ”Via Galante” og ”Trondheim Barokk”, og ho var musikalsk leiar for barokkoperaensemblet ”Norsk Tidligmusikkteater”. Ho deltek aktivt i Foreningen Antikk Musikk sine konsertseriar, og har sitte fleire periodar i styret. Ho har også delteke mykje i det bergenske musikklivet, m.a. med Bergen Barokk, Currentes, Lux Borea og Bergen Bachsolister. Samt med m.a. Norsk Barokkorkester, Barokksolistene og Grex Vocalis, og dei fleste norske symfoniorkester. Ho har 2 gongar vore solist med Kristiansand Symfoniorkester, saman med m.a. Arve Tellefsen. Ho har sidan 2006 undervist i periodar ved Griegakademiet, inst. for musikk i Bergen.

Musica Celines

Musica Celines ble stiftet i 2005, er fast basert i Bergen og har spesialisert seg i framføring av europeisk kammermusikk fra 15-1700-tallet. Ensemblets base består av musikerne Cecilie Haukedal Johansen (blokkfløyte og barokkfiolin), og Ines Maidre (orgel og cembalo). Besetningen for øvrig varierer fra prosjekt til prosjekt. Ensemblet har mottatt svært positiv omtale for sitt arbeid og har blant annet spesialisert seg i å lage sine egne arrangement av tidligmusikk.

Cecilie Haukedal Johansen
Cecilie Haukedal-Johansen er utdannet ved Griegakademiet i Bergen med Frode Thorsen som hovedinstrumentlærer. Etter å ha fullført studiene i Bergen ble hun tatt opp som student ved det prestisjefylte Sweelinck konservatorium i Amsterdam hvor hun studerte med professor Saskia Coolen. Her fullførte hun post-graduate studier, og tok deretter hovedfag (Master of Music). Cecilie er en aktiv kammermusiker og har blant annet høstet suksess med sine komposisjoner og arrangementer av tidlig musikk. Hun har jobbet med ensembler som Voces Musicales Amsterdam, Trium Vocum Carmina og Musica con Abbandono, og var initiativtaker til stiftelsen av ensemblet Musica Celines. Hun har spilt med kjente Nederlandske orkestre som Bach Residentie Orkester og Utrecht Barok Consort. Ved siden av sitt arbeid for Musica Celines samarbeider Cecilie også med andre norske tidligmusikkaktører. Hun har vært styreleder for Antikk Musikk fra 2007-2008, og styremedlem/ økonomiansvarlig fra 2010-2011. Cecilie mottok Bergen Kommunes etableringsstipend i 2006 og Bergen Kommunes Kulturstipend i 2010, og er leder og produsent for Musica Celines.

Ines Maidre
Ines Maidre er i besittelse av piano- og orgeldiplomer med utmerkelse fra Estonian Academy of Music, hvor hun studerte med professorer som Bruno Lukk og Hugo Lepnurm. I 1989-91 fullførte hun organiststudier i Frankrike med professor Daniel Roth ved Ecole Niedermeyer, og i 1991 vant hun «Premiere Prix Unamite ved Concours Musicale d’lle de France». I perioden 1994-1998, studerte hun cembalo og barokkinterpretasjon ved Griegakademiet i Bergen, med Hans Knut Sveen som hovedinstrumentlærer. Ines har turnert i en rekke Europeiske land, samt i Sør- og Nord-Amerika. Hun har opptrådt under internasjonale festivaler i Nuremburg, Brussel, Haarlem, Bergen, Blekinge, Espoo, Riga, Tallin, og konsertert i Buenos Aires, Montevideo, Rio de Janeiro. Hun har også vært orgelsolist i en rekke orkesterverk under dirigenter som: Neeme Järvi, Tõnu Kaljuste, Martin Fischer-Dieskau, Fabio Ventura og Leo Krämer, samt solist eller akkompagnatør ved cembaloen. Ines har spilt inn en rekke CD-er med Estisk musikk, og i 1995 ble hun belønnet med en pris fra Eesti Kultuurkapital for sine orgelprestasjoner. Ines underviser orgel ved Grieg Akademiet i Bergen.

The Ladys Entertainment

Ensemblet består i sin faste form av Sjur Haga Bringeland (blokkfløyte) og Daniel Tang Gundersen (cembalo), men blir fra tid til annen utvidet med sangere og strykere. THE LADYS ENTERTAINMENT gir jevnlige konserter i Norge og har ellers turnert i Danmark, Tyskland, Tsjekkia og Latvia. På programmet står ofte diverterende musikk fra høybarokken, ikke sjelden arrangert av musikerne selv, slik praksisen var i barokken: Man tar det man har og gjør det beste ut av det! «The 1st Book of THE LADYS ENTERTAINMENT or Banquet of Musick being a Choice Collection of the Newest and most Airy Lessons for the Harpsicord or Spinnet» er tittelteksten på et notehefte som ble trykket i London i 1708. Det er herifa ensemblet har hentet navnet sitt fra, og for å rettferdiggjøre dette vesle tyveriet, spiller de ved hver konsert et lite stykke fra denne samlingen.

Sjur Haga Bringeland
Sjur Haga Bringeland studerte blokkfløyte på Griegakademiet – Institutt for musikk (UiB), under professor Frode Thorsen, og fullførte mastergraden sin førre hausten. Studert har han òg ved Hochschule für Musik und Theater München, der under professor Markus Zahnhausen. I Skandinavia, Latvia, Tyskland og Tsjekkia har han teke del på ei rekkje kurs og meisterklassar i tidlegmusikk, og i Tyskland har han spelt i Händel- og Monteverdi-operaer. Med ensemblet The Ladys Entertainment har han spelt under Festspillene i Bergen, og gjennom fleire år turnert Noreg og utlandet, seinast i sommar på Stockholm Early Music Festival. Bringeland bur no i Leipzig der han tok magistergraden i musikkvitskap, ved sida av verksemda som musikkjournalist i avisa Dag og Tid.

Daniel Tang Gundersen
Daniel Tang Gundersen studerte cembalo hjå fyrsteamanuensis Hans Knut Sveen ved Griegakademiet. Gjennom studiet har han teke del på ei rekkje renommerte meisterklassar i inn og utland. Gundersen er fyrst og fremst aktiv som kammermusikar i barokkensemblet The Ladys Entertainment, men jobbar òg som frilansmusiker. Mellom anna dei bergenske Collegium Musicum, Bergen Filharmoniske Orkester og Festspillene i Bergen har engasjert han, men òg Det Norske Norske Opera og Ballett.

Luana Gundersen

Luana Gundersen, født 1980 i Rio de Janeiro, er utdannet fløytist ved musikkhøyskolene i Lisboa og Leipzig (hhv. moderne fløyte og traverso). Hun har Bachelorgrad i fløyte, Diplom (Masters) ogKonzertexamen (solistisk videreutdanning) i traverso. I tillegg avsluttet hun en mastergrad i musikk med fordypningsemne ved Griegakademiet, Universitetet i Bergen. Hun har vært utvekslingsstudent ved musikkonservatoriet i Bryssel og musikkhøyskolen i Hamburg. Hennes hovedlærere var Benedek Csalog og Barthold Kuijken. Luana Gundersen har vid konserterfaring med fremførelser på historiske instrumenter, med ensembler somTelemannisches Collegium Michaelstein, Leipziger Concert (Tyskland), Capela Real (Portugal) og Bergen Barokk (Norge). I 2006 grunnla hun ensemblet Tinta Barroca, som har opptrådt i Europa og USA med støtte fra det portugisiske Utenriksdepartement og det portugisiske Kulturdepartement. Hun har blitt tildelt flere stipender i Norge og Portugal (Fundação Gulbenkian, Meltzer Fond, Bergen kommune, bl.a.). Hun var med på å opprette Foreningen Antikk Musikk, som arrangerer konserter med tidlig musikkensembler i Bergen. I 2009 grunnla hun musikkskolen Kronstad-fløytistene i Bergen for å undervise tverr- og blokkfløyte til barn i grunnskolealder.